aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

5 yleistä virhettä työhaastattelussa, joita kannattaa välttää

21.02.2018 | Mika Räsänen | Lukuaika 5 min
Olet selvittänyt tiesi monimutkaisen hakulomakkeen läpi ja vuodattanut verta sekä hikeä hakemustekstin hiomiseen. Lopulta sait esiteltyä vahvuutesi potentiaaliselle työnantajalle ja erottauduit sadoista muista hakijoista. Nyt edessäsi siintää seuraava koitos; työhaastattelu.

Tuo tilanne, joka on parhaimmillaan miellyttävä, tasavertaisten ihmisten välinen keskustelu voikin pahimmillaan olla tahtojen taistelu, jossa pyritään erinäisin psykologisin keinoin vääntämään vastapuolesta totuus irti. Ehkä todellisuus ei kuitenkaan ole noin brutaali kuin edellä mainitaan, mutta tässä kuitenkin muutama vinkki joilla voit välttää kompastumisen yleisiin ansoihin.

1. Haastattelusta myöhästyminen

Täsmällisyys on luonteenpiirre jota kannattaa tavoitella, joten ole hyvissä ajoin paikalla työhaastattelussa. Tällä potentiaalinen työnantaja arvioi ilmiselvän täsmällisyyden lisäksi myös suunnitelmallisuutta ja saattaa vetää johtopäätöksiä huolellisuudesta, ajanhallinnan kyvyistä ja motivaatiostasi hakemaasi tehtävää kohtaan. 5-10 minuuttia ennen tapaamista on sopiva aika, sillä siinä ehdit rauhoittumaan ja keräämään ajatuksesi. Ei ole myöskään suotavaa olla liian aikaisin paikalle sillä se ei myöskään herätä positiivista mielikuvaa ajanhallinnan taidoista. Jos olet liian aikaisin paikalla, mene viettämään aikaa hetkeksi johonkin lähettyville, kuten vaikka kahvilaan.

2. Huono ensivaikutelma

Työhaastatteluun mennessäsi on todennäköistä, että arviointi alkaa jo siinä vaiheessa, kun astut sisälle yrityksen tiloihin ja esittäydyt. Kiinnitä siis huomiota siihen, millaisen ensivaikutelman annat. Onko habituksesi siisti, kättelet ihmisiä reippaalla otteella ja otat heihin kontaktia, vai muistuttaako kättelysi märkää rättiä ja katseesi on liimautunut kenkiisi? Mikäli joku yrityksen työntekijöistä tulee keskustelemaan kanssasi odotellessasi tapaamisaikaasi, voit olla myös varma siitä, että hänelle antamasi vastaukset ja sinusta syntynyt mielikuva välitetään eteenpäin rekrytoivalle esimiehelle. Joissain yrityksissä aulatyöntekijälle annetaan tehtäväksi esittää kasuaalisti muutamia kysymyksiä ennen haastattelua, joiden vastaukset he välittävät eteenpäin.

3. Epäselvät tai kiertelevät vastaukset

On erittäin todennäköistä, että haastattelussa sinulta kysytään vahvuuksistasi ja heikkouksistasi. Tällä kysymyksellä yleensä pyritään kartoittamaan sitä, kuinka hyvin tunnet itsesi, kuinka rehellinen olet ja miten kohtaat vastaan tulevat haasteet. Kun kerrot heikkouksistasi, ole rehellinen, mutta lähesty kysymystä positiivisen kautta. Älä yritä keksiä asioita, jotka ehkä saattaisivat mielestäsi miellyttää rekrytoivaa henkilöä. Kokenut rekrytoija tunnistaa kyllä välttelevän vastauksen ja tarvittaessa painostaa sinua tämän vain voimakkaammin. Itsesi tunteminen tarkoittaa myös sitä, että olet miettinyt miksi todella haet kyseistä työtehtävää, mitkä omat tavoitteesi kyseisen työtehtävän suhteen ovat ja mitä pystyt tarjoamaan yritykselle.

4. Haukut entistä työpaikkaa tai kollegoita

Esitettäessä kysymyksiä liittyen nykyiseen tai entiseen työhösi, esimiehiisi tai kollegoihisi, lähesty aihetta taas positiivisen kautta. Tämä ei ole se hetki valittaa siitä, miten entinen esimiehesi oli epäpätevä ja huono työssään. Tällaisilla kysymyksillä pyritään selvittämään sitä, kuinka lojaali olet nykyiselle tai entiselle työnantajallesi ja sen perusteella tehdään myös johtopäätöksiä siitä, miten mahdollisesti puhuisit tulevasta työnantajastasi, mikäli työsuhteesi siellä päättyy joskus. Ole kunnioittava ja muista, että piirit ovat pienet.

5. Et kuuntele tarkasti

Ikivanha viisaus on, sinulla on kaksi korvaa ja yksi suu, käytä niitä siinä suhteessa. Kysyttäessä pidä vastauksesi selvinä, ytimekkäinä. Liian pitkät ja polveilevat vastaukset kertovat lähinnä siitä, ettet ole miettinyt tarpeeksi vastaustasi. Kuuntele tarkkaan sinulle esitetyt kysymykset ja vastaa niihin, älä niiden vierestä. Työhaastattelussa saattaa tulla hiljainen hetki ja se ei välttämättä ole sattuma vaan rekrytoijan tietoisesti käyttämä tekniikka. Tärkeätä tällöin on muistaa se, ettet paineistu ja turhaan yritä täyttää hiljaisuutta selittämällä liikoja. Mikäli hiljaisuus tuntuu jatkuvan kiusallisen pitkään, voit kysyä rekrytoijalta olisiko hänellä vielä jotain kysymyksiä tai mistä hän haluaisi tietää lisää.

Vaikka kuuntelu on erittäin tärkeätä, tulisi sinun myös osoittaa kiinnostuksesi ja motivaatiosi tehtävää kohtaan ja se onnistuu hyvin esittämällä relevantteja lisäkysymyksiä yritykseen tai työtehtävään liittyen.

Yksi tärkeimmistä neuvoista on kuitenkin se, että ole haastattelussa oma itsesi. On turhaa yrittää esittää muuta kuin mitä todellisuudessa on miellyttääkseen rekrytoijaa. Mikäli sinut valitaan tehtävään, pitkällä aikavälillä tällainen esitys käy vain raskaaksi ja todellisuus paljastuu aina jossain vaiheessa.

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja