Näin selviydyt työhaastattelusta voittajana!

12.09.2014 | Outi Mäkinen | 3 min luettava

Onnea – olet päässyt rekrytointiprosessin suurimman kynnyksen, eli esikarsinnan yli ja nyt on mahdollisuutesi näyttää, mistä olet tehty ja miksi juuri sinä olet se, jota haastattelija etsii!

Oli kyseessä sitten puhelin-, video-, face-2-face- tai useamman henkilön ryhmähaastattelu, parhaaseen lopputulokseen pääset valmistautumalla, olemalla aidosti oma itsesi ja nostamalla vahvasti motivaatiotasi sekä osaamistasi esiin konkreettisin esimerkein.

Tässä aTalentin 5 vinkkiä joita noudattamalla voit vakuuttaa taitavimmankin haastattelijan:

  1. Ensivaikutelma – Ikinä ei kannata aliarvioida ensivaikutelman tärkeyttä, tapahtui se sitten puhelimitse, sähköpostitse tai kasvotusten. Olethan siis ajoissa paikalla tai puhelimen/videon äärellä, asianmukaisesti pukeutuneena ja valmiina kertomaan itsestäsi. On tärkeää, että otat tilanteen haltuun jo heti ensimmäisestä kontaktista lähtien – positiivista ensivaikutelmaa on nimittäin rutkasti helpompi ylläpitää, kuin yrittää pelastaa epäonnistunutta aloitusta.
  1. Ole oma itsesi ja vastaa rehellisesti – Keskustelusta parhaiten selviät olemalla oma itsesi ja luottamalla osaamiseesi, olethan näiden vuoksi päässyt jo tähän vaiheeseen. Muista, että jännitys ei haittaa, älä siis takerru siihen vaan jatka eteenpäin, rekrytoija osaa kyllä arvioida mikä on jännitystä ja keskittyä olennaiseen. Vastauksissa rehellisyys palkitaan, sillä vaikka itse luottaisit keksimäsi hätävalheen toimintaan, voit olla varma, että taitava rekrytoija pääsee totuuteen käsiksi, jos ei kahden niin kolmen syventävän jatkokysymyksen jälkeen. Kannattaa siis vastata totuudenmukaisesti, joskin itseään vähättelemättä.
  1. Vastaa kysymyksiin – Anna haastattelijan pitää punaista lankaa käsissään ja selvittää häntä askarruttavat sekä työn kannalta relevantit asiat, älä siis itse johdattele keskustelua liikaa. Ole skarppina ja vastaa kysymyksiin kattavasti konkreettisin esimerkein. Vältä kuitenkin eksymästä jaarittelemaan, sillä haastattelija kyllä tunnistaa, jos yrität vältellä vastausta. Tämä herättää myös lisäkysymyksiä siitä, mitä yrität piilotella. Parhaiten menestyt, kun olet jo etukäteen miettinyt ja käynyt läpi omia kokemuksiasi sekä käytännön esimerkkejä siitä, missä olet omaa osaamistasi kartuttanut!
  1. Perehdy etukäteen ja valmistaudu – Kun sinut on valittu työhaastatteluun, rekrytoija uskoo, että olet aidosti kiinnostunut tehtävästä ja näin ollen hyvin perillä yrityksen toiminnasta ja roolin sisällöstä. Muistathan siis tehdä kotiläksysi ja perehtyä näihin etukäteen. Vaikkei haastattelija kysyisikään sinulta suoraan, mitä tiedät yrityksestä tai roolista, hän peilaa jatkuvasti vastauksiasi näihin. Hyvinä tärppeinä voit myös itse viitata vastaustesi lomassa yrityksen toimintaan tai työnkuvaan. Erityisesti motivaatiotasi perustellessa, tuothan selkeästi esiin, että tiedät, mihin olet hakemassa töihin. On myös hyvä olla tilanteen tasalla ja aktiivinen kysymällä sopivan tilaisuuden tullen relevantteja kysymyksiä.
  1. Lopeta vahvasti – Olet viime metreillä haastattelussa ja tärkeää on jäädä positiivisesti haastattelijan mieleen. Pidäthän siis huolen, että haastattelija tietää keskustelun päätyttyä, kuka olet, mitä osaat ja miksi juuri sinut tulisi valita tehtävään. Kannattaa myös varmistaa, että tiedät milloin ja miten prosessi jatkuu, sekä tuleeko sinun esimerkiksi olla yhteyksissä jatkosta vai onko rekrytoija yhteyksissä sinuun.

Valtavasti tsemppiä tuleviin haastatteluihin!

Lisää aiheesta

Headhunter, Sourcer, Talent Researcher… Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Näillä eri termeillä kuvaillaan rekrytoinnin ...

Picture an old brick building from 1930’s, dimmed lights,music from light funk to deep house, dozens of computers, the s...

#rekrycast podcastin ensimmäisessä jaksossa Jesse ja Outi tiivistävät miten rekrytoijat ja työnhakijat saavat kaiken irti maailman tärkeimmästä startup-tapahtumasta Slushista.

Tilaa uutiskirjeemme

Tuoreimmat uutiset nuorten ammattilaisten rekrytoinnista, employer brandingista ja rekrytoinnin kehityksestä.

Hyväksyn Tietosuojaselosteen