aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Rekrytointi – sisäistä ulkoistaminen

12.01.2017 | Mika Räsänen | Lukuaika 4 min

Rekrytointipalveluiden suola

Etsin paikkaani HR:n valtameressä viime keväänä, kunnes aTalent nappasi minut haaviinsa. Rekrytointiala ei ollut minulle entuudestaan tuttu, mutta aTalentin mukana olen päässyt sukeltamaan suoraan sen syvään päätyyn. Koko viime syksyn sain selittää sekä tutuille että tuntemattomille, mitä oikein teen työkseni ja mitäs se aTalent tekee. Jakamalla rekrytointipalvelujen ilosanomaa, olen sisäistänyt itsekin sen, miksi jokaisen yrityksen tulisi ainakin harkita rekrytointipalvelujen hyödyntämistä, sillä ne ovat vastaus moniin nykytyöelämän ongelmiin. Jaankin tässä blogikirjoituksessa ajatuksiani rekrytoinnin ulkoistamisesta hyödyntäen rakasta harrastustani, kalastusta, vertauskuvana.

Säästä aikaa ja keskity olennaiseen

Tämä lienee kaikista selkein syy sille, miksi rekrytoinnin ulkoistaminen kannattaa. Miksi kahlata läpi kymmeniä hakemuksia, joista usein vain murto-osa on oikeasti relevantteja ja harkinnan arvoisia? Entä mitä tehdä, kun verkot ovat olleet vesillä viikkoja, eikä haluttua kalaa ole vieläkään saatu kiinni?

“Vaikka itse kalastettu kala onkin se kaikista maukkain, niin totuus on, ettei kenenkään muun kuin ammattikalastajan aika riitä jokaisen tarvittavan kalan narraamiseen.”

Aina ei myöskään ole aikaa vain nostaa ankkuria ja lähteä merta edemmäs kalaan. Joskus on säästettävä aikaa ja keskityttävä olennaiseen. Vaikka itse kalastettu kala onkin se kaikista maukkain, niin totuus on, ettei kenenkään muun kuin ammattikalastajan aika riitä jokaisen tarvittavan kalan narraamiseen. Kun haluan käyttää aikani mahdollisimman tehokkaasti, kävelen ammattilaisen eteen kalatiskille ja tilaan häneltä tarvitsemani fileet.

Sama logiikka pätee rekrytoinnissa. Harvassa yrityksessäkään sisäisten rekrytointiammattilaisten kalenterit ovat täydellisessä tasapainossa. Puolityhjä kalenteri herättää kysymyksiä rekrytoinnin ammattilaisten tarpeellisuudesta ja ylibuukattu kalenteri on hiljainen avunhuuto muutokselle. Oli sitten kyseessä rekrytointia oman työn ohella vääntävä HR-heppu, jolle prosessin vaatima aika tulee joka kerta yllätyksenä tai hakemustulvaan hukkuva täysipäiväinen ammattilainen, niin jokainen voi hyötyä ulkoisista rekrytointipalveluista.

Tarkista tarve ja turvaa tulos

Rekrytoinnin ulkoistaminen on kuin palkkaisi kalastusoppaan. Rekrytoija tuntee vedet ja sen pahimmat karikot kuin omat taskunsa sekä kertoo, minkälaista kalansaalista työmarkkinoilta on tällä hetkellä odotettavissa. Hän myös neuvoo, kannattaako kalastaa kuhaa, kun saatavilla olisi pilvin pimein ahventa, joka sopii soppaasi yhtä mainiosti. Hän tietää parhaat täkyt, jotka houkuttelevat kookkaimmat kalat koloistaan, hän tietää, minne verkot kannattaa laskea ja hän osaa kertoa, onko järkeä lähteä mato-onki kainalossa hauenpyyntiin. Toisin sanoen jo ennen kalastusreissua, eli rekrytointia suunniteltaessa, opas osaa kertoa syväluotaavan analyysin siitä, miten realistisilla tavoitteilla rekrytointireissulle ollaan lähdössä.

Rekrytointi ei ole elämysretki, joka jää mukavana elämyksenä mieleen, vaikkei kalaa saataisikaan. Rekrytointihan on aina tarpeen täyttämistä, joten ilman kalansaalista, ei tarvetta saada tyydytettyä. Kun rekrytointi toteutetaan kokeneen ammattilaisen kanssa, ei tyhjin käsin jääminenkään ole katastrofi. Hän on tehnyt sekä onnistuneita että epäonnistuneita rekrytointiretkiä ennenkin, joten hän osaa arvioida, mistä onnistuminen jäi kiinni ja minkä vuoksi kalansaalis tällä kertaa kalpenee Pietarin rinnalla.

Tässä voi herätä ajatus siitä, että tietenkin rekrytoija pitää rekrytointipalveluja tärkeinä ja suorastaan elinehtona tämän päivän liiketoiminnalle. On tärkeää kuitenkin ymmärtää, että harva suutarikaan äänestäisi kenkiä vuoden turhakkeiksi.

Paras laadun tae on itseensä uskova, kokenut alansa ammattilainen ja sellainen on aTalent. On ollut ilo hypätä tämän aluksen matkaan, sillä tämän kalastusaluksen matka kohti rekrytoinnin valtameriä on vasta alkanut ja vauhti vain kiihtyy.

Teksti päivitetty 1.11.2017

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja