Taru työhakemusten herrasta – Kohti haastattelua (Osa 2)

13.04.2017 | Mia Paatsalo | 7 min luettava

Trilogiamme ensimmäisessä osassa pääsit tutustumaan Hannan kanssa työnhakudokumenttien kinkkiseen erämaahan. Nyt pääsemmekin aloittamaan matkamme toisen osuuden yhdessä Recruitment Managerimme Mian kanssa kohti sitä kaikista jännittävintä vaihetta työnhaussa – työhaastattelua ja siihen valmistautumista.

Odottavan aika on tunnetusti pitkä

Piinallisen työhaastattelukutsun odottelusta tekee tietämättömyys ja sen tuoma epävarmuus: vastaanottihan rekrytoija onnistuneesti hakudokumenttini? Sainhan varmasti ilmaistua jättimäisen motivaationi niin, että myös vastapuoli sen ymmärtää? Entäs muut hakijat, onkohan hakemuksia tullut satoja? Muista, että maltti on valttia! Vaikka esimerkiksi rekrytoijalle soittaminen tuntuu tässä vaiheessa usein hyvältä idealta, on se järkevää vain ja ainoastaan, jos sinulla on oikeasti jotain mieltäsi askarruttavaa kysyttävää. Sen sijaan ”Hei, jätin hakemuksen. Tulihan se varmasti perille?” –puhelut ovat turhia ja aiheuttavat vain harmaita hiuksia. Soitto kannattaa tehdä jo ennen hakemuksen jättämistä tai kun aikaa on kulunut runsaasti, eikä mitään ole kuulunut.

Haastatteluun valmistautuminen

Työhaastattelukutsun saavuttua selvitä haastattelun kannalta keskeiset asiat, kuten missä haastattelu pidetään ja milloin, kenet tapaat, kuinka paljon varaat aikaa sekä sen, miten voit haastatteluun valmistautua. Lisäksi kannattaa varmistaa, tarvitsetko esimerkiksi työtodistuksia, muistiinpanovälineitä tai jotain muuta mukaasi. Mikäli rekrytoijan ehdottama haastatteluaika ei jostain syystä sovi sinulle, ehdota itse uutta aikaa. Spinning -tuntia voi aina siirtää, mutta mummon hautajaiset ovat tuhat kertaa tärkeämmät kuin ehdotettu työhaastatteluaika!

Jos haastattelukutsu jää saamatta, pyri silti kääntämään tilanne eduksesi. Kohtelias käytös, perustellut kysymykset siitä, mikset tullut valituksi ja kiittäminen jättävät sinusta positiivisen kuvan ja voit olla ensi kerralla sen ansiosta kärkihakijoiden joukossa! Jos ja kun haastattelukutsu kuitenkin kohdallesi kilahtaa, on aika aloittaa huolellinen valmistautuminen. Perehdy yrityksen taustoihin ja sisäistä heidän liiketoimintansa ja toimintatapansa. Lisäksi paneudu siihen, kenet tapaat. Kaiva esiin sisäinen Sherlockisi ja piipahda LinkedInissä kurkkaamassa haastattelijasi taustat sekä sen, löytyisikö teiltä yhteistä opintotaustaa tai vaikkapa jaettuja mielenkiinnon kohteita, joiden tuntemusta voisit hyödyntää työhaastattelussa. Muista tässä häilyvä raja stalkkerin ja huolellisen valmistujan välillä! Kysymällä haastateltavan lomamatkasta Aurinkorannalle menet tuon rajan väärälle puolelle.

Kannattaa miettiä valmiiksi, mikä on juuri tämän tehtävän kannalta olennaisinta osaamistasi, mitä kykyjäsi pystyisit hyödyntämään juuri tässä tehtävässä ja miten perustelisit nämä argumentit konkreettisin esimerkein. Omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen on myös haastattelussa menestymisen kannalta olennaista, vaikkakin haastavaa. Tässä apua kannattaa kysäistä omalta perheeltä ja ystäviltä. Hyödynnä myös mahdollisuutesi kysyä haastattelijoilta. Luultavimmin näitä kysymyksiä nousee mieleesi jo perehtyessäsi yritykseen ja työnkuvaan, mutta tässä muutamia teemoja, joista voit kysyä haastattelussa: tiimi, esimies, rekrytointiprosessin eteneminen ja yrityskulttuuri. Pidäthän mielessäsi, että haastattelutilanne on vastavuoroinen keskustelu, jossa sinulla on mahdollisuus selvittää, onko kyseinen yritys sinulle sopiva, eikä pelkästään keskittyä siihen, oletko sinä sopiva yritykselle. Näin ajattelemalla esität myös todennäköisemmin harkitumpia, monipuolisempia ja kiinnostavampia kysymyksiä.

Totuuden hetki – Haastattelutilanne

Haastattelussa kaikki alkaa ensivaikutelmasta eli siitä, miten olet pukeutunut (ole mieluummin yli- kuin alipukeutunut), miten otat ensikontaktin ja miten puhut. Kuten jo aiemmin todettu, hyvillä käytöstavoilla pääsee tässäkin hyvin pitkälle: kättele jämäkästi, katso silmiin ja tervehdi reippaasti. Lisäksi on tärkeää tulla haastatteluun hyvissä ajoin esimerkiksi 5-10 minuuttia aiemmin, jotta ennätätte rekrytoijan kanssa hakea kahvit ja turista mukavia ennen virallisen osuuden alkua. Älä kuitenkaan saavu paikalle liian ajoissa, sillä tuskin haastattelija on varannut aikaa kalenteristaan tuntia ennen itse haastattelua. Jos alat kaikkien näiden vinkkienkin jälkeen epäillä itseäsi, niin muista, että olet päässyt jo pidemmälle kuin moni muu ja haastattelijakin on ihminen, jota saattaa myös jännittää.

Puhelinhaastatteluun kannattaa valmistautua täsmälleen samalla tavalla kuin kasvokkaiseen haastatteluun. Puhelinhaastattelussa sanoilla ja äänenpainoilla on suurempi painoarvo viestinnässä. Kiinnitä kuitenkin huomiota myös kasvojesi ilmeisiin, sillä ne vaikuttavat suoraan äänenpainoihisi: hymy kuuluu langan toiseen päähän – oikeasti! Lisäksi varaathan itsellesi hiljaisen tilan, jossa pystyt keskittymään, sillä taustamelu on häiritsevää. Älä siis lähde lenkille, lupaudu lastenvahdiksi tai kahvittele kaverisi kanssa meluisassa kahvilassa puhelinhaastatteluhetkellä. Jotta selviydyt haastattelusta voittajana, kannattaa myös vilkaista minun vinkkivitosteni lisäksi Outin kattavammat neuvot haastatteluun täältä: Näin selviydyt työhaastattelusta voittajana!

Loppu hyvin, kaikki hyvin?

Haastattelun jälkeiset tuntemukset ovat usein varsin sekavat: joskus kotimatka taittuu euforisessa onnellisuuskuplassa, kun taas toisinaan kotimatkaa varjostavat synkeät sadepilvet ja huonot fiilikset. Älä kuitenkaan tässä vaiheessa panikoi, kuten olen itse monesti tehnyt. Vaikka haastattelu ei olisi mielestäsi mennyt hyvin, on yritys voinut pitää sinua huipputyyppinä! Haastattelun jälkeen voit halutessasi laittaa vielä rekrytoijalle meilitse lyhyet kiitokset mukavasta haastattelutuokiosta sekä muistuttaa häntä siitä, että jäät odottamaan hänen yhteydenottoaan. Tässä vaiheessa yritä siirtää ajatuksiasi muualle esimerkiksi katsomalla Taru Sormusten herrasta -elokuvia. Peukut pystyyn! 🙂

Kohti haastattelua on 2.osa työnhaun trilogiaamme, jossa syvennymme työnhaun kiperimpiin kysymyksiin ja rekrytoijamme antavat parhaat vinkkinsä käyttöösi unelmien duunipaikan saavuttamiseksi. Jos missasit trilogian ensimmäisen osan, kannattaa sekin käydä tsekkaamassa ja poimimassa Hannan vinkit talteen timanttisten työnhakudokumenttien viilaamisesta huippuunsa! Ensimmäisen osan löydät täältä! Trilogiamme viimeinen osa ilmestyy ensi viikolla, joten kannattaa pysyä hereillä, ettei matka jää kesken!

Uutta blogissa

Myyjän työ voi olla hyvin erinäköistä eri yrityksissä ja tehtävästä liikkuu paljon ennakkokäsityksiä. Kauhuskenaario puh...

Kesätyöhauissa kilpailu avoimista työpaikoista on erittäin kovaa ja paikkoja on tarjolla vähän. Kovan kilpailun takia un...

Miten valmistautua videohaastatteluun? Tässä blogissa käymme läpi 5 tapaa onnistua videohaastattelussa.

Videohaastatteluun valmistautuminen voi tuntua vaikealta ja kameralle puhuminen epäluonnolliselta. Nämä 5 vinkkiä auttavat antamaan ammattimaisen kuvan itsestäsi. 

Tilaa uutiskirjeemme

Tuoreimmat uutiset nuorten ammattilaisten rekrytoinnista, employer brandingista ja rekrytoinnin kehityksestä.

Hyväksyn Tietosuojaselosteen