Tämä kolmiosainen blogisarja tutkii, kuinka pienen opiskelijaporukan keksimästä ideasta kasvoi miljoonien liikevaihtoa tekevä yritys, jollaisena aTalent tänä päivänä tunnetaan.
Ensimmäisessä osassa palaamme ajassa aTalentin – perustamisnimeltään Prodeko Recruiting Oy:n – alkuvuosiin. Kysyimme yrityksen ensimmäiseltä toimitusjohtajalta ja yhdeltä perustajista, nykyisin yrittäjyyttä Jyväskylän yliopistossa opettavalta apulaisprofessori Mikko Rönköltä, mistä kaikki sai alkunsa.
Aate, josta tuli totta
aTalentin juuret ulottuvat vuosituhannen alkuun, Teknilliseen korkeakouluun ja Tuotantotalouden kilta Prodeko ry:yn, jossa Rönkkö ja hänen kanssaan yrityksen perustamista ajanut Heikki Henttu toimivat hallitusaktiiveina. Heitä yhdisti halu tuoda työelämään pyrkivät opiskelijat ja heistä kiinnostuneet työnantajat yhteen. Sitten yhtäkkiä vuonna 2004 tarjoutui tilaisuus alkaa toteuttaa visiota:
“TeliaSonera, joka oli yksi sponsoriyrityksistämme, halusi rekrytoida meidän kauttamme pian valmistuvia opiskelijoita”, Rönkkö muistelee sysäystä liiketoimintaan.
Ajatuksena tämä sopi Rönkön, Hentun ja muiden prodekolaisten suunnitelmiin: hehän halusivat tarjota opiskelijoille kiinnostavia työmahdollisuuksia. Kilta ei kuitenkaan yhdistyslain ja aatteellisen taustansa mukaan voinut ryhtyä liiketoimintaan, joten yrityksen perustaminen oli ainoa vaihtoehto. Ratkaisuksi juonittiin henkilöstövuokrauksen malli, jolla kiltaa sponsoroineet pystyivät rekrytoimaan tuotantotalouden opiskelijoita.
Killan aatteesta haluttiin pitää kiinni jopa liiketoiminnan lainalaisuuksia uhmaten:
“Meillä oli aluksi ajatus pitää yrityksen kate nollassa, mutta yritys vaati toimiakseen, tietenkin, pääomaa.”
Joka tapauksessa yritystoimintaan ryhtyminen tuntui merkitykselliseltä ja se herättäisi varmasti kiinnostusta sekä kunnioitusta opiskelijapiireissä. Niinpä syntyi päätös osakeyhtiön perustamisesta. Tarvittava alkupääoma saatiin kerättyä, kun Prodekon Alumnit ry liittyi omistajaksi Prodeko ry:n seuraksi. Yritystoimintaa harjoitettiin osa-aikaisesti opintojen ohessa.
Liikevaihtoa (ja kommelluksia) yli odotusten
Innostus valtasi Rönkön ja muun perustajaporukan. Se, mitä puuttui resursseissa, korvattiin luovuudessa ja ennakkoluulottomuudessa. Ensimmäinen logo ja juridiset asiakirjat syntyivät Rönkön ystävien käsistä.
Myös ensimmäiset rekrytoinnit toteutettiin suoraviivaisesti:
“Kävelin Prodekon kiltahuoneelle kysymään, keneltä puuttui vielä kesätyö”, Rönkkö naurahtaa.
Oman hakijarekisterin perustaminen mahdollisti nopeat ja kohdennetut työpaikkailmoitukset, mikä houkutteli ajan myötä lisää työpaikoista kiinnostuneita opiskelijoita. Asiakaskuntakin rakentui opiskelijaverkostojen siivittämänä.
“Joku saattoi mainita meistä kesätyönantajalleen ja sana kiiri eteenpäin. Pian meillä oli kymmenkunta asiakasta.”
Perustajien ällistykseksi liiketoiminnan tuottamat summat ylittivät kaikki odotukset. Ensimmäisen vuoden liikevaihtoennusteeksi oli kirjattu 50 000 euroa, mutta todellisuudessa saavutettiin 200 000 euroa. Kuten kaikissa menestystarinoissa, kommelluksilta ei vältytty tässäkään tapauksessa:
“Olimme unohtaneet päivittää uuden liikevaihtoennusteen alv-ilmoitukseen – hymymme hyytyi, kun verolasku saapui.”
Erityisen haastava tilanne koettiin, kun eräs asiakas halusi vuokrata neljää työntekijää. Sen aikaiset laskutuskäytännöt ja palkanmaksun aikataulut tarkoittivat, että Rönkön ja kumppaneiden oli maksettava työntekijöiden palkat ennen asiakkaalta saatuja maksuja. Yrityksen koko rahoitus oli vaakalaudalla ja lainan ottaminen Prodeko ry:ltä oli ainoa pelastus.
“Siitä se riemu repesikin omistajiston keskuudessa”, Rönkkö hymähtää. “Jouduimme perustelemaan käyttöpääoman tarvetta yllättävän pitkään ja hartaasti.”
Mistä löytyisi seuraaja?
Rönkkö nostaa aTalentin alkuvuosien tärkeimmäksi saavutukseksi yrityksen ensimmäisen suuren liikevaihdon saavuttaminen, sekä monen nimekkään pörssiyhtiön saaminen asiakkaiksi.
Perustajien valmistuessa ja siirtyessä työelämään, yksi isoimmista haasteista oli varmistaa motivaatio ja sitoutuminen yrityksen sisällä. Vaikka tiimi koostui tekniikan alan innokkaista osaajista, piskuisessa henkilöstövuokrausyrityksessä ei ollut suurten yhtiöiden kaltaista vetovoimaa.
“Toiminta perustui talkoohenkeen ja vaikka halu yrityksen kasvattamiseksi ja irtautumiseksi opiskelijajärjestöstä oli selvä, selkeää suunnitelmaa ei tähän aluksi ollut.”
Tiimillä oli silti vakaa usko yrityksen ideaan ja kilpailuvaltteihin. Heidän kykynsä houkutella ja rekrytoida nuoria, kunnianhimoisia työntekijöitä, vaikutti vetoavan yrityksiin. He tiesivät tarjoavansa työnantajille jotakin harvinaista: suoran yhteyden työelämän kynnyksellä odottaviin opiskelijoihin.
“Sitten joku keksi, että yrityksen palvelua pitäisi alkaa oikeasti myymään eikä vain odotella asiakkaiden soittoja. Ja siitä lähti liikkeelle yrityksen kasvu ja irtautuminen opiskelijayhdistyksestä”, Rönkkö kiteyttää.
Siihen, mitä tapahtui seuraavaksi, palaamme blogisarjan toisessa osassa, joka julkaistaan kesän 2024 kynnyksellä.
aTalent – jo 20 vuotta parempaa työelämää
aTalent on Tuotantotalouden kilta Prodeko ry:n, Prodekon Alumnit ry:n ja Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaat KY ry:n yhteisomistama rekrytointi- ja HR-palveluita tarjoava yritys. Vuodesta 2004 alkaen olemme luoneet parempaa työelämää yhdistämällä osaavat tekijät oikeisiin yrityksiin.
Tänä juhlavuonna takanamme on jo kaksi vuosikymmentä suomalaisen työelämän rakentajana ja edessämme on uusi, alati muuttuva työelämä. Sen luomien haasteiden ratkomiseen tarvitaan joku, joka osaa valmistaa yrityksiä ja osaajia muutokseen. Joku, joka ennakoi ja katsoo yhtä päätöstä syvemmälle. aTalent on se “joku”. Me haluamme olla luotettu neuvonantaja. Uusien näkökulmien tarjoaja. Pölyttyneiden konventioiden haastaja. Emme pelkää tarttua haasteeseen – olemmehan tehneet sitä jo 20 vuotta.
Siispä hurraa-huuto ja kiitos jokaiselle työkaverille, asiakkaalle ja työnhakijalle. Kohti tulevaisuuden työelämää!