aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Traineesta oman alan asiantuntijaksi – 3 uratarinaa Valiolta

05.05.2021 | Mikko Matikka | Lukuaika 9 min

Valio on perinteinen suomalainen yritys, joka on vuosien varrella piirtänyt monen ammattilaisen urapolut harjoittelujaksosta aina ylimpiin johtotehtäviin asti. Haastattelimme kolmea #valiojengi’läistä siitä, millaisen matkan he ovat kulkeneet Valiolla ja miksi trainee-paikka Valiolla on ollut heidän uralleen käänteentekevä asia.

Aino Aho: Traineesta markkinointipäälliköksi

“En ole koskaan ollut yhden jutun erikoistaituri, vaan minua kiinnostaa monet asiat”, Valiolla kolme ja puoli vuotta sitten traineena aloittanut Aino Aho pohtii.

Kenties juuri siksi Aino on ehtinyt toimia Valiolla jo neljässä eri markkinointiroolissa. Tänä päivänä hän toimii ruokabrändien kuten Oddlygoodin sekä marjakeitto- ja mehutuoteperheiden markkinointipäällikkönä.

”Tulin taloon ajatuksella, että haluan oppia itseäni fiksummilta ihmisiltä – se on ollut erittäin antoisa näkökulma”, Aino toteaa.

Aino yllättyi, kuinka kattavasti valiolaisten työ näkyy ruokatuotteiden elinkaaressa alkutuotannosta kuluttajan ruokapöytään. Se on auttanut ymmärtämään markkinointia elintarvikealalla kokonaisvaltaisemmin.

”On ollut opettavaista nähdä, miten alkutuotanto vaikuttaa koko liiketoimintaan ja mitä annettavaa tiimillämme on sinne.”

Unohtumattomin hetki sattui hänen toimiessaan markkinointisuunnittelijana, kun hän pääsi mukaan PROfeel-tuotteiden Espanjan lanseeraukseen. Ainon espanjan kielen taidot vakuuttivat muut kollegat ja lopulta hän löysi itsensä PR-tilaisuudesta puhumasta paikallisille vaikuttajille.

”Vaikka se oli suuri kuumotuksen hetki, oli mahtavaa päästä paikan päälle brändijohtajan ja vientipäälliköiden kanssa kertomaan Valion ilosanomaa!”


aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Kansainvälisyys oli Ainolle tärkein syy hakea Valiolle töihin ja sen kertomalla hänet on osattu ohjata uralla oikeaan suuntaan.

”Esihenkilöni kysyi säännöllisesti, mitä juttuja minulla on työpöydällä, mitkä niistä tuntuvat kiinnostavimmilta ja mihin suuntaan haluan kehittyä.”

Hän rohkaisee trainee-paikkoja tavoittelevia kertomaan vahvuuksistaan ja kiinnostuksen kohteistaan. Intohimo elintarvikealaan ja halu oppia ovat olleet Ainolle menestyksen avaimia Valiolla jo trainee-ajoista lähtien.

”Meissä nähtiin pikemminkin potentiaali kuin valmis pakkaus”, Aino kiteyttää.

Lari Jyrhämä: kesätyöntekijästä HR specialistiksi

Larin side Valioon solmittiin jo kesätöissä. Toden teolla Valio-ura lähti kuitenkin käyntiin työssäoppimisen johtamisesta tehdyn gradun myötä. Lari palkattiin HR traineeksi syksyllä 2020, jonka jälkeen hän on jo ehtinyt edetä HR specialist -rooliin.

“Elintarvikkeet ja erityisesti niiden innovaatiot kiinnostavat minua”, Lari kertoo ja jatkaa:

“Tykkään siitä, miten Valio pystyy uudistumaan. Olemme maatilayrittäjien omistama perinteikäs suomalainen yritys, mutta tuotamme uusia, vahvoja brändejä kansainvälisestikin.”

Työssään Lari on vuorovaikutuksessa Valion kaikkien viiden tytäryhtiöiden ja eri maiden kollegoiden kanssa. Tytäryhtiöt eivät ole irrallaan kotimaan toiminnasta, vaan kaikki ovat Larin mukaan selvästi samaa porukkaa.

“Järjestämme yhteisiä koulutuksia ja valmennuksia sekä jaamme tietoa jatkuvasti.”

Parasta Valiolla Larin mielestä on mahdollisuus vaikuttaa omaan työnkuvaan. Hän on päässyt keskittymään vahvuuksiinsa, sekä ihmisten että toimintatapojen kehittämiseen. Eniten kehitystä on tapahtunut omien ideoiden myymisessä ja kollegoiden tietotaidon hyödyntämisessä.

”Huikeinkin visio tarvitsee kokeneempien tukea, jotta sen osaa muodostaa ja esittää oikeille henkilöille oikealla tavalla”, Lari pohtii.

Ura liiketoiminnan strategisen suunnittelun ja kehittämisen asiantuntijana kiehtoo, ja hänet on osattu ohjata juuri siihen suuntaan.

“Esihenkilöni kuuntelee, mitä kerron töistäni ja osaa sen perusteella ehdottaa, mistä muista tehtävistä saan ammennettua lisää substanssiosaamista.”

“Olen ollut täällä 8 kuukautta töissä ja kun minulta kysyttiin, mitä haluan tehdä, kerroin halustani ottaa trainee-ohjelman kehittämisen vastuulleni – tällä hetkellä teen juuri sitä.”


aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Parhaat hetket ja onnistumisen kokemukset syntyvät silloin, kun oman työn vaikutukset näkyvät muissa ihmisissä. Tärkeintä on helpottaa kollegoiden työtä ja elämää.

”Kaikista suurin onnistumisen hetki on se, kun joku sanoo kiitos.”

Lari kertoo oivaltaneensa, että perustat oman alan asiantuntijuudelle rakennetaan pikkuhiljaa eri tiedonpalasia yhdistelemällä. Kyky soveltaa monipuolista tietotaitoa luo itseluottamusta selvitä jokaisesta haasteesta.

“Pyramidi on leveämpi alhaalta ja kapeampi ylhäältä – jos sen rakentaa tikkusuorana ylös, se kaatuu tuulessa”, Lari toteaa.

Jussi Mattsson: traineestä liiketoimintajohtajaksi

Juttuun haastatelluista #valiojengi’läisistä kokenein on liiketoimintajohtaja Jussi Mattsson, jonka ura talossa alkoi traineena jo 14 vuotta sitten. Suositusten kautta tilaisuuden saaneella Jussilla oli aluksi selkeä visio siitä, mitä hän Valiolla halusi tehdä.

“Koin olevani myyjä henkeen ja vereen”, hän kertaa.

Paikka löytyi trainee-ohjelman jälkeen kotimaan myyntitiimistä, jossa Jussi vietti Valio-uran ensimmäiset vuodet. Vastuut kasvoivat tasaisesti ajan myötä ja lopulta hän vastasi yrityksen suurimmista asiakkuuksista. Sitten aukesi tilaisuus laajentaa asiantuntijuutta myynnin ulkopuolelle jugurttien tuotepäällikkönä.

“Halusin ymmärtää meidän taloa paremmin ja koin fiksuksi liikkeeksi siinä vaiheessa hypätä liiketoiminnan puolelle mukaan.”

Se osoittautui hyväksi päätökseksi, sillä tänä päivänä Jussi toimii liiketoimintajohtajana. Uteliaisuus haastaa itsensä on johtanut hänelle uran tärkeimpiin oppeihin. Jussi kertoo löytäneensä uusia ja innostavia puolia työstään hyppäämällä rohkeasti uusiin rooleihin ja ympäristöihin.

“Saan liekkiä uuden rakentamisesta ja muutoksen tekemisestä – merkitystä luo pikemminkin se, että saadaan jengiä mukaan ja hyvä meininki päälle, kuin se, mikä kategoria tai liiketoiminta-alue on kyseessä.”

Jussin mukaan #valiojengi’n vahvuus on se, että ideat uusille tuotteille, ratkaisuille tai markkinavaltauksille syntyvät yhteistyön kautta.

“Kun näemme jonkun trendin nousevan Suomessa tai maailmalla, mietimme porukalla, mitä se tarkoittaa Valion kontekstissa”, Jussi kertoo.

Myös traineeilla on mahdollisuus tuoda oma panoksensa ideariiheen. Esimerkiksi tuoteryhmiin ja liiketoimintaan tulevat pääsevät alusta saakka projekteihin mukaan kehitystyöhön. Tässä mielessä Valio on pysynyt samanlaisena läpi Jussin uran.

“Täällä pääsee aidosti tekemään ja saa mahdollisuuksia”, hän pohtii ja jatkaa:

“Sen takia olen viihtynyt täällä 14 vuotta, että aina on löytynyt mielenkiintoisia haasteita ja päässyt oppimaan uutta.”

Ikä tai työvuodet taustalla eivät siis ole ensisijaisen tärkeitä. Parhaat mahdollisuudet onnistua syntyvät uteliaisuuden, innon ja kehittymishalujen tuloksena. Lopusta pitää huolen Valiojengi.

“Jos suksi luistaa, näytönpaikkoja saa takuuvarmasti,” Jussi rohkaisee.

Mikä on menestyksen salaisuus Valio-traineena?

Aino: ”Ole oma itsesi, vilpitön ja rohkea.”

Lari: ”Tuo vahvuutesi esiin, älä lannistu vastoinkäymisistä ja uskalla kysyä. Jotta voimme pärjätä ja uudistua, jonkun täytyy esittää kysymyksiä.”

Jussi: “Asioita ei tarvitse ottaa annettuna, vaan uteliaisuus ja halu ymmärtää, miksi asioita tehdään tietyllä tavalla, vie pitkälle.”

Mikä valiolaisia yhdistää?

Aino: ”Yhteistyö on ajava voima kaiken taustalla. En ole vieläkään tavannut yhtään valiolaista, jonka kanssa en tulisi toimeen – täällä on hälyttävän mukavaa tehdä töitä!”

Lari: ”Kaikki tietävät oman panoksensa kokonaisuuteen ja toisaalta kunnioitamme toistemme omaa aikaa ja työntekoa. Asioissa pystytään joustamaan yhteisen hyvän eteen.”

Jussi: “Iso yhdistävä tekijä on ymmärrys siitä, mikä merkitys työllämme on. Tuotteemme ovat ihmisten perustarpeiden äärellä ja kaikki tehdään omistajien etuja ajaen.”

Paras neuvo, jonka sait kollegaltasi?

Aino: ”Eräs jo eläkkeelle jäänyt kollegani kertoi, että ei pidä hävetä omia osaamistaan vaan päinvastoin korostaa niitä. Minulla on paljon kielitaitoa – miksi peitellä sitä? Kun tuo vahvuuksiaan rohkeasti esiin, muut väistämättä näkevät sinussa potentiaalia, jota et itse vielä ole huomannut.”

Lari: ”Kysy, kuuntele ja kommunikoi – älä koskaan lakkaa kysymystä ja kuuntelemasta toisia. Kun lopetamme sen, emme ole enää töissä Valiolla vaan itsellämme.”

Jussi: “Vaikka välillä on kiire ja paineita, silti asiat ovat järjestettävissä. Kaikkeen voi loppujen lopuksi vaikuttaa omalla tekemisellä.”

Kuvaile Valio-uraasi yhdellä sanalla:

Aino: Rohkaiseva.

Jussi: Monipuolinen.

Lari: Tutkimusmatka.

Kiinnostaako ura Valiolla?

Hyviä uutisia! Valiolla on nyt haku auki yhdeksään eri trainee-paikkaan. Tutustu trainee-ohjelman sisältöön ja avoimiin paikkoihin alla olevasta linkistä.

Valio Trainee 2021

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja