Miksi henkilöstövuokrausta kannattaa käyttää?

07.04.2020 | Mikko Matikka | 3 min luettava

Tässä artikkelissa aTalentin kaupallisen alan rekrytointien liiketoimintajohtaja Salla Jortikka kertoo, miksi yritysten tulisi turvautua henkilöstövuokraukseen juuri nyt

Henkilöstövuokrauksessa mukana on kolme osapuolta: työntekijä, rekrytointiyritys ja käyttäjäyritys. Rekrytointiyritys toimii työnantajana, joka maksaa työntekijälle palkan ja vastaa työsuhdehallinnosta. Asiakkaan tehtäviksi jäävät hänen perehdyttäminen sekä johtaminen.

Tämä järjestely antaa yrityksille mahdollisuuden vastata koronaviruksen aiheuttamiin taloudellisiin sekä tuotannollisiin haasteisiin.

Se on nopea tapa hankkia uutta työvoimaa

Henkilöstövuokraus on tehokas apu kiireellisiin työvoimatarpeisiin. Tyypillisesti vuokratyövoimaa on hyödynnetty lyhyellä varoituksella avautuneiden sijaisuuksien tai vilkkaiden sesonki- ja kampanja-aikojen rekrytoinneissa. Henkilöstövuokrauksen ketteryys on valttia myös nyt korona-aikana. “Meillä aTalentilla hakuprosessi on nopea, sillä aktiiviset hakuajat kestävät vain 1,5-2 viikkoa”, Jortikka sanoo.

Väliaikaiset talentit ovat korvaamaton apu paitsi akuuttiin työvoimapulaan, myös pidemmän tähtäimen kasvusuunnitelmiin. Vuokratyösuhteessa tutuksi tulleen osaajan vakinaistaminen on helppoa, kun hänen persoonansa ja soveltuvuutensa rooliin ovat tiedossa.

Me aTalentilla kannustamme kandidaatteja ja asiakkaita vuorovaikutukseen hyvissä ajoin. “Toimimme poikkeuksellisesti henkilöstöalalla esimerkiksi siten, että meillä asiakas neuvottelee palkan vuokratyöntekijän kanssa.”

Se helpottaa hallinnon työtaakkaa kiireaikoina

Henkilöstövuokraus tarjoaa yrityksille helpotusta nyt, kun yt-neuvottelut ja töiden uudelleen järjestäminen kuormittavat HR-osastoja. Rekrytointifirma ottaa vastuulleen työsuhteen hallinnolliset tehtävät, kuten palkanmaksun, palkkojen sivukulut, eläkkeet, vakuutukset ja terveydenhuollon. Työnantajan hoidettavaksi jää työhön perehdytys sekä työn johtaminen. 

“Henkilöstövuokrauksen asiakkaana voit keskittää voimavarat kaikkein kriittisimpiin toimenpiteisiin”, Jortikka kertoo. Vuokratyövoimaa voi myös lain mukaan hankkia, vaikka yrityksellä olisi rekrytointikielto. Henkilöstövuokraus on järkevä vaihtoehto niille yrityksille, joiden tekemättömien töiden lista kasvaa kasvamistaan head count -rajoitusten ollessa voimassa.

Se on turvallisempaa kun tarvetta on vaikea ennustaa

Kriisiaikoina rekrytointitarpeen arviointi voi olla vaikeaa ja päätösten tekeminen arveluttavaa. Jortikan mukaan henkilöstövuokraus houkuttelee yrityksiä epävarmassa markkinatilanteessa.  “Vuokratyö taipuu monenlaiseen tilanteeseen ja esimerkiksi työajasta voidaan sopia joustavasti.”

Käyttäjäyrityksen ei tarvitse sitoutua palkkaamaan vuokratyöntekijää vakituisesti eikä työsopimuksen irtisanomisesta aiheudu hallinnollista taakkaa. Palvelusopimuksen voi irtisanoa milloin tahansa.

Tämä antaa mahdollisuuden tehdä nopeita päätöksiä ja tutkia eri työnkuvien vaikutuksia liiketoimintaan myös tulevaisuudessa. Henkilöstövuokraus on ketterä tapa esimerkiksi arvioida uusien roolien ja työnkuvien kannattavuutta.

Se on ajankohtainen rekrytointikeino

Ennen poikkeustilaa Suomen vuokratyömarkkinat kasvoivat vankassa myötätuulessa. Henkilöstöpalveluyritysten liiton (HPL) mukaan henkilöstövuokrauksen osuus alan yritysten liikevaihdosta oli jopa 85 prosenttia vuonna 2018. Myös työntekijät suhtautuvat henkilöstövuokraukseen aiempaa myönteisemmin. HPL:n kyselytutkimuksen mukaan valtaosa suosittelisi vuokratöitä tuttavilleen.

Koronavirustilanne on alleviivannut henkilöstövuokrauksen ajankohtaisuutta. “Juuri nyt on työnantajan markkinat”, Jortikka pohtii. Työ- ja Elinkeinoministeriön mukaan yt-neuvotteluiden piirissä oli maaliskuun lopulla yli satatuhatta suomalaista. ”Se tarkoittaa sitä, että markkinoilla on valtavasti osaajia jotka ovat epävarmoja työtilanteestaan.”

Nyt jos koskaan näihin ihmisiin kannattaa tarttua.

5 syytä miksi henkilöstövuokrausta kannattaa käyttää:

  1. Uusia työntekijöitä tarvitaan nopeasti
  2. Työvoiman tarvetta on hankala ennakoida pidemmälle
  3. Se ei ylikuormita hallintoa kriisitilanteissa
  4. Head count -rajoitteista huolimatta tarvitaan väliaikaista työvoimaa
  5. Halutaan arvioida uusien roolien kannattavuutta

Ota yhteyttä

Niklas kertoo mielellään lisää henkilöstövuokrauksesta. Ota rohkeasti yhteyttä!

Hyväksyn Tietosuojaselosteen

Lue seuraavaksi

Poikkeustilan aiheuttama epävarmuus markkinoilla ja yritysten arjessa on heijastunut luonnollisesti myös rekrytointialaa...

Tässä artikkelissa aTalentin rekrygurut Laura Isosomppi ja Milla Saari kertovat, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun rekr...

Teknologia-alan osaajamarkkinoita voi kuvailla villiksi länneksi, jossa parhaat talentit revitään käsistä keinoja kaihta...

Tilaa uutiskirjeemme

Tuoreimmat uutiset asiantuntijoiden rekrytoinnista, employer brandingista ja rekrytoinnin kehityksestä.

Hyväksyn Tietosuojaselosteen