Vakuuta videolla ja erotu eduksesi – Näin tuot esiin parhaat puolesi!

11.05.2015 | Mia Arola | 4 min luettava

Kun sähköpostiisi kilahtaa kutsu videohaastatteluun, olet päässyt rekrytointiprosessissa seuraavaan vaiheeseen, mahtavaa!  Videolla esiintyminen on kuitenkin hieman erilaista kuin perinteisessä face-to-face haastattelussa, ja luonnollisen kuvan antaminen itsestä videon välityksellä vaatii valmisteluja.

Pienillä huomioilla saat esille omat parhaat puolesi esiintyessäsi videolla ja annat rekrytoijalle mahdollisuuden saada syvemmän katsauksen osaamiseesi sekä persoonallisuuteesi. aTalent kävi 14. huhtikuuta Helsingin yliopistolla Viikin Think Companyllä pitämässä Video-CV Workshopin, missä pohdimme yhdessä, kuinka kameran välityksellä voi tuoda esiin oman parhaan itsensä täydentämään hakudokumentteja. Voit lukea lisää workshopin vinkkejä Helsingin yliopiston blogista.

Vaikka videohaastattelussa on luonnollisesti tärkeää keskittyä vastaamaan rekrytoijan kysymyksiin, suuremman huomion vie sanaton viestintäsi sekä äänenpainosi. Viestinnän klassikkoteoriaksikin kutsuttu Albert Mehrabianin luoma 7-38-55 –sääntö kiteyttää sanattoman viestinnän tärkeyden: fyysinen olemuksesi merkitsee 55% viestinnästäsi, äänenpainosi 38% ja sanasi vain 7 %. Näillä seuraavilla neuvoilla kiinnität rekrytoijan huomion oikeisiin asioihin, ja olet askeleen lähempänä unelmatyötäsi.

Huomioi nämä:

  • Kuvaustausta. Kuvaatko haastattelua keittiön pöydällä ja selkäsi takana näkyy tiskivuori tai viime viikon pyykit? Paistaako aurinko selkäsi takaa ja kasvosi ovat vain musta muoto ruudulla? Muista löytää rauhallinen ja hyvin valaistu paikka, jossa voit puhua ilman häiritsevää taustahälyä.
  • Kuvakulma. Vältä kuvaamasta itseäsi liian ala- tai yläviistosta, sillä tällainen kuvakulma voi helposti välittää sinusta ylimielisen kuvan, jos esimerkiksi leukasi näkyy videolla voimakkaasti. Hyvä korkeus kameralle olisi kasvojesi kanssa sama taso tai jopa vähän yläkulmasta. Nosta siis rohkeasti kameraa tai tietokonettasi pöytätasolta silmiesi korkeudelle!
  • Katsekontakti. Katso puhuessasi suoraan kameran linssiin. Videolla huomaa heti, kun katseesi alkaa harhailla tai jos katsot kameran ohi, esimerkiksi muistiinpanojasi tietokoneen ruudulta. Vaikka kameran napittaminen voi tuntua sinusta linssiin tuijottamiselta, näyttää se kuitenkin luonnolliselta. Katse siis rohkeasti kameraan!

Vältä näitä:

  • Liikkuminen. Ylimääräinen heiluminen sekä kameran liikkuminen syö voimaa ja vaikutusvaltaa sanomaltasi. Kuitenkaan jäykäksi ei kannata jähmettyä, vaan luonnollinen ja ryhdikäs asento viestii sinusta pätevän ja asiantuntevan kuvan. Kiinnitä huomiota myös käsiesi käyttöön puhuessasi!
  • Maneerit. Jokaisella meistä on maneereja – yksi räpyttelee silmiään, toinen nostelee kulmiaan, kolmas haroo hiuksiaan… Tiedosta maneerisi ja pohdi, häiritsevätkö ne viestisi välittymistä. Kaikki maneerit eivät ole pahasta, nehän ovat osa tapaasi viestiä. Kuitenkin isommat maneerit on helppo huomata ja kitkeä, kuten täytesanojen käyttö tai sormilla näpertely.

Vaikka videolla esiintymisessä on monta asiaa huomioitava, tärkeintä on olla luonnollinen. Kun tietokoneen kameran linssin läpi ruudulta takaisin tuijottaa omat kasvot, älä anna itsekritiikin nousta pinnalle – kameran toisella puolella oleva rekrytoijakin on vain ihminen. Muista olla oma, luonnollinen, itsesi ja hymyile! Näin saat varmasti vakuutettua rekrytoijalle olevasi juuri hänen etsimänsä henkilö.

Lisää aiheesta

Headhunter, Sourcer, Talent Researcher… Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Näillä eri termeillä kuvaillaan rekrytoinnin ...

Picture an old brick building from 1930’s, dimmed lights,music from light funk to deep house, dozens of computers, the s...

#rekrycast podcastin ensimmäisessä jaksossa Jesse ja Outi tiivistävät miten rekrytoijat ja työnhakijat saavat kaiken irti maailman tärkeimmästä startup-tapahtumasta Slushista.

Tilaa uutiskirjeemme

Tuoreimmat uutiset nuorten ammattilaisten rekrytoinnista, employer brandingista ja rekrytoinnin kehityksestä.

Hyväksyn Tietosuojaselosteen