aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Miten valmistautua työhaastatteluun – 7 vinkkiä

28.07.2019 | Oliver Rotko | Lukuaika 5 min
Työhaastatteluun valmistautuminen on tärkeä, mutta valitettavan monesti laiminlyöty osa työnhakua. Hyvällä valmistautumisella erotut positiiviseti muista hakijoista ja parannat mahdollisuuksiasi työnhaussa merkittävästi. Tässä blogissa jaamme 7 vinkkiä, joilla valmistaudut työhaastatteluun.

1. Tutustu yritykseen ja heidän liiketoimintaansa

Kun sinut on valittu työhaastatteluun, rekrytoija uskoo, että olet aidosti kiinnostunut tehtävästä ja näin ollen hyvin perillä yrityksen toiminnasta ja heidän liiketoiminnastaan. Ennen haastattelua kannattaakin tutustua yritykseen, sen palveluihin ja historiaan. Vaikkei haastattelija kysyisikään sinulta suoraan, mitä tiedät yrityksestä tai sen toiminnasta, hän peilaa jatkuvasti vastauksiasi näihin.

Voit tutustua yritykseen ja sen palveluihin verkkosivujen ja sosiaalisen median kautta. Ei ole myöskään huono idea tutustua omaa rooliasi koskevaan dokumentaatioon. Taloushallinnon tehtäviin havitteleva työnhakija voi esimerkiksi ladata yrityksen viimeisimmän tilinpäätöksen ja tutustua taloudellisiin lukuihin.

2. Tutustu hakemaasi rooliin

Yrityksen perustietojen lisäksi kannattaa tutustua hakemaasi rooliin ja sen vaatimiin taitoihin. Tutustu yrityksen blogeihin ja videoihin, joissa selviää miltä päivittäinen työ organisaatiossa näyttää ja mitä taitoja eri roolit vaativat. Voit myös jutella yrityksessä työskentelevien tuttujesi kanssa aiheesta.

Proaktiivisimmat työnhakijat selvittävät mitä työnkuvaan liittyviä järjestelmiä tai ohjelmia yrityksessä käytetään, ja tutustuvat niihin etukäteen. Jos haet myyntitehtävään ja tiedät, että yritys käyttää Hubspotin CRM-järjestelmää, tee itsellesi ilmainen tili ja opettele ohjelman perusasiat ennen haastattelua. Jos olet tottunut editoimaan videoita Adobe Premierellä, mutta yritys käyttää Final Cut Prota, selvitä löytyykö Final Cutista ilmainen kokeilu tai onko koulullanne lisenssi, jota voit testata.


3. Varmista, että tiedät miten ja minne mennä

Itsestäänselvyys, mutta muista olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Osana valmistautumista kannattaa tarkistaa haastattelun sijainti esimerkiksi Reittioppaasta tai Google Mapsista ja suunnitella matka paikalle valmiiksi. Matka kannattaa suunnitella siten, että olet paikan päällä hyvissä ajoin. Tämä antaa sinulle hieman joustoa mikäli jumitut ruuhkaan tai matkan aikana tapahtuu jotain muuta, mihin et voi vaikuttaa. Ruuhkan takia myöhästyminen ei ole hyvä syy, vaan sinun oletetaan ottavan tämä huomioon saapumista suunnitellessasi.

4. Valmistele mukaan tarvitsemasi dokumentit

Joissain tapauksissa työhaastatteluun pyydetään mukaan kopiot vanhoista työ- tai koulutodistuksista. Vaikka näin ei olisi, on hyvä tapa pitää kopioita mukana varmuuden vuoksi. Valmistautuessasi haastatteluun tulosta uusimmat versiot toivotuista dokumenteista ja pakkaa ne siististi kansioon tai muovitaskuun. Näin voit tarpeen tullen jättää koko kokoelman rekrytoijalle haastattelun jälkeen.

5. Kertaa yleisimmät haastattelukysymykset ja niiden vastaukset

Tärkeä osa haastatteluun valmistautumista on käydä läpi iso liuta yleisimpiä haastattelukysymyksiä ja miettiä miten vastaisit kuhunkin. Vaikka netti on pullollaan blogeja, joissa tarjotaan vastauksia yleisiin haastattelukysymyksiin, kannattaa huomioida, että vastaus on aina kontekstisidonnainen. Mieti kaikki vastaukset aina oman osaamisesi ja hakemasi työpaikan kontekstista – älä opettele netistä saatuja vastauksia ulkoa.


6. Harjoittele omien vahvuuksiesi esittämistä

Kannattaa miettiä valmiiksi, mikä on juuri tämän tehtävän kannalta olennaisinta osaamistasi, mitä kykyjäsi pystyisit hyödyntämään juuri tässä tehtävässä ja miten perustelisit nämä argumentit konkreettisin esimerkein. Omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen on myös haastattelussa menestymisen kannalta olennaista, vaikkakin haastavaa. Tässä apua kannattaa kysäistä omalta perheeltä ja ystäviltä.

7. Mieti mitä haluat kysyä haastattelijalta

Haastattelun aikana kannattaa käyttää mahdollisuus kysyä kysymyksiä haastattelijalta. Kysymyksiä tulee mieleen varmasti jo perehtyessäsi yritykseen ja hakemaasi tehtävään, mutta tässä vielä muutama teema, joista voit kysyä haastattelussa: tiimi, esimies, rekrytointiprosessin eteneminen ja yrityskulttuuri.

Kannattaa pitää mielessä, että työhaastattelu on vastavuoroinen keskustelu, jossa sinulla on mahdollisuus selvittää, onko kyseinen yritys sinulle sopiva, eikä pelkästään keskittyä siihen, oletko sinä sopiva yritykselle. Kun käsittelet haastattelua tästä näkökulmasta, keskit varmasti paljon hyviä ja relevantteja kysymyksiä jotka kannattaa nostaa esiin.

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja