aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

5 vinkkiä työhaastatteluun, jotka jokaisen tulee tietää

22.03.2019 | Mika Räsänen | Lukuaika 5 min
Työhaastattelu on aina vaikea tilanne ja hyvä valmistautuminen takaa paremman tuloksen. Haastatteluun valmistautuminen alkaa aina yritykseen tutustumisella. Kun teet kotiläksysi, annat paremman ensivaikutelman, voit olla oma itsesi ja sinun on helpompi keskittyä haastattelijan kysymyksiin. Valmistaudu myös lopettamaan haastattelu itsevarmasti.

Oli kyseessä puhelin-, video-, kasvotusten tapahtuva tai useamman henkilön ryhmähaastattelu, parhaaseen lopputulokseen pääset perehtymällä yritykseen ja hakemaasi rooliin, olemalla oma itsesi, vastaamalla rehellisesti ja nostamalla vahvasti esiin motivaatiosi sekä olennaisen osaamisesi konkreettisin esimerkein.

Hait sitten kesätöitä tai vakituista asiantuntijatehtävää, noudattamalla näitä 5 yksinkertaista vinkkiä menestyt työhaastattelussa paremmin.

1. Perehdy yritykseen etukäteen

Kun sinut on valittu työhaastatteluun, rekrytoija uskoo, että olet aidosti kiinnostunut tehtävästä ja näin ollen hyvin perillä yrityksen toiminnasta ja roolin sisällöstä. Muistathan tehdä kotiläksysi ja perehtyä näihin etukäteen. Yrityksen perustietojen lisäksi kannattaa tutustua hakemaasi rooliin ja sen vaatimiin taitoihin. Voit esimerkiksi selvittää mitä työnkuvaasi liittyviä järjestelmiä yritys käyttää ja voitko tutustua niihin etukäteen.

Vaikkei haastattelija kysyisikään sinulta suoraan, mitä tiedät yrityksestä tai hakemastasi roolista, hän peilaa jatkuvasti vastauksiasi näihin. Kannattaa olla proaktiivinen ja viitata vastauksissasi yrityksen toimintaan tai työnkuvaan. Erityisesti motivaatiotasi perustellessa, tuothan selkeästi esiin, että tiedät, mihin olet hakemassa töihin. On myös hyvä olla tilanteen tasalla kysyä sopivan tilaisuuden tullen relevantteja kysymyksiä.

2. Työhaastattelu alkaa ensivaikutelmasta

Ikinä ei kannata aliarvioida ensivaikutelman vaikutusta, tapahtui se sitten puhelimitse, sähköpostitse tai kasvotusten. Olethan siis ajoissa paikalla tai puhelimen/videon äärellä, asianmukaisesti pukeutuneena ja valmiina kertomaan itsestäsi. On tärkeää, että otat tilanteen haltuun jo heti ensimmäisestä kontaktista lähtien – positiivista ensivaikutelmaa on nimittäin rutkasti helpompi ylläpitää, kuin yrittää pelastaa epäonnistunutta aloitusta.

Muista myös, että pyrit tekemään hyvän vaikutuksen haastattelijan lisäksi myös muuhun yrityksen henkilökuntaan. Kun saavut haastatteluun, ole aktiivinen ja pyydä reippaasti apua oikean henkilön löytämiseksi. Oleta, että kaikki tapaamasi henkilöt ovat mukana arvioimassa sovitko tiimiin.

3. Ole oma itsesi ja vastaa rehellisesti

Keskustelusta parhaiten selviät olemalla oma itsesi ja luottamalla osaamiseesi, olethan näiden vuoksi päässyt jo tähän vaiheeseen. Muista, että jännitys ei haittaa vaan se on täysin normaalia. Kokenut rekrytoija tietää, että haastattelu on monille jännittävä tilanne eikä laske tätä heikkoudeksi.

Muista vastata kysymyksiin aina rehellisesti. Vaikka itse luottaisit keksimäsi hätävalheen toimintaan, voit olla varma, että taitava rekrytoija pääsee totuuteen käsiksi, jos ei kahden niin kolmen syventävän jatkokysymyksen jälkeen. Kannattaa siis vastata totuudenmukaisesti, joskin itseään vähättelemättä. Omien heikkouksien tunnistaminen ja niiden myöntäminen on taito, jonka harva hallitsee hyvin.

4. Vastaa haastattelijan kysymyksiin ja vältä jaarittelua

Anna haastattelijan pitää punaista lankaa käsissään ja selvittää häntä askarruttavat, työn kannalta relevantit asiat, jotka hän haluaa käydä läpi. Vältä johdattelemasta keskustelua liikaa ja anna haastattelijan asettaa agenda. Ole skarppina ja vastaa kysymyksiin kattavasti konkreettisin esimerkein. Vältä kuitenkin jaarittelemasta liikaa. Hyvä haastattelija tunnistaa, jos yrität vältellä vastausta tai jos pyrit täydentämään vastausta turhalla tiedolla. Parhaiten menestyt, kun olet jo etukäteen miettinyt ja käynyt läpi omia kokemuksiasi sekä käytännön esimerkkejä siitä, missä olet omaa osaamistasi kartuttanut!


5. Lopeta haastattelu vahvasti

Haastattelun lopussa tärkein tavoitteesi on jäädä positiivisesti haastattelijan mieleen. Pidäthän siis huolen, että haastattelija tietää keskustelun päätyttyä, kuka olet, mitä osaat ja miksi juuri sinut tulisi valita tehtävään. On myös syytä valmistautua vastaamaan kysymykseen siitä miksi juuri sinut tulisi valita yritykseen. Valmistelemalla 30 sekunnin hissipuheen tärkeimmistä taidoistasi vastaat kysymykseen tiiviisti ja jäät haastattelijan mieleen vahvana hakijana.

Suosittelemme myös varmistamaan, että tiedät milloin ja miten prosessi jatkuu, sekä tuleeko sinun esimerkiksi olla yhteyksissä jatkosta vai onko rekrytoija yhteyksissä sinuun.

Valtavasti onnea tuleviin haastatteluihin. Voit katsoa lisää vinkkejä työnhakuun ja työelämään täältä.

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja