aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Millainen on hyvä työhakemus – 7 vinkkiä

07.10.2021 | Mikko Matikka | Lukuaika 5 min

Rekrytoijiltamme kysytään päivittäin hyvän työhakemuksen tunnusmerkeistä. Onnistunut hakemus kertoo osaamisesi lisäksi mitä lisäarvoa voit tuoda rekrytoivalle yritykselle ja miksi juuri sinut pitäisi valita tehtävään. Nappaa tarkemmat vinkit talteen tästä blogijutusta!

1. Hyvän työhakemuksen aloitus ja lopetus erottuvat joukosta

“Löysin ilmoituksen nettisivuiltanne ja paikka tuntui kiinnostavalta…”

“Päätin hakea tehtäväänne, koska…”

“Esittelisin itseni mielelläni haastattelussa…”

Nämä aloitukset ovat fiksu tapa rikkoa jää kasvotusten käytävissä keskusteluissa, mutta työhakemustekstissä niillä ei vielä kuuhun mennä – ainakaan, kun kyse on ensivaikutelmasta. Voit vain arvata kuinka usein rekrytoijat törmäävät vastaaviin lauseisiin.

Aloita sen sijaan menemällä suoraan asiaan. Älä pelkää heittää persoonaa peliin jo tässä vaiheessa, sillä se voi auttaa sinua erottumaan joukosta heti kättelyssä ja halllitsemaan lukijan odotuksia.

“Moi! Olen markkinoinnin ammattilainen ja rumpali, jolla on intohimo digitaalisen viidakkorummun paukuttamiselle.”

2. Kohdenna jokainen hakemus jonka lähetät

Työhakemusta kannattaa muokata kunkin hakemasi työpaikan mukaan. Kuulostaa työläältä, mutta tosiasia on, että hyvin kohdennetut hakudokumentit erottuvat joukosta. Sitä paitsi geneerinen hakemus saattaa jopa viestiä rekrytoijalle siitä, että et välttämättä ole aidosti kiinnostunut kyseisestä työpaikasta.

Sen sijaan, että lähettäisit saman hakemuksen satoihin eri paikkoihin, saat parempia tuloksia valitsemalla taustaasi sopivimmat työpaikat ja räätälöimällä hakemuksen niissä esitettyjen vaatimusten mukaan. Saat todennäköisemmin kutsuja haastatteluihin, mikä auttaa vahvistamaan itseluottamusta siitä, että taidoillasi on oikeasti kysyntää.

aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

3. Esitä vahvuutesi työhakemuksessa konkreettisin esimerkein

Tuletko hyvin toimeen ihmisten kanssa? Tämä on toki hieno juttu, mutta sama pätee moniin muihinkin hakijoihin. Tuo sen sijaan esiin asioita ja kokemuksia, jotka pätevät vain sinuun.

Onko jokin työtehtävä kehittänyt erityisesti jotain tiettyjä ominaisuuksiasi? Onko eri työkalujen opettelu ja omaksuminen auttanut sinua hahmottamaan isompia kokonaisuuksia asiantuntija-alallasi? Onko jokin aiemmassa työssä kohtaamasi haaste opettanut jotakin, josta saattaa olla hyötyä hakemassasi työpaikassa?

Peilaa omaa työkokemustasi ja taitojasi työpaikkailmoituksessa mainittuihin vaatimuksiin. Kerro, miten olet hankkinut tehtävään vaaditut taidot ja tiivistä hakemuksen loppuun miten ne voisivat auttaa sinua onnistumaan hakemassasi työpaikassa.

4. Kerro miksi haet juuri kyseiseen työhön

Sen lisäksi, että pelissä on asiantuntemuksesi ja taitosi, älä unohda perustella rekrytoijalle motivaatiosi: Miksi haluat juuri tämän työn? Mikä tehtävässä ja yrityksessä kiinnostaa ja miten juuri sinä sovit yrityksen uudeksi työntekijäksi?

Sopivan osaamisen lisäksi yritykset etsivät työntekijöitä, jotka ovat sitoutuneita oman itsensä ja lopulta työnantajansa toiminnan kehittämiseen. Osoittamalla motivaatiosi omaa asiantuntija-alaa sekä hakemaasi työpaikkaa tai yritystä kohtaan kerrot, ettet etsi työtä vain väliaikaisena ratkaisuna.

5. Työhakemus tukee CV:tä, mutta ei toista sitä

Muista, että työhakemus ja CV ovat kaksi eri asiaa ja ne palvelevat rekrytoijaa eri tavoin. Hyvä työhakemus tukee CV:ssä esitettyä tietoa ja antaa sille kontekstin. Se yhdistää CV:ssä esitellyn osaamisen haettavaan tehtävään ja perustelee miksi juuri sinut tulisi valita kyseiseen tehtävään.

Huono hakemus on edellisen vastakohta. Se toistaa CV:ssä ilmoitetut taidot, mutta ei lisää mitään sen päälle.

6. Noudata työpaikkailmoituksen ohjeita tarkasti

Lue työpaikkailmoitus läpi ja varmista, että noudatat siinä annettuja ohjeita huolellisesti. Vaikka asia saattaisi tuntua vähäpätöiseltä, niin pienilläkin asioilla saattaa olla suuri merkitys. Yleensä ohjeistus on lisätty ilmoitukseen syystä. Tässä muutama yleinen virhe, joita näemme lähes päivittäin:

  • Työhakemus ei vastaa kaikkiin ilmoituksessa oleviin kysymyksiin
  • Työhakemus on kirjoitettu väärällä kielellä (jos kieltä ei olla määritelty, kirjoita hakemus kielellä, jolla ilmoitus on tehty)
  • Työhakemus on lähetetty väärässä tiedostomuodossa (monet rekrytointijärjestelmät eivät tue kuin tiettyjä tiedostomuotoja)

7. Pyydä kaveria oikolukemaan työhakemus

Muista tarkistaa kaikki työnhakudokumenttisi ennen niiden lähettämistä! Tämä voi tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta törmäämme päivittäin hakemuksiin ja ansioluetteloihin, jotka sisältävät turhia virheitä, jotka olisi helppo korjata. Monet tehtävät vaativat esimerkiksi tarkkuutta tai hyviä viestintätaitoja, ja paljon virheitä sisältävät hakudokumentit eivät luo parasta mahdollista vaikutelmaa taidoistasi.

Helppo tapa tarkistaa työhakemus on antaa esimerkiksi puolison, kaverin tai vanhemman lukea se. Omille virheille sokeutuu helposti ja toiset silmäparit löytävät virheet helpommin.

Juttu päivitetty Oliver Rotkon kirjoittamasta artikkelista.

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja