aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Initiativförmåga och nyfikenhet viktiga egenskaper inom kundservice

17.12.2019 | Outi Mäkinen | Lukuaika 5 min
Sini Savonmäki flyttade från Keuru till Åland 2004. Det som skulle bli ett mellanår efter studenten blev något helt annat – familjen har blivit större och Sini stortrivs fortfarande på Åland. Hon jobbade inom resebranschen när hon 2011 fick ett samtal från Ålandsbanken – ett jobb i Ålandsbankens växel väntade. Från växeln gick hon över till kundservice i januari 2017 och efter tre år på kundservice flyttade hon till en annan avdelning.

”Alla borde börja i kundservice – eller växeln för den delen! Man lär sig mycket om Ålandsbanken, både om verksamheten och om vilka personer som jobbar med vad”, säger Sini glatt. Hon hade ingen erfarenhet om bankbranschen när hon började på Ålandsbanken. ”Det allra viktigaste är hurdan man är som person”, poängterar Sini. Till slut handlar det om de egenskaper som en arbetssökande har om man passar in i rollen som servicespecialist och hur bra man trivs på kundservice.

En servicespecialist ska lära sig både hur tjänsterna och produkterna vi erbjuder till våra kunder fungerar. Det är ytterst viktigt att ha en god initiativförmåga – svaren serveras inte alla gånger till dig. Dessutom är nyfikenhet och en vilja att själv ta reda på saker till stor fördel. En servicespecialist behöver inte kunna ge färdiga svar på alla frågor direkt, men hen behöver aktivt kontakta sina kollegor för att lösa kundens problem. ”Du ska helt enkelt kunna ’nojsa’ lite”, skrattar Sini. Som servicespecialist behöver man därför våga kommunicera – med kunder och kollegor, i telefon, via e-post och andra digitala kanaler. Språkfrågan lyfter hon som viktig – men poängterar också att det viktiga är att våga kommunicera, oavsett språket. Man måste klara av att både prata och formulera sig i skrift – inte perfekt – men bra, för att undvika missförstånd.

Jobbet förutsätter en förmåga att kunna prioritera – när det händer mycket omkring en är det viktigt att lära sig lösa det mest akuta först, göra uppgiften bra och sedan gå vidare till nästa uppgift. Kontakten med kunderna är i fokus – det handlar ju om ömsesidiga relationer. Genom att själv behålla lugnet även i svårare situationer ger också nöjda kunder. Sini förklarar att kontakten med kunden beror mycket på en själv: ”Om du själv är glad och lugn är oftast kunden också det. Jag tycker att våra kunder är trevliga, och de verkar känna att vi är mer personliga och nära dem jämfört med andra banker. Det är en stor fördel för oss.”

Sini tror att Ålandsbankens bra stämning är orsaken till att många stannar länge där. Banken är liten, man försvinner inte i mängden och sköter man sitt jobb bra finns det goda förutsättningar att gå vidare till andra roller inom banken. Man får goda förutsättningar från andra att växa in i sin roll. Det bidrar också till en trygghet för att skapa den självständighet som behövs i rollen.

Om du blev intresserade av Ålandsbanken och om rollen som servicespecialist läs mera här!

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja