aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Uusi työ kiikarissa? Näin onnistut palkkaneuvotteluissa

10.08.2022 | Mikko Matikka | Lukuaika 5 min

Uuteen työpaikkaan siirtyminen on usein varsin jännittävä hetki – varsinkin työuran alkuvaiheessa, kun urapolku ja ammatillinen identiteetti vielä hakevat lopullista muotoaan. Uuden työn alkaessa on luontevaa neuvotella itselleen entistä pestiä parempi palkka.


aTalentin tuoreen palkkatutkimuksen mukaan vain kolmannes miehistä ja naisista on saanut muilta neuvoja palkkaneuvotteluihin. Aihe on tärkeä, ja tilanne vaatii korjausliikettä. Nappaa tästä siis mukaasi asiantuntijamme Sara Juutisen muistilista neuvottelujen varalle.

Jos kysyt tarkentavia kysymyksiä palkkatasosta, kysy myös muista asioista


Vaikka saattaisit tuntea jonkun yrityksessä jo työskentelevän henkilön, ei hänen palkkansa välttämättä ole lainkaan verrannollinen siihen, millaista palkkaa hakemastasi työpaikasta maksetaan.


“Mikäli haettavan tehtävän palkkatasoa ei ole avattu hakuilmoituksessa ja haluat tietää sen ennen tehtävään hakemista, ole rohkeasti yhteydessä hakuilmoituksen yhteyshenkilöön”, Sara neuvoo.


On luontevaa, että palkka on yksi työnhakijan ykkösprioriteeteista. Palkkatasoa kysyessä on silti myös hyvä tuoda ilmi muita roolissa kiinnostuksesi herättäneitä tekijöitä.


“Tuo ilmi, ettei palkka ole ainoa syy sille, että olet kiinnostunut kyseisestä tehtävästä. Haluatko tietää jotain muutakin rooliin liittyen tai voisitko samalla kertoa mikä tehtävässä herätti kiinnostuksesi,” Sara neuvoo.

Palkkatoive tulisi miettiä ensisijaisesti haetun tehtävän mukaan


Aiemmalla palkalla ei ole merkitystä haettavan tehtävän kannalta, sillä palkkatoive tulisi aina miettiä haetun tehtävän sisällön mukaan. Moni odottaa automaattisesti palkankorotusta työpaikkaa vaihtaessa, mutta esimerkiksi uuden tehtävän vastuualueet, yrityksen toimiala ja usein myös taloustilanne vaikuttavat suuresti palkkatasoon.

Kerro ennemmin vastuistasi, onnistumisistasi ja saavutuksistasi aikaisemmissa työpaikoissa ja pyri havainnollistamaan niiden avulla olevasi oman palkkatoiveesi arvoinen.

“Palkkatoiveen tulisi perustua alan yleiseen palkkatasoon, tehtävän vaatimuksiin ja osaamiseesi. Kannattaa siis kertoa omista vahvuuksistasi ja saavutuksista aikaisemmissa rooleissa ja miettiä mitä lisäarvoa toisit yritykselle. Sen sijaan ei kannata perustella palkkatoivetta edellisellä palkalla tai esimerkiksi kalliilla asumiskuluilla”, Sara toteaa.

Kertaa konkreettiset onnistumiset ja erityisosaaminen

Sara neuvoo preppaamaan palkkaneuvotteluihin myös menneitä miettien: millaisia konkreettisia saavutuksia sinulla on edellisistä työpaikoistasi esitellä? Mikäli työurasi on vielä suhteellisen lyhyt, muut luottamustehtävät ja opiskeluihin liittyvät saavutukset käyvät myös esimerkeiksi aiemmista onnistumisista.


Mitä selkeämmin voit osoittaa sinulle jo karttuneita taitoja näiden saavutusten kautta, sitä parempi. Siksi oman asiantuntijuuden kehittymisestä voi olla hyvä pitää itse listaa.


Mikäli sinulla on jotakin sellaista erityisosaamista, jonka avulla varmasti erottaudut muista työnhakijoista, se on hyvä tuoda esiin myös palkkaneuvotteluissa. Osaamisen ei välttämättä tarvitse liittyä suoraan tulevaan työnkuvaasi, mutta mikäli voit osoittaa joitakin tapoja, joilla voisit päästä soveltamaan ja hyödyntämään taitojasi päivittäisessä työssäsi, on se eduksi.

Koskaan ei voi valmistautua liikaa


Palkkaneuvotteluissa voi olla paljon pelissä, sillä palkkatutkimukseemme vastanneista miehistä 55 % ja naisista 62 % ei ollut koskaan saanut palkankorotusta pyytämättä.


Saran paras vinkki palkkaneuvotteluihin onkin simppeli: koskaan ei voi valmistautua liian hyvin.

“Selvitä haetun roolin sekä alan palkkataso ja peilaa nykyistä osaamistasi niihin. Eri alojen palkkavertailuja on verkossa laajasti saatavilla, ja alalla työskentelevien ystävien kanssa keskustelu auttaa ymmärtämään myös laajempaa alan palkkamarkkinoiden tilannetta ja palkkojen kehitystä”, Sara kertaa.


aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Kun olet määrittänyt – ja itsellesi perustellut – palkkatoiveesi, voit alkaa treenata itse neuvottelutilannetta esimerkiksi ystäväsi kanssa.

Sara Juutinen


Kiinnostaako palkka-asiat? Lue lisää palkoista puhumisesta – ja puhumattomuudesta – aTalentin vuonna 2021 toteuttamasta palkkatutkimuksesta.

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja