aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

aTalentin tarina: Osa 3 - Kasvu täyden palvelun HR-kumppaniksi

05.11.2024 | Mikaela Johansson | Lukuaika 9 min

Tämä kolmiosainen blogisarja tutkii, kuinka pienen opiskelijaporukan keksimästä ideasta kasvoi miljoonien liikevaihtoa tekevä yritys, jollaisena aTalent tänä päivänä tunnetaan.

Kolmannessa ja viimeisessä osassa pureudumme yhtiön matkaan vuodesta 2016 nykypäivään asti. Kysyimme aTalentin entiseltä operatiiviselta johtajalta Mia Paatsalolta sekä vuosina 2014–2018 yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimineelta Juhana Brotherukselta, millaisista aineksista yhtiön menestys on syntynyt.


Liiketoiminnan raamit rakentuvat

Vuoteen 2016 mennessä aTalent oli saanut liiketoiminnan perustansa kasaan. Aiemmin hyvin operatiivisessa roolissa ollut hallitus jäi vaikuttamaan taustalle ja vastuu siirtyi yhä enemmän johdolle ja henkilöstölle. Koottiin myös aTalentin ensimmäinen advisory board, johon saatiin mukaan yllättävän kovia ja kokeneita nimiä.

“Saimme rakennettua hyvän sapluunan tukemaan yhtiön kehitystä ja kasvua. Uusien strategioiden työstäminen eteni systemaattisemmin kuin aiemmin, kun hallituksella ja johdolla oli omat selkeät roolinsa”, kertoo aTalentin hallituksen entinen puheenjohtaja Juhana Brotherus.

Myös kansainvälistyminen alkoi kiinnostaa aTalentia. Suurin osa kilpailijoista oli kääntänyt katseensa Ruotsin suuntaan, mutta aTalent näki potentiaalia Tallinnassa. Markkinaa lähdettiin tunnustelemaan ja tytäryhtiö aTalent Tallin perustettiin vuoden 2016 lopulla.


“Aluksi emme olleet varmoja, toimisiko Tallinnan toimisto omana satellittinaan, joka tekisi Virossa samaa kuin Helsingin toimisto Suomessa vai tekisimmekö myös rajat ylittävää rekrytointia. Liiketoiminnan pystyttäminen Viroon ei kuitenkaan vaatinut paljoa resursseja, joten ajatuksena oli, että antaa markkinan näyttää suunnan”, Brotherus kertoo.

Vuonna 2016 aTalentilla aloitti myös yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Niklas Huotari. Nimitys oli siinä mielessä poikkeuksellinen, että viimeisimmät toimitusjohtajat olivat nousseet tehtävään aTalentin sisältä.

“Niklas toi mukanaan uutta tekemisen draivia ja näkemystä talon ulkopuolelta”, Brotherus muistelee.

Henkilöstön räjähdysmäinen kasvu

Kun Mia Paatsalo aloitti aTalentilla recruitment manager -roolissa vuonna 2016, hän oli yrityksen neljäs kokoaikainen työntekijä. Paatsalon edetessä esihenkilöroolien kautta aTalentin operatiiviseksi johtajaksi yhtiön henkilöstö moninkertaistui. Vuosia 2016–2024 värittääkin hänen mukaansa erityisesti räjähdysmäinen kasvu ja sen luomat mahdollisuudet.


“Henkilöstö kasvoi valtavasti ja samalla toiminta muuttui osa-aikaisten puuhastelusta vakavasti otettavaksi liiketoiminnaksi”, Paatsalo kuvailee.


Kasvava henkilöstö loi tarpeen myös uusille toimitiloille, ja aTalent muutti Rautatieaseman kulmalta Kampin Autotaloon. Tilantarpeen lisäksi muutto symboloi myös askelta kohti isompaa ja ammattimaisempaa toimintaa.


“Entinen toimistomme tuntui vähän siltä kuin olisi tehnyt töitä jonkun luona. Kamppiin Helsingin kattojen ylle nouseminen tuntui siltä, että nyt oikeasti teemme tätä tosissamme”, Paatsalo muistelee.

Näinä vuosina myös ohjelmistokehittäjien kysyntä kasvoi rekrymarkkinoilla. Vastatakseen suureen kysyntään aTalent ryhtyi järjestämään suuren suosion saavuttaneita tapahtumia tavoittaakseen alan osaajia. Kruununjalokivenä toimi Suomen merkittävimpien IT-firmojen kanssa järjestetty Coding Factory, jonne kerättiin satoja koodarinalkuja työskentelemään firmojen antamien tehtävien parissa.


Yhtiö selviää ensimmäisestä kriisistä

Koronaviruspandemian myötä aTalent kohtasi ensimmäisen kriisinsä. Koko maailma meni shokkitilaan ja rekrytoinnit loppuivat kuin seinään.

“Epävarmuus ulottui kaikkialle ja yritykset keskittyivät siihen, että pystyivät pitämään nykyisestä henkilöstöstä huolta. Meillä se näkyi niin, että viikon aikana käytännössä lähes kaikki toimeksiannot pysähtyivät”, Paatsalo kertoo.


Koronan alkushokin seurauksena suurin osa aTalentin henkilöstöstä lomautettiin. Samassa rytäkässä Tallinnan toiminta ajettiin alas ja yhtiö keskittyi ydinliiketoimintaansa. Lomautusten myötä töihin jäi lähinnä myyjiä, joilla oli edessään lähes mahdottomalta tuntuva tehtävä: löytää pandemiankestävä markkinarako. Sellainen löytyikin kasvomaskeja valmistavasta yrityksestä, jolle aTalent ryhtyi rekrytoimaan uusia työntekijöitä.


“Tuntui absurdilta ostaa kaupasta kasvomaskeja, joiden valmistajia oli itse ollut mukana rekrytoimassa. Siinä oli jotain hyvin käsinkoskeltetavaa, että olimme osa jotain, mikä vaikutti suoraan ihmisten hyvinvointiin”, Paatsalo toteaa.

Pandemian aiheuttama kriisi johti myös aTalentin ensimmäisiin muutosneuvotteluihin, joita Paatsalo kuvailee yhdeksi uransa vaikeimmaksi hetkistä. Vaikka tilanne oli kaikille raastava, Paatsalo on ylpeä siitä, miten hyvin yhtiö toipui tilanteesta.


"Kaiken epävarmuuden keskeltä henkilöstö onnistui kaivamaan jostain sen yhteishengen ja toivon siemenen, joka vaadittiin, että pystyimme yhdessä nostamaan liiketoiminnan takaisin jaloilleen. Yhteishenki on aina ollut aTalentin kantava voima – ja tässä tilanteessa se näkyi selkeämmin kuin koskaan."


Rekrytointiyrityksestä täyden palvelun HR-kumppaniksi

Vuonna 2021 aTalent lanseerasi uuden HRaaS-palvelun (HR as a Service), jonka tarkoituksena on palvella asiakkaita laaja-alaisesti henkilöstöasioiden kanssa. Ajatus uudesta palvelusta syntyi strategiauudistusta työstettäessä.


“Olimme huomanneet, että etenkin startupit ja kasvuyritykset olisivat usein kaivanneet rekrytoinnin jälkeen tukea hallinnollisessa HR:ssä. Luonnollisena jatkumona aloimme hahmotella matalamman kynnyksen HR-konsultointipalvelua työsuhteen eri vaiheiden hallinnointiin”, Paatsalo kertoo.


Palvelun ensimmäiseen asiakkaaseen liittyi myös pieni onnenkantamoinen. Asiakas oli lähestynyt Paatsaloa määräaikaisella HR-partnerin pestillä. aTalentilla COO-roolissaan hyvin viihtynyt Paatsalo kieltäytyi tehtävästä, mutta pystyikin tarjoamaan ratkaisuksi uutta HRaaS-palvelua.

Arvopohja on säilynyt kasvusta huolimatta

aTalent on onnistunut kasvamaan opiskelijajärjestön sivubisneksestä merkittäväksi liiketoiminnaksi, jonka liikevaihto on viime vuosina noussut jo yli kuuteen miljoonaan euroon. Kasvun mukana rekrytoitujen työnhakijoiden profiili on muuttunut opiskelijoista ja ensimmäistä työpaikkaansa valmistumisen jälkeen hakevista kokeneempiin osaajiin – nykyisin aTalent välittää työtekijöitä pääasiassa asiantuntija- ja päällikkötason tehtäviin ja rekrytoiduilla on keskimäärin noin 10 vuotta työkokemusta. Vuosien varrella aTalent on tehnyt rekrytointeja merkittäville yrityksille ja työn laadusta kiittelevät niin asiakkaat kuin rekryprosesseissa mukana olleet hakijatkin.

Paatsalo nostaa aTalentin menestyksen elementeiksi päämäärätietoisuuden ja sinnikkyyden.

“Moni on aTalentille tullessaan aika alussa urallaan, joten mukana on näyttämisen halua. Lisäksi aTalentiin kuuluu vahvasti yhdessä tekemisen meininki”, Paatsalo summaa.


Sekä Paatsalon että Brotheruksen mukaan aTalent on pitänyt kasvusta ja myllerryksestä huolimatta aina kiinni alkuperäisistä arvoistaan. Omistajatausta on pitänyt huolen siitä, että toiminta on säilynyt aidosti hakijaystävällisenä.


“Se on näkynyt esimerkiksi siinä, että aTalent on tehnyt myös asioita, jotka eivät välttämättä olleet lyhyellä aikavälillä liiketaloudellisesti kannattavia, kuten sparrannut hakijoita, jotka jäivät rekrytoinneista rannalle. Pitkällä aikavälillä se on ollut liiketaloudellisestikin järkevää, mutta ennen kaikkea se kumpusi arvopohjasta”, Brotherus toteaa.


Brotherus nostaa esiin, että minkä tahansa yrityksen kasvulle ovat keskeisiä sen johto, henkilöstö ja kulttuuri.


“Jos joku näistä on pielessä, on todella vaikea menestyä. Myöhemmin olen reflektoinut, että aTalentin kohdalla erityisesti yhteinen jaettu filosofia kasvusta ja jatkuvasta kehittymisestä on ollut äärimmäisen tärkeää.”


aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Sydän löytyy edelleen aTalentin arvoista ja periaatteista, vaikka bisnes on täysin erilaista kuin yrityksen alkuaikoina.

Mia Paatsalo

Samoista jaetuista periaatteista pidämme kiinni vielä 20 vuotta myöhemminkin – matkallamme kohti parempaa työelämää!

aTalent – jo 20 vuotta parempaa työelämää

aTalent on Tuotantotalouden kilta Prodeko ry:n, Prodekon Alumnit ry:n ja Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaat KY ry:n yhteisomistama rekrytointi- ja HR-palveluita tarjoava yritys. Vuodesta 2004 alkaen olemme luoneet parempaa työelämää yhdistämällä osaavat tekijät oikeisiin yrityksiin.

Tänä juhlavuonna takanamme on jo kaksi vuosikymmentä suomalaisen työelämän rakentajana ja edessämme on uusi, alati muuttuva työelämä. Sen luomien haasteiden ratkomiseen tarvitaan joku, joka osaa valmistaa yrityksiä ja osaajia muutokseen. Joku, joka ennakoi ja katsoo yhtä päätöstä syvemmälle. aTalent on se “joku”. Me haluamme olla luotettu neuvonantaja. Uusien näkökulmien tarjoaja. Pölyttyneiden konventioiden haastaja. Emme pelkää tarttua haasteeseen – olemmehan tehneet sitä jo 20 vuotta.

Siispä hurraa-huuto ja kiitos jokaiselle työkaverille, asiakkaalle ja työnhakijalle. Kohti tulevaisuuden työelämää!

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja