aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Tutkimus: Suomalaiset odottavat avoimempaa palkkakeskustelua työpaikoille ja palkankorotusta kerran vuodessa

18.10.2021 | | Lukuaika 5 min
Rekrytointiyritys aTalent tutki suomalaisten palkka-asenteita ja -odotuksia. Tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista toivoo avoimempaa palkkakeskustelua niin työpaikoilleen kuin omille aloilleen.

Selvästi yli puolet suomalaisista kokee, että palkoista puhutaan liian vähän, selviää aTalentin tuoreesta tutkimuksesta*. Erityisesti suomalaisnaiset toivovat avoimempaa palkkakeskustelua: 75 prosenttia toivoo työpaikoillensa avoimempaa palkkakeskustelua ja 89 prosenttia haluaa, että heidän alallaan puhuttaisiin avoimemmin palkoista. Kyselyyn vastanneista miehistä taas yli puolet (61 %) haluaa työpaikalleen avoimempaa palkkakeskustelua ja 74 prosenttia alalleen.

“Suomessa palkka on edelleen tietynlainen tabu ja kyselyn perusteella voidaan päätellä, että tämä tabu halutaan rikkoa. Mielenkiintoista oli huomata, että suurin osa vastaajista kertoo puhuvansa palkastaan muille jo nyt: hieman yli puolet miehistä (55 %) ja naisista (61 %) kertoo puhuvansa palkoistaan joko avoimesti tai hyvin avoimesti. Toki suurin osa kertoi puhuvansa palkasta kumppaneille, ystäville ja vanhemmille”, kertoo aTalentin toimitusjohtaja Niklas Huotari.

Palkankorotus odotetaan saavan kerran vuodessa

Vaikka palkasta puhutaan toivottua vähemmän, siihen kohdistuu paljon odotuksia. Kyselyyn vastanneista noin puolet (46 % miehistä ja 42 % naisista) kertoo odottavansa palkankorotusta kerran vuodessa. Lisäksi yli viidesosa (23 %) odottaa saavansa palkankorotuksen vain pyydettäessä. Keskimäärin suomalaiset saavat noin 300 euron palkankorotuksia (miehet 341,4 € ja naiset 290,1 €) ja palkankorotuspyynnöt ovat keskimäärin noin 162 euroa korkeampia mitä loppujen lopuksi saadaan (miehet 173,4 € ja naiset 154,6 €).

“Työnantajien yksi tapa vastata odotuksiin on pienemmän palkankorotuksen tarjoaminen useammin, esimerkiksi odotetusti kerran vuodessa. Samalla kuitenkin on hyvä pitää mielessä, että pienemmän korotuksen psykologinen vaikutus voi olla jopa päinvastainen kuin mitä palkankorotuksen antamisella alunperin tarkoitettiin ja siten heikentää sitoutumista”, Huotari avaa.

Kysely myös paljastaa, että suurella osalla on isoja odotuksia palkasta jo ennen työuran alkua. Puolet (52 %) niistä vastaajista, jotka eivät ole vielä valmistuneet tai saaneet alaltaan töitä, odottaa 3000–4000 € aloituspalkkaa. Odotukset kasvavat vuosien mittaan, sillä valtaosa (35 %) odottaa saavansa 4000–5000 € kuukausipalkkaa viiden vuoden oman alan työkokemuksen jälkeen. Kyselyyn vastanneilla naisilla on miehiä vaatimattomammat odotukset palkkakehityksestä: suurin osa (36 %) odottaa 3000–4000 € palkkaa, kun miesten keskuudessa suosituin vastaus (38 %) on yli 5000 €.

Kilpaileva tarjous voidaan hankkia neuvotteluvaltiksi palkkakeskusteluihin

Kyselyssä selvitettiin myös työpaikkashoppailun suosiota. Vastanneista noin viidesosa suomalaisista (32 % miehistä ja 22 % naisista) kertoo hakeneensa työpaikkaa ilman aikomusta ottaa sitä vastaan.

“Joskus toista työtä haetaan, kun halutaan nähdä onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella. Silloin rekryprosessiin lähdetään mukaan, jotta voidaan tarkistaa oma arvo työmarkkinoilla ja katsoa mitä mahdollisuuksia löytyisi muualta. Jos rekryprosessi johtaa tarjoukseen, sitä saatetaan hyödyntää palkkaneuvotteluissa nykyisessä työpaikassa”, Huotari lisää.

Noin viidesosa (26 % miehistä ja 15 % naisista) vastanneista paljastaakin käyttäneensä toiselta työnantajalta saatua työtarjousta keinona kilpailuttaa palkka silloisella työnantajalla.

Lisätietoa:

Niklas Huotari, toimitusjohtaja, +358 40 531 0254, niklas.huotari@atalent.fi

Tutustu tutkimuksen sisältöön täällä

*aTalent toteutti kyselytutkimuksen kesäkuussa 2021. Tutkimukseen vastasi 1442 suomalaista, joista noin puolet (51,8 %) oli alle 30-vuotiaita ja loput 31 vuotta täyttäneitä tai vanhempia. Osallistuneiden sukupuolijakauma oli suhteellisen tasainen: 53,7 % oli naisia ja 45,1 % miehiä. 1,2 % vastaajista ei joko identifioitunut kumpaakaan edellä mainittuun tai halunnut ilmoittaa omaa sukupuoltaan.

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja