aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Näin irtisanoudut ja pyydät suosittelun tyylikkäästi

25.04.2022 | Mikko Matikka | Lukuaika 5 min

Irtisanoutuminen ja suosittelun pyytäminen ovat normaaleja asioita, mutta ne ymmärrettävästi jännittävät monia. Näillä ohjeilla tiedät miten, keneltä ja millaisessa tilanteessa suosittelu kannattaa pyytää ja irtisanoudut tyylillä. Lopussa vinkit myös työnantajalle.

Jos nykyisellä työpaikallasi on avoin ilmapiiri, jo uutta työpaikkaa hakiessasi voit pyytää nykyistä esihenkilöäsi tai kollegaasi suosittelijaksi. Kertoessasi työmahdollisuudesta saatat jopa saada kiinnostavan vastatarjouksen nykyisestä paikasta.

Esimerkiksi kuukauden irtisanomisaika on työnantajan näkökulmasta hyvin lyhyt kahdesta viikosta puhumattakaan, joten työpaikan vaihtamisesta kannattaa mahdollisuuksien mukaan kertoa ajoissa. Ei kuitenkaan kannata heittää itseään turhaan tulilinjalle, jos uumoilee lähtemisilmoituksen aiheuttavan loppuajaksi ikävän tunnelman.

Kuka suosittelijaksi?

Avoin ilmapiiri mahdollistaa sen, että esihenkilöä voi pyytää suosittelijaksi erityisesti silloin, kun itse toteuttaa siirtymisvaiheen tyylikkäästi. Voit esimerkiksi auttaa työnantajaa korvaajasi tehtävien määrittelyssä, rekrytoinnissa ja perehdytyksessä.

Suosittelua ei kannata näön vuoksi pyytää monen portaan päästä esimerkiksi toimitusjohtajalta. Parhaan arvion työsi laadusta antaa oma lähiesihenkilö. Jos kemiat eivät kohtaa esihenkilön kanssa, suosittelijan ei aina tarvitse olla sinuun nähden johtavassa asemassa.

Sopiva suosittelija riippuu roolista, johon haet. Esimerkiksi esihenkilöpositioon haettaessa alainen on erinomainen suosittelija. Myös kollegat ovat hyviä suosittelijoita, sillä heillä on tieto siitä, millaista kanssasi on työskennellä arjessa. Yleisimmin suosituksen antaa kuitenkin esihenkilö.

Joissain tapauksissa suosittelua voi pyytää myös pitkäaikaiselta ja tutulta asiakkaalta. Tällöin kannattaa kuitenkin muistaa hienotunteisuus ja ajoitus: älä kysy asiakkaalta suositusta ennen kuin omat esihenkilösi tietävät, että olet lähdössä. Myös asiakkaan näkökulma pitää ottaa huomioon. Kerro, kuinka ja kenen kanssa asiat hoituvat jatkossa.

Näin irtisanoudut tyylikkäästi

Irtisanoutuminen on tyylikäs, kun antaa riittävästi varoaikaa työnantajalle ja on kulttuurin joustaessa avoin omista aikeistaan sekä hoitaa loput työtehtävät kunnolla. Työnantajaa voi myös auttaa järjestelemään jatkuvuutta keräämällä yhteen tärkeimpiä tehtäviä ja hiljaista tietoa, joka on tehtävässä kertynyt. Myös tilallesi rekrytoitavan henkilön profiilin luonnostelu ja rekrytonnissa auttaminen helpottaa työnantajan arkea huomattavasti.

Kannattaa tietenkin ottaa huomioon ja kiittää myös kollegoja ja asiakkaita, joiden kanssa olet ollut tekemisissä. Hyvässä työpaikassa lähtemisesi otetaan ystävällisesti ja kannustavasti vastaan.

Jos irtisanoutumisaikana järjestetään exit-keskustelu, sinulla on oiva mahdollisuus antaa työnantajalle palautetta, reflektoida omaa työtäsi ja saada palautetta, joka auttaa kehittymään uudessa työssä.

Työnantaja, muista nämä

Jos olet irtisanoutumistilanteessa työnantajan roolissa tai esihenkilönä, lähtijöihin kannattaa panostaa. Uusiin tehtäviin siirtymistä ei missään nimessä kannata ottaa petturuutena. Irtisanoutuva saattaa jopa tuntea syyllisyyttä, ja se on ymmärrettävää.

Kun sinulle kerrotaan irtisanoutumisesta, kuuntele hiljaa mitä työntekijä sinulle kertoo ja hänen syynsä päätökseen. Tämän jälkeen, ennen kuin kysyt mitään muuta, onnittele alaistasi uudesta paikasta. Muista, että tilanteessa ei ole kyse sinusta, joten älä lähde väittämään vastaan tai haukkumaan alaisesi uutta työpaikkaa – toki voit ilmaista harmituksen hyvän työntekijän menetyksestä.

Irtisanoutumisiin suhtautuminen muokkaa työpaikan kulttuuria. Lisäksi ystävällinen suhtautuminen rohkaisee ihmisiä kertomaan lähtöaikeista ajoissa, mikä helpottaa omaa työtäsi. Työnantajan kannattaa tehdä siirtymästä mahdollisimman mukava, sillä sulava irtisanoutumisprosessi rakentaa myös hyvää työnantajamielikuvaa. On tärkeää kiittää henkilöä aidosti tämän lähtiessä. Hyvä hetki tähän on exit-keskustelussa ja läksiäisissä.

Exit-keskustelu on työnantajaa ajatellen erinomainen mahdollisuus ymmärtää lähtemisen syitä, mikäli ihmisestä tuntuu, että keskustelussa voi puhua totta. Exit-keskustelu on myös hyvä tapa psykologisesti päättää työsuhde. Hyvässä exit-keskustelussa erotaan lämpimissä väleissä.

Lisää neuvoja aiheeseen löydät Rekrycast-podcastin jaksosta “Miten toimia kun tärkeä työntekijä irtisanoutuu?”


Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja