Tee töitä saadaksesi töitä

27.10.2016 | Mika Räsänen | 3 min luettava

Työnhaku on työtä. Sitä voi useilta osin verrata työelämän arkeen. Ohjeet annetaan vaihtelevalla laadulla maksimissaan parin sivun mittaisessa työilmoituksessa, jonka pohjalta pitäisi sitten työnhakijan repäistä muut kandidaatit varjoonsa jättävä hakemus. Hakemuksen tulee olla tasapainoinen kokonaisuus asiallisuutta ja leikkisyyttä.

CV:ssä pitää olla paljon informaatiota, muttei missään nimessä liikaa. Rekrytoijalle kannattaisi kuulemma soittaa, mutta harva tietää, mitä häneltä kannattaisi kysyä. Lopulta hakemusta palauttaessa tuntee samaan aikaan mieltä lämmittävää varmuutta siitä, että saa työpaikan ja siitä, ettei ikinä työllisty. Ei hätää, sillä annan seuraavaksi muutamia matkavinkkejä tälle retkelle rekrytoinnin syövereihin.

Opi tuntemaan itsesi. Työnhaku on parhaimmillaan erittäin opettavainen retki omaan ajatusmaailmaan ja motivaation lähteille. Motivaation esilletuominen on vielä uransa alkuvaiheessa olevalle työnhakijalle yksi tärkeimmistä yksittäisistä tekijöistä työnhaussa. Ensimmäisenä pitäisikin herätä kysymys siitä, haluatko todella tämän työn. Oletko valmis lunastamaan hakemuskirjeesi lupaukset ja oletko oikeasti oikea henkilö tähän tehtävään? Et voi välittää motivaatiota, jos motivaatiota ei ole.

Ole nöyrä. Nöyryys ei ole itseluottamuksen vastakohta. Kaikki työtehtävät vaativat aluksi uuden oppimista, joten ylimielisyyteen ei ole kenelläkään varaa. Vaikket työpaikkaa saisikaan, ole valmis vastaanottamaan palautetta ja pyydä sitä proaktiivisesti. Hain itse toistakymmentä harjoittelupaikkaa, joista pyysin systemaattisesti palautetta. Joka kerta palauttaessani hakemuksen ajattelin sen olevan edellistäkin täydellisempi. Nyt, kun itse katson hakudokumentteja, joiden ansiosta pääsin aTalentin haastatteluun, huomaan niissä edelleen useita asioita, joita muokkaisin ja viilaisin.

Ole rohkea. Työnhaussa ei voi menettää mitään. Jos saat asenteesi kohdalleen, voit vain oppia ja kehittyä töitä hakiessa. Saat kenties rajattua mielenkiintoasi ja löydät työpaikkoja, jotka todella kolahtavat sinulle. Näiden kohdalla kannustan olemaan rohkeasti oma itsensä sekä tuomaan esille omaa persoonaasi. Käytännössä kuka tahansa voi kirjoittaa hakemukseensa olevansa iloinen ja sosiaalinen tyyppi, jolla on kokemusta asiakaspalvelusta. Itse ilmaisin asian hakemuksessani näin: ”8 vuotta asiakaspalvelussa on myös tuonut sellaisen kasan sosiaalista rohkeutta, että aikamoisen tilanteen saatte heittää eteeni, että menen sanattomaksi tai toimintakyvyttömäksi.” Hakemusta laatiessa täydellisyyttä parempi tavoite on ainutlaatuisuus.

Näe vaivaa. Jokaisen lähettämäsi työhakemuksen tulee olla kohdistettu, huoliteltu ja omaperäinen. Rekrytoijat ovat tässä kohtaa ”hipstereitä”: kotona valmistettu, tuore ja pullantuoksuinen hakemus voittaa kerran kerrasta hajuttoman ja mauttoman massahakemuksen. Työnhaku ei ole pelkästään hakemuksen kirjoittamista ja CV:n viilaamista, vaan myös yritykseen tutustumista, työnhakuilmoituksen analysointia ja omien intressien selvittelyä.

Työnhaku on projekti, jossa voit luottaa vain itseesi. Älä ajattele jokaista työhakemusta päätepysäkkinä, jossa sinua odottaa unelmiesi työpaikka, vaan välietappina elämässä ja itsesi kehittämisessä.

Uutta blogissa

Jokaisen opiskelijan ja osa-aikaisesti työskentelevän unelma - täysipäiväinen kesäduuni! Mutta mitenkäs se kesäloma? Kun...

Myyjän työ voi olla hyvin erinäköistä eri yrityksissä ja tehtävästä liikkuu paljon ennakkokäsityksiä. Kauhuskenaario puh...

Kesätyöhauissa kilpailu avoimista työpaikoista on erittäin kovaa ja paikkoja on tarjolla vähän. Kovan kilpailun takia un...

Tilaa uutiskirjeemme

Tuoreimmat uutiset nuorten ammattilaisten rekrytoinnista, employer brandingista ja rekrytoinnin kehityksestä.

Hyväksyn Tietosuojaselosteen