Boreout puhutti vuonna 2022 niin mediassa kuin työelämän kanavissa. Joku saattoi ajatella, että kyseessä on laiskureiden keksimä tekosyy lorvia kotona. Tosiasiassa boreout oirehtii monesti samoin kuin burnout ja vaatii työnantajaa katsomaan peiliin. Vaikka keskustelu boreoutista ei enää kiehu kuumana vaan poreilee rauhallisesti, ilmiönä se ei ole kuitenkaan kadonnut.
Boreout ei ole laiskuutta tai työntekijän oma syy
Moni tuntee jonkun loppuunpalaneen tai on itse kärsinyt burnoutista. Burnout uusii helposti ja siitä toipuminen voi kestää jopa vuosia. Työnantajan näkökulmasta boreout on yhtä suuri riski kuin burnoutkin: boreoutista kärsivä työntekijä etsii usein kiinnostavampia hommia, jos ongelmaan ei tule muutosta.
Boreout-oireista kärsivät usein tunnolliset ja määrätietoiset työntekijät, jotka kaipaavat haasteita, merkityksellisiä työtehtäviä ja selkeitä etenemismahdollisuuksia. Jos aiemmin motivoitunut työntekijä on jo ääneen toivonut lisää haastetta ja alkanut sittemmin vaikuttaa innottomalta, syytä tuskin voi laittaa laiskuuden piikkiin. Saatat vain tarjota hänelle työtehtäviä, jotka eivät kehitä häntä.
Boreout voi johtaa burnoutin kaltaisiin stressioireisiin, kuten väsymykseen ja keskittymisvaikeuksiin – ja lopulta maiseman vaihtamiseen. Syyt ovat tavallisesti kuitenkin muualla kuin työntekijässä, eli fiksu työnantaja tai esihenkilö ottaa asiakseen korjata tilanteen yhteistyössä alaisensa kanssa.
Onko organisaatiossa jaksamiseen vaikuttavia ongelmia?
Boreoutin taustalla voi olla myös hallinnollisia ongelmia, kuten heikko resursointi, joka voi johtaa yhden pitkästymiseen toisen ollessa ylityöllistetty. Tietenkin myös työkulttuurin ongelmat, kuten työpaikan ikävä henkinen ilmapiiri, voivat vaikuttavaa jaksamiseen olennaisesti.
Jos suuri osa työajasta kuluu työpaikan byrokratian tai tehottoman teknologian kanssa kamppailemiseen, motivaatio voi pudota nollaan alta aikayksikön. Vaikka isompia ongelmia ei ratkota sormien napsautuksella, muutamiin asioihin panostamalla voi parantaa tilannetta huomattavasti:
- Tarkista, että resursointi toimii ja tilkitse työnjaon valuviat kuten työtehtävien kasaantumisen epäsuhta tiimiläisten välillä
- Varmista, että organisaation yleiset palautekanavat toimivat
- Pidä huoli siitä, että jokainen työntekijä ymmärtää työpanoksensa merkityksen liiketoiminnalle
- Pidä yllä avointa ilmapiiriä, jotta ongelmista kertomiselle olisi mahdollisimman pieni kynnys
- Tarjoa riittävästi haastetta ja kehittymismahdollisuuksia.
Tarkkaile boreoutin merkkejä erityisesti nuorissa asiantuntijoissa
Työterveyslaitoksen tutkimus vuodelta 2014 osoittaa, että boreoutista kärsivät eritoten nuoret, uransa alkutaipaleella olevat työntekijät.
Nuoret työntekijät ovat yleensä motivoituneita oppimaan uutta ja näyttämään kykynsä. Jos toivottuja haasteita ja mahdollisuuksia näyttää omaa osaamista ei tarjota, pettymys vallitseviin työoloihin voi näkyä passivoitumisena ja turhautumisena, joskus todella nopeasti.
Harva työ on aina kiinnostavaa, mutta oman työtehtävän merkityksellisyyden näkeminen auttaa tylsienkin työtehtävien keskellä. Useat tutkimukset todistavatkin, että työn merkityksellisyys on millenniaaleille isoa palkkakuittia tärkeämpi tyytyväisyyden osatekijä.
Entä jos oletkin itse tympääntynyt työhösi?
Jos ongelmat ovat kroonistuneet ja kaipaisit enemmän arvostusta, haastetta ja mahdollisuuksia, mutta et ole vielä ottanut asiaa puheeksi töissä, on asioita joita voit tehdä tyytyväisyytesi eteen, esimerkiksi:
- Mieti, mistä kenkä puristaa: ahdistaako työtehtävien epämääräisyys? Turhauttavatko töissä käytettävät jähmeät teknologiaratkaisut? Kaipaisitko ihmisläheisempää johtamista tai parempaa resursointia?
- Pohdi, millaiset työtehtävät sinua eniten kiinnostavat tai millä aikataululla odotat esimerkiksi mahdollisuutta edetä haastavampaan rooliin tarkoittaa se sinulle sitten etenemistä asiantuntijana tai johtoportaassa
- Kerro esihenkilöllesi ja työkulttuurista riippuen tiimillesi, mikä ongelmia aiheuttaa, ja miten toivoisit asiaa ratkottavan
- Ota selvää esimerkiksi työkiertomahdollisuuksista työpaikkasi sisällä
- Harkitse ammattitaidon päivittämistä MOOCien ja muiden verkkokurssien avulla.
Joskus voi myös olla niin, että olet tehnyt kaikkesi ja vain vaihtamalla paranee. Tässä tapauksessa on hyvä miettiä seuraavaa askelta tarkasti, jotta seuraava työpaikka olisi nappivalinta.
Voit aloittaa esimerkiksi listaamalla asioita, jotka ovat kaikista olennaisimpia työviihtyvyytesi kannalta. Millaisista haasteista olet ensisijaisesti kiinnostunut ja millaiset työtehtävät motivoivat sinua? Millainen on mielestäsi hyvä esihenkilö? Miten toivoisit taitojesi ja urasi kehittyvän tulevaisuudessa?
Jos olet työnantaja ja kaipaisit apua HR-asioissa ja prosessien parantamisessa, tutustu HR as a Service -palveluumme ja varaa ilmainen konsultointitapaaminen. aTalentin HR-konsultti tarjoaa työkaluja ja ratkaisuja työntekijäkokemuksen kehittämiseen sekä johtamisen haasteisiin tai toimii lisäresurssina tiimillesi.
Mikäli taas työpaikan vaihtaminen tuntuu parhaalta vaihtoehdolta, ota haltuun aTalentin vinkit sujuvaan työpaikan vaihtamiseen – ja tilaa aTalentin työpaikkavahti täältä.