aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Kotisatamasta kansainvälisille vesille

23.10.2018 | Mika Räsänen | Lukuaika 5 min
Toomas Lybeck on ehtinyt asua niin maailmalla, kuin ympäri Suomeakin. Tällä hetkellä hän työskentelee Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiössä Cursorissa, ja hänen tiiminsä vastaa seudun kuntien yhteistyöstä (Kotka, Hamina, Pyhtää, Virolahti ja Miehekkälä).

Cursor tukee alueella olevia, sekä alueelle tulevia yrityksiä heidän palveluissaan ja niiden kehittämisessä. Lybeck ei oikeastaan tiennyt mitään alueesta ennen muuttoa, hänellä oli ainoastaan yksi tuttu, joka oli kotoisin Kotkasta. Hän päätti kuitenkin muuttaa alueelle työtarjouksen perässä, eikä ole katunut muuttoaan. Turusta kotoisin olevana meri on aina ollut tärkeä Lybeckille. Meri on isossa osassa myös Kotkan-Haminan seudulla ja tärkeä elementti niin alueen ihmisille kuin yrityksillekin.


aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Kotkan-Haminan seudun alue on muuttunut paljon viime vuosien saatossa. Moni muistaa Kotkan teollisuuskaupunkina,vaikka se on jo paljon muutakin. Etenkin viime aikoina on alue muuttunut teollisuuskaupungista oikeaksi innovaatiokeskukseksi. Tätä muutosta kuvaa parhaiten vanha Stora Enson paperitehdas, joka toimii nykyisin Googlen palvelinkeskuksena. Lybeckin mielestä paperitehtaan muutos kuvastaa hyvin koko Kotkan-Haminan seudun kehitystä ja tulevaisuuden suuntaa. Alueelle perinteisten teollisuuden, logistiikan, sekä matkailualojen rinnalle on noussut myös nopeasti kehittyvä peliala. Teknologisoitumisen lisäksi alueelta löytyy paljon startup-henkisyyttä, ja alueesta onkin tullut varsinainen pöhinä-seutu.

Muutosten aallossa

Kotkan-Haminan seudun alueella on noin reilu 85 000 asukasta, mutta tarve uudistua ja kehittyä on suuri, kuten näkyy lukuisista startup-tapahtumista, ja jatkuvasta kehittymisestä.

Lybeck mainitsee, että ehkä väkiluvun määrä saattaa jopa hämätä hiukan, sillä se ei kerro mitään yritysten kehityspoluista, jotka ovat jo käynnissä. “Monilla yrityksillä on paljon kansainvälistä osaamista ja he tarjoavat työntekijöilleen mahdollisuuksia kansainväliseen uraan. Näistä mahdollisuuksista ei välttämättä olla vielä tietoisia muualla Suomessa”, toteaa Lybeck. Moni yrityksistä kilpailee globaalien toimijoiden kanssa ja on mukana ratkaisemassa kansainvälisiä ongelmia liittyen esimerkiksi kestävään kehitykseen ja muovijätteen vähentämiseen.

Kotkan-Haminan seudun alueelta löytyy myös paljon digitaalista osaamista, esimerkiksi monet pelialan yritykset sijoittuvat alueelle.”Etenkin tulevaisuuteen katsottaessa on tämä erittäin tärkeää, sillä vaikka yritykset eivät tällä hetkellä välttämättä työllistä monia, mutta tilanne voi olla aivan toinen 10 vuoden päästä”, kertoo Lybeck.

Alueella toimii myös pelialan yritys, joka julkaisee pelejä, mikä onkin ollut vaikuttava tekijä pelialan kasvulle, sillä pelejä julkaisevia yrityksiä ei löydy kuin kourallinen pohjoismaista.


aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Startuppien turvasatama

Kotkan-Haminan seutu tarjoaa startupeille mahdollisuuksia kehittyä ja saada tukea niin rahoituksen, kuin sijoittajatapahtumien merkeissä. Esimerkiksi Levelup Startup Accelerator– yrityskiihdyttämö on 15 viikon ohjelma, joka kannustaa yrityksiä keksimään uusia ja uraauurtavia mahdollisuuksia. “Levelup on erinomainen tapahtuma liiketoiminnan kehittämiseksi ja mahdollisesti houkuteltua rahaa yrityksille uudenlaisen kasvun luomiseen”, kertoo Lybeck. Tapahtuma järjestetään kahdesti vuodessa ja tarjoaa intensiivistä koulutusta ja workshoppeja kansainvälisten asiantuntijoiden ohjaamina. Levelup keskittyy erityisesti startuppien mentorointiin, sillä jokainen yritys saa mentorin, jonka tarkoituksena on auttaa kansainvälisessä kasvussa ja liiketoiminnan kehittämisessä.

Toinen uusi ja mielenkiintoinen startup tapahtuma seudulla on *Ship – The Startup festival, joka on järjestetty nyt kaksi kertaa Kotkassa meripäivien aikaan.”*Ship on otettu hyvin vastaan nuorten startup yrittäjien keskuudessa, ja se onkin jo tuottanut hyvin mielenkiintoisia kansainvälisiä kumppanuuksia”, jatkaa Lybeck. *Ship niin kuin Levelup-kiihdyttämö rakentuu myös kansainvälisten mentorien varaan, tapahtumassa on myös pitchauskilpailu, josta on mahdollista voittaa 5000€ palkintoraha.

Kotkan-Haminan seutu ei suinkaan luota ainoastaan näihin startup-tapahtumiin, vaan Xamkin yhteyteen ollaan rakentamassa tapahtuma-areenaa juuri startupeille. “Nämä tulevat toimimaan startup-kulttuurin ja uudenlaisen yrittäjyyden päämajana. Uskon, että tämä kasvattaa entisestään startup henkisyyttä alueella”, Lybeck kertoo

Kotkan-Haminan seudun alue elää murroksessa, ja kehittyy huimaa vauhtia. Jos Lybeck kiteyttäisi Kotkan-Haminan seudun alueen yhteen lauseeseen olisi se: “Osaava ja kilpailukykyinen seutu”.

Jos siis haluat olla näkoalapaikalla alueen modernisoitumisessa ja kansainväliset mahdollisuudet kiinnostavat lue lisää seudun työnantajista välilehdeltämme.

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja