aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Mikä konsultoinnissa kiehtoo? HR-asiantuntijamme Anna kertoo

22.01.2024 | Mikko Matikka | Lukuaika 6 min

Toinen toistaan erilaisempien yritysten ja tiimien konsultointi tekee työstäni antoisaa. Koen, että osaamiseni on kehittynyt aTalentilla nopeammin kuin missään aiemmassa työpaikassani.

Näin kiteyttää aiemmin myyntiä, rekrytointia ja HR:ää tehnyt Anna-Katariina Parkkasaari uransa aTalentilla. Työ konsulttina on vienyt hänet tekemisiin niin kasvu- ja pk-yritysten kuin julkisen sektorin toimijoiden kanssa – ja avannut oikopolun kehittyä HR-alan huippuasiantuntijaksi.

Mitä HR-konsultin työnkuvaan kuuluu?

 • Asiakastyö: “Päätehtäväni on auttaa asiakkaita ratkomaan haasteita HR:n eri osa-alueissa. Se voi tarkoittaa uuden prosessin luomista, työpajan fasilitointia tai vaikkapa sijaisuutta asiakkaan tiimissä – tilanteita on monia. Toimeksiantojen pituus vaihtelee viikoista useisiin kuukausiin.”
 • Myynti: “Tehtäväni on myös tavata asiakkaita yhdessä myyjiemme kanssa. Lisäarvoni näissä tilanteissa on, että kykenen ymmärtämään heidän tarpeitaan ja muotoilemaan sopivan ratkaisun. Lopullinen tavoite on tarjota palveluksiani asiakkaalle.
 • Liiketoiminnan kehittäminen: “Työnkuvaani kuuluu myös HR as a Service (HRaaS) -palvelumme kehittäminen. Olin tiimimme ensimmäinen konsultti ja päässyt rakentamaan toimintatapojamme alusta asti. Se on tähän mennessä tarkoittanut esimerkiksi tiimimme HR-asiantuntemuksen tuotteistamista, myyntimateriaalien suunnittelua ja myyjien kouluttamista.”

Minkälaisiin projekteihin olet osallistunut?

 • Osaamisen johtamisen projektit: Teimme eräälle asiakkaalle toimintasuunnitelman, jossa kirkastimme heidän kasvutavoitteidensa kannalta kriittisimmät osaamistarpeet. Mallinsimme urapolkuja, jotka sitouttavat osaajia työskentelemään heillä pidempään – esimerkiksi millaisiin rooleihin IT-asiantuntijan olisi mahdollista edetä. Projektiin kuului työpajoja, haastatteluja sekä raporttien koostamista."
 • HR-nykytilakartoitukset: “Toisinaan yritykset, joilla ei ole omaa HR-tiimiä kaipaavat näkemystämme siihen, miten työntekijäkokemusta tulisi kehittää. Tällöin tarkastelemme asiakkaan kanssa yhdessä heidän HR-prosessejaan sekä johtamisen tapoja. Rakennan yhteisen työpajan perusteella ehdotuksen toimenpiteistä, jotka tukevat sekä asiakasyrityksen tavoitteita että henkilöstön hyvinvointia. Työntekijöiden osallistamiseksi kehitystyöhön toteutamme usein myös kyselyn heidän toiveistaan ja odotuksistaan.”
 • Joustavaa HR-tukea: “Olen myös toiminut asiakkaiden tukena haastavissa tilanteissa ja tarjonnut niihin ratkaisukeinoja. Kyse on voinut olla vaikkapa työntekijän johtamisesta tai liiketoimintaa ja työhyvinvointia tukevien tavoitteiden asettamisesta.”
 • HR-sijaisuus: “Sijaisuuksien kesto on vaihdellut parista kuukaudesta puoleen vuoteen. Olen tukenut ja kouluttanut esihenkilöitä, huolehtinut sisäisestä viestinnästä, johtanut järjestelmäprojekteja, laatinut ohjeistoja, sekä järjestänyt työterveyshuollon asioita ja työhyvinvointipäiviä. Tehtäväni on ollut pysyä pulssilla henkilöstön hyvinvoinnista ja raportoida siitä toimitusjohtajalle.”

Millainen on tyypillinen työviikkosi?

“Työviikkooni kuuluu keskimäärin kolmesta neljään päivää asiakastyötä – sisältäen yhden ison asiakkuuden sekä kaksi pienempää, joiden kesken työtuntini jakautuvat. Myyntityöhön ja aTalentin sisäisiin palavereihin kuluu noin yksi työpäivä.”

Miksi viihdyt paremmin konsulttina kuin sisäisenä asiantuntijana

 • Ammatti-identiteetti kehittyy nopeammin: “Olen huomannut, että konsulttina pääsee näkemään laajemman kirjon erilaisia johtamistapoja ja organisaatioita. Tämä on arvokasta, sillä kokemus tuo varmuutta – tietää, miten olla avuksi uusissa tilanteissa.”
 • Oman tiimin taustatuki: “Voimme työkavereiden kanssa sparrata ja ratkoa haastavat tilanteet yhdessä. Sisäisessä roolissa saattaa jäädä yksin joidenkin projektien kanssa.”
 • Myynti: “Sytyn myyntityön mukana tuleville haasteille. Joskus asiakkailla on valmis tarve, kun taas toisinaan on kyettävä tunnistamaan se heidän kertomastaan. On omaksuttava paljon uutta tietoa ja ymmärrettävä, miten voi olla kaikista parhaiten avuksi.”

Miten olet päässyt hyödyntämään aiempaa osaamistasi tässä työssä?

“Myyntitaustastani on ollut paljon hyötyä. Se on auttanut muotoilemaan asiakkaan tarpeita ja vakuuttamaan heidät lisäarvosta, jota voin tarjota heille. HR-taustani on paitsi auttanut kehittämään HRaaS-palveluamme, myös tarjoamaan asiakkaille uusia näkökulmia HR:n kehittämiseen.”

Minkälaisilla vahvuuksilla voi menestyä HR-konsulttina?

“HR-konsulttina viihtyy aikaansaava ja rohkea tyyppi, joka uskaltaa hypätä epämukavuusalueelle oppimaan uutta. Perusymmärrys HR:stä ja ratkaisukeskeinen asenne ovat tärkeitä. On mielestäni hyödyllisempää osata vähän kaikesta kuin olla yhden osa-alueen taituri. Liiketoiminnan lainalaisuudet on myös tärkeä ymmärtää, jotta pystyy tuottamaan asiakkaiden ja myös aTalentin tavoitteita tukevia ratkaisuja.”

Miksi hakea töihin aTalentille HR-konsultiksi?

 1. Monipuolinen työnkuva: “Tässä työssä pääsee paitsi tutustumaan mitä erilaisempiin yrityksiin ja ihmisiin – ja sitä kautta ymmärtämään erilaisia liiketoiminnan tarpeita. Se tekee työstä merkityksellistä.”
 2. Valmentava johtaminen: “Olen päässyt osallistumaan toimeksiantoihin, jotka eivät ole omaa ydinosaamistani. Meitä rohkaistaan tarttumaan haasteisiin, mutta ketään ei jätetä yksin töiden kanssa. Ympärillä on todella osaavia tekijöitä. Kuten kerromme asiakkaillekin: Saat käyttöösi koko aTalentin osaamisen.”
 3. Perhemyönteisyys: “Meillä aTalentilla lupaukset perhemyönteisyydestä todella lunastetaan. Itse arvostan, että työ joustaa aina perhetilanteen mukaan ja luottamus on molemminpuolista työntekijöiden ja johdon välillä.”

Kiehtooko konsultointi sinuakin? Haluaisitko Annan työkaveriksi? Katso avoimet HR-työpaikat alta ja jätä rohkeasti hakemus!

Lue lisää: aTalent työnantajana

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja