Maija Kekkonen – Viestintäharjoittelijan arkea PAMilla

29.11.2019 | Linda Grönlund | 4 min luettava

Palvelualojen ammattiyhdistyksessä eli PAMilla aloitti syyskuun alussa viisi korkeakouluharjoittelijaa. Maija Kekkonen, yksi viidestä, aloitti tällöin viestintäharjoittelijana. Kekkonen päätyi hakemaan PAMille, sillä yhteiskunnalliset asiat sekä viestintä ovat aina kiinnostaneet häntä. “PAMilla tarjotaan hyviä mahdollisuuksia harjoitteluun etenkin, jos tulevaisuudessa haluaa hakeutua järjestöalalle”, Kekkonen kertoo. Kekkonen itse on opiskellut pääaineenaan historiaa ja sivuaineenaan viestintää sekä yhteiskuntapolitiikkaa. “Olen oppinut PAMilla paljon viestinnän toteuttamisesta. Olen oppinut myös konkreettisesti tekemään viestintästrategiaa sekä ymmärtänyt, mitä kaikkea strategian toteuttamisessa pitää ottaa huomioon”, Kekkonen lisää.

PAMin korkeakouluharjoittelijat ovat kaikki saaneet työstöön oman projektin, jonka lisäksi he ovat päässeet tekemään yhteistä projektia keskenään. Projektit ovat olleet hyvin vaihtelevia, aina yhteiskunnallisista projekteista viestintään asti. “Omana projektinani on ollut viestintäsuunnitelman tekeminen yhdelle aluetoimistolle. Tämän parissa olen suunnittelut viestintästrategiaa sekä tehnyt suunnitelman tämä suunnitelman toteuttamiseksi alusta loppuun”, Kekkonen kuvailee. Harjoittelijoiden yhteinen projekti on liittynyt ilmastonmuuutoksen torjuntaan, työnmuutokseen sekä reiluun siirtymään. Reilulla siirtymällä tarkoitetaan ilmastonmuutokseen sekä työelämän muuttumisen liittyviä toimenpiteitä. “Molemmat projektit ovat olleet mielenkiintoisia, ja ne ovat opettaneet projektin hallintaa. Työelämässä on usein monia projekteja samanaikaisesti”, Kekkonen kertoo. “Ilmastonmuutosprojektiin on luotu työryhmä, jossa on ollut mukana eri osastojen päälliköitä sekä asiantuntijoita harjoittelijoiden lisäksi.” Kekkonen lisää. Kysymyksiä on lähestytty aiheesta kirjoitettuihin artikkeleihin tutustumalla sekä perehtymällä muiden ulkomaisten liittojen suunnitelmiin. 

Harjoittelua kattavassa ohjauksessa

“Meillä on ollut niin viikottaisia palavereita koko ryhmän kanssa kuin myös yksittäisiä palavereita oman ohjaajan kanssa. Ryhmänohjaajan kanssa olemme käyneet läpi koko ryhmän toimintaa, esimerkiksi niiltä osin, mitä kukin on tehnyt ja mistä asiasta voisi mahdollisesti tarvita vielä lisää perehdytystä”, Kekkonen kertoo. Jokaisella harjoittelijalla on ohjaaja omasta yksiköstään, eli ohjaajat ovat saman alan asiantuntijoita. Kaikki viisi harjoittelijaa aloittivat viestintä- ja yhteiskuntapolitiikan osaston alla, mutta he kuuluvat kuitenkin virallisesti osastojen sisällä eri yksiköihin. Kaikilla harjoittelijoilla on oma alueensa, johon he pääasiassa keskittyvät. Erilaisten opintotaustojen sekä työkokemusten vuoksi ideoita pallotellaan usein yhdessä. “Aika monella harjoittelijalla on taustaa järjestötoiminnan parista, ja vaikka olemmekin eri aloilta, tuo se vain positiivista kulmaa sekä monipuolisia näkökulmia ja ideoita aiheisiin”, Kekkonen kuvailee.

“Ennen PAMille tuloa en edes tiennyt, kuinka paljon nuorekasta sekä kirjavaa porukkaa talossa on”, Kekkonen luonnehtii. PAMilla löytyy paljon ihmisiä eri taustoista, aina kielitieteistä lakiin sekä ammattitutkintoon asti. Talosta löytyy tohtoreita, mutta myös ihmisiä, jotka ovat edenneet varastomiehistä työskentelemään asiantuntijaroolissa järjestössä. Asiantuntijuutta hyödynnetään niin akateemisesti kuin osaamisasiantuntijuudenkin kautta. ”Harjoittelijat on otettu hyvin vastaan ja yhteishenki vaikuttaa hyvältä. Olen huomannut, että ihmiset uskaltavat sanoa ajatuksensa ääneen vaikeissakin neuvottelutilanteissa.” Kekkonen kertoo. “Pamille kannattaa ehdottomasti hakea töihin jos järjestöala sekä työelämän kehitys kiinnostavat. Koulutustaustalla ei suoranaisesti ole täällä merkitystä, sillä PAMilla arvostetaan erilaisia taustoja sekä näkökulmia. Meillä on jopa ollut puhetta, että olisi mukava saada harjoittelijoita jopa vielä laajemmin eri aloilta, kuten talous-, tekniikka- tai ympäristöaloilta”, Kekkonen kuvailee.

Ammattiliitossa työ on yhteiskunnallisesti merkittävää ja pääsee mukaan vaikuttamiin tärkeihin asioihin.  ”Ilman ammattiliittoja ei olisi työehtosopimuksia, lomia, eikä kahvitaukoja!” Kekkonen tiivistää.

Lisää uratarinoita

Lue minkälaista työ Korjauspartnereilla on ja miten se eroaa muista korjausrakentamisen alan työnantajista.

Jani Raitanen päätyi Insinööritoimisto SRT:lle alunperin kesätyöharjoitteluun rakennesuunnittelun avustajaksi. Neljä vuo...

Simon Pesola työskentelee ohjelmistokehittäjänä Aktian IT-puolella. IT-puoli on jaettu kahteen osaan, sovellus-, kehitys...

Tilaa uutiskirjeemme

Tuoreimmat uutiset nuorten ammattilaisten rekrytoinnista, employer brandingista ja rekrytoinnin kehityksestä.

Hyväksyn Tietosuojaselosteen