aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Rekrytoiva esihenkilö – muista nämä 5 vinkkiä, kun valmistaudut työhaastatteluun!

31.08.2020 | Mikko Matikka | Lukuaika 4 min
Internet on täynnä vinkkejä siihen, miten valmistaudut hakijana työhaastattelutilanteeseen, mutta entäpä viime hetken vinkit rekrytoivalle esihenkilölle? Kokosimme yhteen 5 ohjetta, jotka kannattaa laittaa korvan taakse etsiessä uusia osaajia rekrytointikumppanin kanssa.

Valmistaudu haastatteluun kuin asiakastapaamiseen

Perehdy haastatteluun saapuvan hakijan CV:hen ja hakemuskirjeeseen sekä muihin rekrytoijalta saatuihin ennakkomateriaaleihin. Rekrytointifirma toimittaa sinulle myös jokaisesta esihaastatteluvaiheessa valitsemastaan kärkikandidaatista tiivistelmän. Se kertoo kandidaatin osaamisesta ja motivaatiotekijöistä, sekä siitä mitä käytännön järjestelyjä hänen palkkaamisessa tulisi ottaa huomioon.

Toisin sanoen, aTalentin ammattitaitoinen rekrytointitiimi tekee pohjatyön puolestasi ja voit keskittyä olennaiseen. Haluamme varmistaa, että rekrytointiprosessista on mutkaton ja mukava kokemus niin rekrytoijalle kuin hakijallekin. Mikäli olet kiinnostunut lukemaan lisää siitä, millainen arvo hyvällä hakijakokemuksella on, tsekkaa tämä juttu.

Mieti etukäteen haastattelun rakenne

Aloita haastattelu kertomalla urataustastasi, yrityksestänne, tavoitteistanne sekä kyseisestä rekrytointitarpeesta ja tulevasta työnkuvasta. Näin sinulla on oiva mahdollisuus vahvistaa hakijan tahtoa onnistua haastattelussa sekä samalla rikkoa alkujännityksen aikaansaama jää välillänne.

Kirjoita itsellesi ylös apukysymyksiä haastattelusi tueksi. Valmiiksi asetetut kysymykset auttavat sinua eettisen rekrytoinnin toteuttamisessa, sillä silloin haastatteluiden laatu pysyy tasaisena. Kukin hakija on toki erilainen, joten jätä tilaa spontaaneille lisäkysymyksille sekä rennolle rupattelulle.

Pidä huoli työympäristöstä ja rauhoita haastattelutilanne

Varaa kalenteristasi aikaa sekä itse haastattelulle että siihen valmistautumiselle. Et tahdo haastatteluhetkeen häiriötekijöitä. Pistä kahvi tippumaan hyvissä ajoin ja valmistele tila haastattelua varten. Kun tunnelma on rento, saat sekä haastattelusta että haastateltavasta huomattavasti enemmän irti.

Työhaastattelutilanne on loistava tilaisuus antaa hakijalle kurkistus organisaatiokulttuuriinne ja siihen, millaista teillä on olla töissä. Mikäli työpaikkailmoituksessa on luvattu positiivinen ja kannustava työilmapiiri, muistakaa vastata tähän lupaukseen jo haastattelutilanteessa.

Aikatauluta seuraavat askeleet

Saamme usein positiivista palautetta hakuprosessien selkeästä aikataulutuksesta sekä riittävästä väliaikatiedotuksesta. Kerro hakijalle haastattelun lopuksi, milloin ja miten palaatte hänelle seuraavan kerran, ja mikä tärkeintä, pidä sanasi. Helpoin tapa pilata hyvä hakijakokemus on unohtaa tiedottaa hakijalle prosessin etenemisestä.

Tähän auttaa päätöksenteon aikatauluttaminen kalenteriin. Haastatteluiden purkaminen ja valintojen tekeminen kannattaa tehdä mahdollisimman pian haastatteluiden jälkeen, kun haastattelut ja haastateltavat ovat vielä tuoreena muistissa.

Risut ja ruusut: Anna hakijalle palautetta haastattelun jälkeen

Mikäli sinulla heräsi kysymyksiä kandidaatille, nosta ne rohkeasti esiin. Näin teillä on mahdollisuus keskustella asiasta. Me aTalentilla tarjoamme hakijoillemme mahdollisuuden henkilökohtaiselle palautteelle, riippumatta siitä, etenevätkö he hakuprosessissa vai eivät. Palaute on avain kehitykseen ja antaa hakijalle mahdollisuuden onnistua paremmin ensi kerralla. Samalla näytät kiitollisuutta hakijan osoittamasta kiinnostuksesta firmaanne kohtaan.


Kuten sanottua, jokainen hakija on erilainen ja niin on myös jokainen haastattelutilannekin. Toivottavasti näillä vinkeillä onnistut tekemään haastattelustanne teille molemmille mielekkään kohtaamisen. Ja muista, että vaikka pöydän toisella puolella istuva tekijä ei olisikaan teille se oikea, hänen verkostostaan saattaa löytyä tulevaisuuden tähtipelaajanne.

Kohtele siis hakijaa kuin asiakasta, valmistaudu tapaamiseen asianmukaisesti, panosta haastatteluympäristöön, aikatauluta prosessin seuraavat askeleet ja muista lopuksi palaute!

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja