Millainen on hyvä työhakemus – 7 vinkkiä

29.07.2019 | Oliver Rotko | 5 min luettava

Millainen on hyvä työhakemus? Tätä kysytään rekrytoijiltamme lähes päivittäin. Tämän takia keräsimme tähän blogiin 7 helppoa vinkkiä hyvään työhakemukseen. Tiivistetysti, hyvä työhakemus kertoo osaamisesi lisäksi mitä lisäarvoa voit tuoda rekrytoivalle yritykselle ja miksi juuri sinut pitäisi valita tehtävään.

1. Hyvän työhakemuksen aloitus ja lopetus erottuvat joukosta

”Löysin ilmoituksen nettisivuiltanne ja paikka tuntui kiinnostavalta…”

”Päätin hakea tehtäväänne, koska…”

”Esittelisin itseni mielelläni haastattelussa…”

Voit vain arvata kuinka usein rekrytoijat törmäävät vastaaviin lauseisiin. Hausta vastaava rekrytoija tietää kyllä mistä ilmoituksen löysit – sinun ei tarvitse kertoa siitä hänelle. Tämän lisäksi on oletettavaa, että jokainen työnhakija tulisi mieluusti haastateltavaksi – miksi muuten hakea töihin?

Koska työhakemuksen tulee olla tiivis, kannattaa vähäinen tila käyttää oman osaamisen argumentointiin. Aloita hakemus menemällä suoraan asiaan. Kerro esimerkiksi yhdellä virkkeellä mitä lisäarvoa tuot yritykselle mikäli sinut valitaan. Näin pääset suoraan asiaan ja hallitset lukijan odotuksia hakemuksen suhteen.

2. Kohdenna jokainen työhakemus

Työhakemus tulee muokata aina uudelleen eri työpaikkaa haettaessa. Tämä saattaa kuulostaa työläältä, mutta hyvin kohdennetut hakudokumentit erottuvat helposti joukosta. Valitettavan harva jaksaa kohdentaa hakemuksiaa ja ne jotka on kohdennettu hyvin erottuvat muista selvästi.

Kohdennuksessa tärkeää on peilata omaa osaamista sekä taitoja työpaikkailmoituksessa mainittuihin vaatimuksiin. Älä kirjoita osaamisestasi yleisellä tasolla, vaan nosta esiin juuri ne taidot, joita pidät haettavan tehtävän kannalta olennaisimpana.

Muutaman huolellisesti laaditun ja hyvin kohdennetun hakemuksen lähettäminen tuottaa paremman tuloksen, kuin saman hakemuksen lähettäminen satoihin eri paikkoihin. Geneerinen hakemus antaa helposti mielikuvan siitä, että et ole aidosti kiinnostunut juuri tästä työpaikasta. Määrän sijasta kannattaa siis satsata laatuun, myös työnhaussa!

3. Esitä vahvuutesi työhakemuksessa esimerkein

Tuletko hyvin toimeen ihmisten kanssa? Tämä on toki hienoa, mutta melko itsestään selvää? Älä tyydy luettelemaan ominaisuuksia, jotka sopivat lähes jokaiseen meistä. Sen sijaan nosta esiin vahvuudet, jotka erottavat sinut muista hakijoista.

Omat vahvuudet kannattaa tuoda hakemuksessa esille esimerkkien välityksellä. Onko jokin työtehtävä kehittänyt erityisesti jotain tiettyjä ominaisuuksiasi? Onko harrastuksesi tai muu vapaa-ajan toiminta taas kehittänyt sinua johonkin tiettyyn suuntaan?

Omien vahvuuksien esittäminen kannattaa aina liittää kyseisen työtehtävän vaatimuksiin. Parhaassa tapauksessa poimit työpaikkailmoituksesta tärkeimmät vaatimukset ja kerrot kokemukseesi peilaten miksi juuri sinä täyttäisit nämä vaatimukset erinomaisesti.

4. Kerro miksi haet juuri kyseiseen työhön

Sen lisäksi, että yrität vakuuttaa rekrytoijan osaamisestasi ja taidoistasi, keskity hakemuksessasi myös perustelemaan omaa motivaatiotasi. Miksi sinä haluat juuri tämän työn? Mikä tehtävässä ja yrityksessä kiinnostaa ja miten juuri sinä sovit yrityksen uudeksi työntekijäksi.

Sopivan osaamisen lisäksi yritykset etsivät motivoituneita työntekijöitä, jotka ovat sitoutuneita yritykseen. Usein työpaikkaa vaihtavat työntekijät tulevat yrityksille erittäin kalliiksi ja osoittamalla motivaatiosi yritystä kohtaan kerrot, että et etsi työtä vain väliaikaisena ratkaisuna.

5. Työhakemus tukee CV:tä, mutta ei toista sitä

Muista, että työhakemus ja CV ovat kaksi eri asiaa ja ne palvelevat rekrytoijaa eri tavoin. Hyvä työhakemus tukee CV:ssä esitettyä tietoa ja antaa sille kontekstin. Se yhdistää CV:ssä esitellyn osaamisen haettavaan tehtävään ja perustelee miksi juuri sinut tulisi valita kyseiseen tehtävään.

Huono hakemus on edellisen vastakohta. Se toistaa CV:ssä ilmoitetut taidot, mutta ei lisää mitään sen päälle.

6. Noudata työpaikkailmoituksen ohjeita tarkasti

Lue työpaikkailmoitus läpi ja varmista, että noudatat siinä annettuja ohjeita huolellisesti. Vaikka asia saattaisi tuntua vähäpätöiseltä, niin pienilläkin asioilla saattaa olla suuri merkitys. Yleensä ohjeistus on lisätty ilmoitukseen syystä. Tässä muutama yleinen virhe, joita näemme lähes päivittäin:

  • Työhakemus ei vastaa kaikkiin ilmoituksessa oleviin kysymyksiin
  • Työhakemus on kirjoitettu väärällä kielellä (jos kieltä ei olla määritelty, kirjoita hakemus kielellä, jolla ilmoitus on tehty)
  • Työhakemus on lähetetty väärässä tiedostomuodossa (monet rekrytointijärjestelmät eivät tue kuin tiettyjä tiedostomuotoja)

7. Pyydä kaveria oikolukemaan työhakemus

Muista tarkistaa kaikki työnhakudokumenttisi ennen niiden lähettämistä! Tämä voi tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta törmäämme päivittäin hakemuksiin ja ansioluetteloihin, jotka sisältävät turhia virheitä, jotka olisi helppo korjata. Monet tehtävät vaativat esimerkiksi tarkkuutta tai hyviä viestintätaitoja, ja paljon virheitä sisältävät hakudokumentit eivät luo parasta mahdollista vaikutelmaa taidoistasi.

Helppo tapa tarkistaa työhakemus on antaa esimerkiksi puolison, kaverin tai vanhemman lukea se. Omille virheille sokeutuu helposti ja toiset silmäparit löytävät virheet helpommin.

Lisää vinkkejä työhakemukseen

Tässä podcastissa kerromme miten ja miksi työnhakijan kannattaa kertoa omista vahvuuksista ja heikkouksista työnhaun aikana.

Tilaa uutiskirjeemme

Tuoreimmat uutiset nuorten ammattilaisten rekrytoinnista, employer brandingista ja rekrytoinnin kehityksestä.

Hyväksyn Tietosuojaselosteen