aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Millaista on Smart TV Developerin työ?

04.03.2021 | Mikko Matikka | Lukuaika 5 min

Oletko koskaan pohtinut, miten Netflixin ja Viaplayn kaltaiset sovellukset on saatu sovitettua televisioosi? Mikäli uusin Selviytyjät-tuotantokausi näkyy kotisohvallesi muitta mutkitta, kiitos siitä kuuluu suomalaiselle Sofia Digitalille. He vastaavat esimerkiksi kotimaisten Katsomo ja Ruutu -suoratoistopalveluiden Smart TV-sovellusten kehittämisestä. Haastattelimme Sofia Digitalin ohjelmistokehittäjä Janne Lahtelaa siitä, millaista on koodata ohjelmistoja älytelevisioihin.

Mitä koodikieltä Smart TV Developer ymmärtää?

“Televisiosovellusten kehittämisessä on hieman erilaiset lainalaisuudet kuin esimerkiksi mobiilissa ja tietokoneissa, mutta perus web- ja selaintekniikoiden ymmärtäminen auttaa. Javascript-, CSS- ja HTML-taidoilla pääsee pitkälle.”

Millaisia lainalaisuuksia TV-sovellusten koodaamiseen liittyy?

“Käytännössä Smart TV-sovellus on nettiselain, jossa osoiterivi ei ole näkyvissä. Käytettävyyden kannalta isoin haaste on se, että hiiren ja näppäimistön sijaan työkaluna toimii kaukosäädin. Sovelluksia on pystyttävä navigoimaan mahdollisimman kätevästi säätimen kanssa.

Kehitystyössä on usein mietittävä miten koodin saa suoritettua mahdollisimman yksinkertaisesti, sillä televisiot eivät ole kaikista tehokkaimpia alustoja. Työni on usein sitä, että teen muutaman rivin koodia ja testaan sovelluksen toimivuuden television äärellä. Minulla on taktisista syistä telkkari työpisteeni luona, koska tätä rumbaa tulee toistettua paljon.”

Miten työsi jälki näkyy asiakasprojekteissanne?

“Teemme asiakasprojekteja tiimeissä, mutta koodaustyö on itsenäistä. Lähdemme liikkeelle konsultoimalla asiakasta siitä, minkälaisen käyttöliittymän hän haluaa. Tehtäväni on sen jälkeen ratkoa, miten asiakkaan toiveet saadaan käytännössä toteutettua. Suunnittelen koodin ja pyrin optimoimaan sen niin, että halvimpienkin televisioiden suorituskyky riittää niiden suorittamiseen.”

Miten poikkeustila on näkynyt markkinoillanne?

“Ihmisten viettäessä enemmän aikaa kotona suoratoistopalveluiden kulutus on lisääntynyt merkittävästi. Sisällöntarjoajat haluavat panostaa palveluidensa laatuun. Tämä seikka lisää myös meidän kysyntäämme, sillä me vastaamme palveluiden teknisestä tuotannosta.”


aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Mitkä ovat menestyksen salaisuudet työssäsi?

  • Ongelmanratkaisukyky: “Vaikka tietäisit jo ennalta ratkaisun johonkin tekniseen haasteeseen, sen selvittämiseksi on kokeiltava eri lähestymistapoja. Samaan lopputulokseen täytyy päästä kymmenellä eri tavalla, jotta saadaan selville televisioille optimaalisin koodi.”
  • Kärsivällisyys: “Televisio on suhteellisen hidas alusta testata koodia, joten toistoja tulee paljon.”
  • Heittäytymiskyky: “Tästä on esimerkkinä ensimmäinen työpäiväni, jolloin minulle annettiin heti kunnianhimoinen ja iso projekti ratkaistavaksi. Olin aiemmin tehnyt töitä monenlaisissa ympäristöissä, joten en hätkähtänyt vastuuta.”

Miten päädyit Smart TV Developeriksi?

“Aikaisemmin tein töitä ohjelmistokehityksen parissa teollisuussektorilla konepajoilla, mistä tieni kulki medianjakoalustojen pariin. Vuonna 2019 siirryin Sofia Digitalille Smart TV kehittäjän rooliin. Se oli villi loikka, sillä en ollut omistanut televisiota vuosiin ja opin vasta viikkoa ennen työhaastattelua miten hybriditelevisio käytännössä toimii.”

Mikä yllätti työssä?

“Eniten yllätti tekemisen suoraviivaisuus. Televisio ei ole kaikista tehokkain alusta suorittaa koodia, joten “yksinkertainen on kaunista” -ajattelutapa tuottaa parhaat tulokset!”

Kenelle työ sopii?

“Tämä on erinomainen paikka sellaiselle tyypille, joka tykkää ongelmanratkaisusta ja joka jaksaa kysyä ‘voiko tämän tehdä vieläkin paremmin?’ yhä uudestaan. Työssä onnistuakseen ei tarvitse olla suoratoistopalveluiden suurkuluttaja – TV-ruudut ja -ohjelmat tulevat tutuksi työpäivän aikana!”

Mitä Sofia Digitalilta voi odottaa työnantajana?

“Olen kokenut, että työnantajana Sofia Digital on todella reilu ja työt joustavat elämäntilanteen mukaan. Itselläni on perhe ja harrastuksia, mutta työt eivät vie liikaa tilaa muilta elämän osa-alueilta.

Meillä on myös mukava työporukka, joka viljelee suoraa ja hyvää huumoria. Talossamme on paljon osaamista ja apua on poikkeuksetta tarjolla jos jonkinlaiseen ongelmaan. Täällä voi myös tuoda äänensä kuuluviin ja kertoa, mikäli jokin asia on pielessä. Ketään ei nosteta tikunnokkaan, vaan katsotaan yhdessä mitä asialle voidaan tehdä.”

Mikä saa sinut nousemaan sängystä aamuisin ja lähtemään töihin?

“Parasta on se, kun olen pohtinut edellispäivän jotakin ongelmaa ja herään seuraavana aamuna ahaa-elämykseen!”

3 parasta asiaa Sofia Digitalilla?

Avoimuus, joustavuus ja työkaverit!”

Saavatko pulmanratkonta ja teknologiset ratkaisut sinut syttymään? Siinä tapauksessa Smart TV Developerin työ Sofia Digitalilla saattaa hyvinkin olla sinun juttusi. Tutustu tehtävänkuvaan tarkemmin ja jätä hakemus avoimeen työpaikkaan!

Hae työpaikkaa

Artikkelin kuvat: Visit Tampere/Laura Vanzo

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja