Esihenkilöiden ja johtajien kokemus hyvinvoinnista on heikentynyt
Yhä useampi johtaja harkitsee irtisanoutumista, kertoo Työterveyslaitoksen keväällä 2024 julkaiseman Miten Suomi voi? -seurantatutkimuksen tulokset. Samalla tutkimus osoittaa, että kokemus työhyvinvoinnista on heikentynyt ja työuupumuksen todennäköisyys esihenkilöillä ja johtajilla on kolminkertaistunut. Heikentynyt työhyvinvointi uhkaa koko organisaation suorituskykyä, mikäli johto ja esihenkilöstö uupuu työssään.
Vaikuttava esihenkilötyö sitouttaa ja lisää tyytyväisyyttä
Johtajat ovat avainasemassa muuttuvan toimintaympäristön keskellä – heidän tehtävänään on ohjata, innostaa ja sitouttaa henkilöstöä. Työelämän nuoremmat sukupolvet asettavat entistä korkeampia odotuksia työnantajille ja esihenkilötyölle. Johtamiselta toivotaan avoimuutta, vastuullista päätöksentekoa, yhteisöllisyyttä sekä tukea kehittymiseen ja työssäjaksamiseen. Esihenkilöille ja johtajille on tarjottava riittävät työkalut ja tarvittava tuki johtamistyöhön. Hyvin tyypillisesti johtamistyölle ei ole varattu riittävästi aikaa, vaan sitä tehdään kaiken muun työn ohella.
Vuoden 2021–2023 seurantatutkimuksen mukaan esihenkilöt ja johtajat kokevat työssään heikentyneitä pätevyyden, menestyksen, oppimisen ja yhteisöllisyyden kokemuksia (TTL, 2024). Edward Decin ja Richard Ryanin teoksessa Intrinsic Motivation and Self-Determination in Human Behavior (1985) esitellään itsemääräämisteoria, jonka mukaan vähentynyt kokemus kyvykkyydestä ja yhteisöllisyydestä voi heikentää yksilön motivaatiota ja sitoutumista.
Erityisesti keskijohdossa, johon esihenkilöt tyypillisesti kuuluvat, korostuu haasteellinen asema organisaatioissa. Keskijohto toimii ylimmän johdon ja työntekijöiden välissä, ja roolia on usein kuvailtu puun ja kuoren välissä olemisena: monensuuntaiset toiveet, odotukset ja paineet tekevät asemasta kuormittavan. Tämä on erityisen haastavaa yhteisöllisyyden tunteen näkökulmasta. Esihenkilöiden on tasapainoteltava eri tahojen välillä. Heiltä odotetaan työnantajan linjausten edustamista tiimilleen, mutta samalla heidän tehtävänsä on edistää tiiminsä etua ja tuoda heidän näkökulmansa esiin organisaation päätöksenteossa. Tässä roolissa esihenkilöt voivat kokea jäävänsä ulkopuolisiksi molempiin suuntiin – eivät täysin kuulu johdon ytimeen, mutta eivät myöskään ole osa tiiminsä arkea samalla tavalla kuin muut työntekijät. Tämä voi heikentää heidän kokemustaan yhteisöllisyydestä ja lisätä kuormitusta.
Viisi vinkkiä miten tukea esihenkilöitä arjen johtamistyössä:
- Aseta selkeät tavoitteet esihenkilötyölle ja hyödynnä esimerkiksi henkilöstötyytyväisyyskyselyitä niiden toteutumisen arvioimiseksi. Johda kyselyn tuloksista konkreettisia kehittämistoimenpiteitä johtamistyöhön.
- Sanoita odotuksia esihenkilötyölle. Tee näkyväksi, paljonko esihenkilötyö vie aikaa muulta työltä ja mitä onnistuminen tässä roolissa tarkoittaa.
- Varmista kattava perehdytys johtamistyön keskeisiin vaatimuksiin, käytännön prosesseihin ja työkaluihin.
- Luo foorumeita keskustelulle ja vertaistuelle. Mahdollista esihenkilöille tilaisuuksia nostaa tiimeistä esiin aiheita yhteiseen käsittelyyn, esimerkiksi säännöllisillä sparreilla, vertaistukiryhmissä tai esihenkilöpäivillä.
- Vahvista sitoutumista ja motivaatiota tarjoamalla tarjoamalla kehittymismahdollisuuksia. Järjestä valmennuksia, koulutuksia, mentorointiohjelmia tai sparrailuja, jotka tukevat esihenkilöiden ammatillista kasvua.
Johtamisen tuki ratkaisee – onko organisaationne valmis?
HR-konsulttimme auttavat mielellään kartoittamaan organisaationne tilanteen ja löytämään ratkaisuja johtamistyön tueksi. Järjestämme yksittäisiä koulutuksia ja räätälöityjä valmennuskokonaisuuksia esihenkilöstölle ja johdolle johtamistyön teemoista. Lisäksi olemme luoneet asiakkaidemme tarpeisiin erilaisia malleja osaamisen jakamiselle ja kehittämiselle.
Yhteistyömme Coinmotionin, kryptovaluuttapalveluiden tarjoajan, ja Suomen Diesel Voiman, varavoimaratkaisuihin erikoistuneen yrityksen, kanssa ovat pitäneet sisällään säännöllistä esihenkilötyön kehittämistä esihenkilösparrien muodossa. Esihenkilösparreissa käsitellään käytännönläheisesti vaihtuvia esihenkilötyön teemoja, kuten oikeuksia ja velvollisuuksia, kehityskeskusteluja sekä työkyvyn johtamista. Sparrit tarjoavat foorumin keskustelulle, vertaistuelle ja mahdollisuuden pohtia esihenkilötyöhön liittyviä kysymyksiä.
Haluatko vahvistaa esihenkilöidesi sitoutumista ja hyvinvointia? Varaa tapaaminen HRaas & Recruitment Director, Jenni Tontin, kalenterista jo tänään – tarjoamme käytännön ratkaisuja johtamistyön tueksi.