Taru työhakemusten herrasta – Hakudokumenttien ritarit (Osa 1)

05.04.2017 | Hanna Väisänen | 5 min luettava

Työnhakuprosessi on matka, joka sisältää useita tärkeitä vaiheita ja jonka haasteita on kokeneenkin konkarin joskus vaikea päihittää. Me aTalentilla haluamme kulkea tämän matkan kanssasi ja siitä syntyi tämä trilogia läpi työnhaun haasteiden kohti unelmien työpaikkaa.

Matkan alkutaipaleelle otimmekin aiheeksi rekrytoinnin kenties tärkeimmän kulmakiven, hakemuksen ja CV:n kirjoittamisen, joka usein aiheuttaa erilaisia haasteita työtä etsivälle. Trilogian ensimmäisen osuuden pääsetkin kulkemaan aTalentilla Recruitment Manager Traineena toimivan Hannan kanssa, joka jakaa nyt parhaat vinkkinsä hyvien hakudokkareiden kirjoittamiseen!

Kohdentaminen, kohdentaminen, kohdentaminen

Hakemus ja CV kannattaa muokata aina uudelleen eri paikkoja haettaessa. Tämä saattaa kuulostaa työläältä, mutta hyvin kohdennetut hakudokumentit erottuvat edukseen ja antavat sinusta työnhakijana paremman kuvan. Kohdennuksessa tärkeää on osata peilata omaa osaamista sekä taitoja työpaikkailmoituksessa mainittuihin vaatimuksiin. Älä kirjoita osaamisestasi vain yleisellä tasolla, vaan pyri nostamaan esille juuri ne taidot, joita pidät haettavan tehtävän kannalta olennaisimpana. Geneerinen hakemus tuottaa mielikuvan siitä, että et ole aidosti kiinnostunut juuri tästä positiosta. Muutaman huolellisesti laaditun ja hyvin kohdennetun hakemuksen lähettäminen tuottaakin todennäköisesti paremman tuloksen, kuin saman hakemuksen lähettäminen satoihin eri paikkoihin. Määrän sijasta kannattaa siis satsata laatuun, myös työnhaussa!

Miksi haluat juuri tämän työn?

Sen lisäksi, että yrität vakuuttaa rekrytoijan osaamisestasi ja taidoistasi, keskity hakemuksessasi myös perustelemaan omaa motivaatiotasi. Miksi sinä haluat tämän työn? Mikä tehtävässä ja yrityksessä kiinnostaa?

Mitä sinulta pyydetään?

Lue työpaikkailmoitus huolellisesti läpi. Onko ilmoituksessa annettu lisäohjeistusta hakemiseen liittyen? Pyydetäänkö hakemuksessa kertomaan jotain tiettyjä asioita? Toivotaanko hakudokumentit tietyllä kielellä? (Jos ei, kirjoita hakemus ja CV kielellä, jolla ilmoitus on tehty) Tuleeko hakudokumentit lähettää jossakin tietyssä tiedostomuodossa? Kannustan ehdottomasti toimimaan aina ohjeistuksen mukaisesti. Vaikka asia saattaisi tuntua vähäpätöiseltä, niin pienilläkin asioilla saattaa olla suuri merkitys. Yleensä ohjeistus on lisätty ilmoitukseen syystä.

Älä toista itseäsi

CV ja hakemus ovat kaksi eri asiaa, sinulla on vain muutama sivu aikaa vakuuttaa rekrytoija, joten käytä nämä sivut viisaasti! Hakemuskirjeessä ei kannata toistaa CV:tä lauseiksi kirjoitetussa muodossa. Kannattaa ajatella, että CV esittelee taustasi, kokemuksesi sekä osaamisesi kompaktissa muodossa, kun taas hakemuskirje yhdistää tämän CV:ssä esitellyn osaamisen haettavaan positioon sekä perustelee sen, miksi juuri sinä olisit sopiva valinta kyseiseen tehtävään.

Keskity olennaiseen

Löysitkö ilmoituksen nettisivuiltamme ja paikka tuntui kiinnostavalta? Päätitkö hakea? Tulisitko mielellään haastatteluun? Voit vain arvata kuinka usein rekrytoija törmää vastaaviin lauseisiin. Sen sijaan, että aloitat ja lopetat hakemuksesi kuten kaikki muutkin, yllätä rekrytoija ja varmista että jäät mieleen. Mieleenpainuvan aloituksen lisäksi myös lopetukseen kannattaa satsata, sillä kannattaahan kiinnostavan ensivaikutelman lisäksi homma taputella tyylillä!

Vahvuuksien esille tuominen

Tuletko hyvin toimeen ihmisten kanssa? Tämä on toki hienoa, mutta melko itsestään selvää, eikö? Omien vahvuuksien tunnistamiseen kannattaa oikeasti käyttää aikaa. Mitkä ovat niitä vahvuuksia, jotka erottavat sinut muista hakijoista? Älä tyydy luettelemaan ominaisuuksia, jotka sopivat lähes jokaiseen meistä. Omia vahvuuksia kannattaa tuoda hakemuksessa esille esimerkkien välityksellä. Onko jokin työtehtävä kehittänyt erityisesti jotain tiettyjä ominaisuuksiasi? Onko harrastuksesi tai muu vapaa-ajan toiminta taas kehittänyt sinua johonkin tiettyyn suuntaan? Omien vahvuuksien tunnistaminen liittyy vahvasti kohdentamiseen. Parhaassa tapauksessa poimit työpaikkailmoituksesta tärkeimmät vaatimukset ja kerrot kokemukseesi peilaten miksi juuri sinä täyttäisit nämä vaatimukset erinomaisesti.

Sisältö ratkaisee

Huolellisuus on kaiken A ja O. Oikolue dokumenttisi, voit pyytää myös ystävääsi käymään ne läpi, sillä omia virheitä on usein hankala huomata. Monet tehtävät vaativat esimerkiksi tarkkuutta tai hyviä viestintätaitoja, ja paljon virheitä sisältävät hakudokumentit eivät luo parasta mahdollista vaikutelmaa taidoistasi. Pyri myös selkeään ulkoasuun. Liiallisen visuaalisen ilotulituksen sijasta kannattaa satsata siihen, että hakudokumenttisi ovat selkeitä ja tarvittavat tiedot ovat helposti luettavissa. Käytä erilaisia fontteja ja värejä harkiten, ja muista pitää ulkoasu yhtenäisenä koko dokumentin läpi. Dokumentteja voi toki personoida, mutta less is more!

Menestyminen työnhaussa vaatii siis panostusta. Lue työilmoitus huolellisesti ja pyri tarjoamaan rekrytoijalle juuri sellaista tietoa itsestäsi, mikä on kyseisen tehtävän kannalta tärkeää. Tsemppiä taipaleellesi ja me kohtaamme pikemmin kuin arvaatkaan trilogiamme seuraavan osan merkeissä…

Uutta blogissa

Myyjän työ voi olla hyvin erinäköistä eri yrityksissä ja tehtävästä liikkuu paljon ennakkokäsityksiä. Kauhuskenaario puh...

Kesätyöhauissa kilpailu avoimista työpaikoista on erittäin kovaa ja paikkoja on tarjolla vähän. Kovan kilpailun takia un...

Miten valmistautua videohaastatteluun? Tässä blogissa käymme läpi 5 tapaa onnistua videohaastattelussa.

Videohaastatteluun valmistautuminen voi tuntua vaikealta ja kameralle puhuminen epäluonnolliselta. Nämä 5 vinkkiä auttavat antamaan ammattimaisen kuvan itsestäsi. 

Tilaa uutiskirjeemme

Tuoreimmat uutiset nuorten ammattilaisten rekrytoinnista, employer brandingista ja rekrytoinnin kehityksestä.

Hyväksyn Tietosuojaselosteen