Näin säilytät lomatunnelman arjessa – 4 neuvoa lomaltapalaajalle

04.08.2016 | Maria Sojakka | 6 min luettava

Kesäkausi alkaa olla lopuillaan ja lomalaiset palaavat sankoin joukoin työpöytiensä ääreen. Monen kohdalla lomalle pääsyä on odotettu edellisvuodesta asti, ja heinäkuun viimein koittaessa kesälomalla on eletty kuin viimeistä päivää. Arkeen palaaminen saattaa tällöin tuntua työläältä ja välillä jopa harmaalta, mutta erästä työtoveriani lainaten – ”kesä on vain mielentila.” Näillä vinkeillä säilytät lomalta tutun hyvän fiiliksen myös arjessa!

Unirytmi kuntoon

Riittävä uni on tärkeä edellytys hyvään oloon. Kesällä herätyskello ei vaivaa pirinällään, ja unten mailla saa viettää tavallista enemmän aikaa. Lomalla nukkumaan mennään usein myös myöhemmin, sitten kun kesäriennoilta ehditään. Tämä huoleton rytmi saattaa kuitenkin koitua kohtalokkaaksi kun kesäloma loppuu. Normaaliin unirytmiin palaaminen voi olla haastavaa ja ensimmäiset työviikot hurjia, jos aamuherätyksiin ei ole varautunut. Aseta siis herätyskellosi soimaan aikaisemmin esimerkiksi loman viimeisenä viikkona! Näin totutat kehosi hyvissä ajoin arkeen.

Jos lomasi on kuitenkin ehtinyt jo loppua eikä heräämisen kuivaharjoittelu enää hyödytä, voit pehmittää aamuja menemällä aikaisin nukkumaan. Nukahtaminen saattaa olla vaikeaa varsinkin ensimmäisinä viikkoina, mutta nopeampaan uneen on monta kikkakolmosta. Luovu esimerkiksi kaikista päätelaitteista (kyllä, myös puhelin on tälläinen) kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Näin vältät sinisen valon, joka huijaa aivojasi pysymään virkeänä. Jos et kuitenkaan mitenkään pysty pitämään sometaukoa kahden tunnin ajan joka ilta, voit ladata puhelimeesi appeja, jotka neutralisoivat sinisen valon. Esimerkiksi iPhonella on oma Night Shift -ohjelma ja Androidille löytyy Twilight-appi. Kun venyttelet puolen tunnin ajan illalla, rentoutat lihaksiasi ja edesautat unen saamista. Myös lämmin kylpy tai suihku nukuttavat. Levottomaan mieleen auttaa lehtiö ja kynä – kirjoita ajatuksesi ylös, niin rauhoitat juoksevat ajatukset.

Vielä on elämää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä

Meillä suomalaisilla on tapana ihannoida kesää ja lomaa liiaksi asti. Tällöin saattaa unohtua se yksinkertainen seikka, että elämää on loman ulkopuolellakin. Kiireisen ja kuluttavan työpäivän jälkeen koti ja sohvankolo saattavat tuntua houkuttelevalta, mutta vapaa-ajasta nauttiminen on äärettömän tärkeää erityisesti silloin kun sitä on niukasti! Sisällytä siis lomalta tuttuja elementtejä arkeesi. Työpäivän jälkeinen väsymys kaikkoaa parhaiten hyvässä seurassa, viinin ja herkullisen ruuan äärellä! Ilta elokuvateatterissa voi olla juuri sellainen piristävä asia, joka saa arjen tuntumaan aurinkoiselta.

Kesän parhaita puolia on puolityhjä kalenteri. Tällöin voi spontaanisti lähteä ystävän kanssa kävelylle tai uimaan, eivätkä aikataulut paina päälle. Tämän elementin säilyttäminen on arjessa ja työelämässä haastavaa, mutta ei mahdotonta. Älä täytä kalenteriasi piripintaan tapaamisilla tai sitoumuksilla, vaan salli itsellesi aikaa tehdä spontaaneja päätöksiä. Lounashetki aurinkoisella terassilla työpäivän lomassa piristää mukavasti ja itsensä yllättäminen rauhallisella kahvihetkellä on omiaan lomatunnelman luomiseksi.

Kiireettömämpi aikataulu sallii myös rikkaamman vapaa-ajan. Mieti niitä asioita, jotka tekivät kesälomastasi upean. Jos viikon kalastusreissu Norjassa oli lomasi kohokohta, varaa itsellesi aikaa kerran viikossa kalastamiseen. Pilkkiä voi myös talvella! Mikäli Italian matka kruunasi heinäkuun, tuo pala siitä Suomeen. Opettele esimerkiksi tuntemaan hyviä italialaisia viinejä alueittain (kirjoittaja suosittelee erityisesti Chiantin alueen punaviinejä) ja ota haltuun oikeaoppisen risoton tai carbonaran teko!

Muuta ajattelutapaasi

Niinkuin aikaisemmin on jo mainittu, suomalaiset ihannoivat lomaa suuresti. Lomaa odotetaan ja siitä puhutaan ylistävästi. Mitä jos pyrkisit ajattelemaan myös arjesta näin? Yksinkertainen ajattelutavan muutos voi tehdä merkittävän eron arjen kokemuksessa. Lomaa ja arkea ajatellaan turhan usein kolikon vastakkaisina puolina. Arki nähdään tylsänä ja loma jännittävänä sekä iloisena aikana. Presidenttimme yli kymmenen vuoden takaista julistusta lainaten: ”Vastakkainasettelun aika on ohi!” Loman ja arjen ei tarvitse olla toistensa vastakohtia, vaan tasaveroisia elämän osia.

Lomaa kannattaa ajatella siis lämmöllä, mutta ei kaihoisasti. Elämän ei välttämättä tarvitse olla erityisesti parempaa tai miellyttävämpää lomalla, vaan pienillä valinnoilla ja omalla asenteella arki voi maistua yhtä makealle. Kokeilemalla esimerkiksi yllämainittuja asioita ja positiivisen asenteen omaksumista voit päästä jo pitkälle. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta yrittää kannattaa aina!

Oletko oikeassa työssä?

Jos näistä vinkeistä huolimatta töihin meneminen ahdistaa, ikävöit lomaa, etkä onnistu pääsemään irti arjen masennuksesta, tarkastele elämääsi. Oletko sellaisessa työpaikassa jossa pääset kehittymään ja kasvamaan, ja jossa sinua arvostetaan ja saat riittävästi haastetta? Vai ovatko päiväsi tasaista puurtamista, josta et ole enää pystynyt innostumaan pitkään aikaan? Monelle nämä tunteet ovat täysin normaaleja loman jälkeen ja ne menevät ajan kanssa ohi. Hätiköityjä johtopäätöksiä ei siis missään nimessä kannata tehdä.

Jos et kuitenkaan pääse työhön liittyvistä ahdistavista tunteista eroon syksyn aikana, saatat olla väärässä työpaikassa. Tällöin uusien haasteiden etsiminen voi olla oikea ratkaisu. Vietät töissä puolet hereilläoloajastasi, joten avain parempaan arkeen on miellyttävä työ. Voit esimerkiksi liittyä aTalentin rekisteriin tästä ja täyttää profiilisi sellaiset asiat, joita tulevaisuuden unelmatyössäsi kaipaisit. Lähetämme tällöin sähköpostiisi tietoa juuri sinulle sopivista työpaikoista!

Uutta blogissa

VTT Geeks'n'Games osallistujien ryhmäkuva

The word geek is a term originally used to describe eccentric or non-mainstream people; in current use, the word typical...

Slush lava ja valoshow

It’s that time of the year again when Helsinki is cold, dark and damp and people are roaming the streets in silence, try...

aTalentin käyntikortti ja lainelauta hiekkarannalla kesäpäivänä

Today we are having a national remote work day in Finland. Our organization is celebrating this, although remote work is...

Tilaa uutiskirjeemme

Tuoreimmat uutiset nuorten ammattilaisten rekrytoinnista, employer brandingista ja rekrytoinnin kehityksestä.

Hyväksyn Tietosuojaselosteen