Näin perehdytät uuden työntekijän etänä

23.03.2020 | Mikko Matikka | 3 min luettava

Vuonna 2020 uusien työntekijöiden perehdytyskäytänteet menivät monessa yrityksessä uusiksi. Kuinka saada uusi työntekijä osaksi porukkaa, kun yhteen kokoontuminen ei ole mahdollista? Kokosimme tähän postaukseen parhaat vinkit, joilla etäperehdytys voidaan kääntää tiiminne eduksi.

Ensimmäiseltä työpäivältä uudella toimistolla sopii usein odottaa uusia tuttavuuksia, työvälineiden asennuspäivityksiä sekä yleistä tiimihengen haistelua. Ensimmäinen työpäivä etänä, sen sijaan, on kaikkea muuta kuin tavanomainen.

Tätä juttua kirjoittaessani takanani on ensimmäinen työviikko aTalentilla. Kanssani samaan aikaan tulevia haasteita lähtivät taklaamaan kaksi muuta kollegaa intoa puhkuen. Toiveemme on, että seuraavilla vinkeillä ja ajatuksilla uuden talentin perehdytys sekä yhteishengen luominen sujuisi mutkattomasti myös etätöissä.

Toivota tervetulleeksi etukäteen

Ole yhteydessä tulokkaaseen jo ennen ensimmäistä työpäivää. Kysele millaisilla fiiliksillä hän on aloittamassa töitä, mitkä odotukset hänellä on perehdytyksestä ja onko hänellä etätyöskentelyyn sopivat puitteet kotona.

Muistuta myös työyhteisöä uuden työntekijän tulosta. Kun uutta tiimin jäsentä ei tapaa fyysisesti, uudet naamat voivat helposti jäädä huomaamatta.

Olin iloisesti yllättynyt, kun jo ennen töiden aloituspäivää LinkedIn-postilaatikkooni alkoi sadella tervetulotoivotuksia ja esittäytymisiä aTalentilaisilta. Sama jatkui Slackin puolella heti ekoista tunneista lähtien. Työyhteisön arvolupaukset saavat todellisen merkityksensä tällaisten pienten, mutta konkreettisten tekojen kautta.

Luo ryhmähenkeä tehtävien avulla

Aktiivinen sisäisen viestinnän kanava, esimerkiksi Slack tai Teams, auttaa uusia jäseniä omaksumaan tiimin vuorovaikutustavat nopeasti. Pyydä tulokasta kirjoittamaan itsestään lyhyt esittely, jonka avulla muiden on helppo tutustua häneen. Kannusta häntä osallistumaan kaikenlaiseen keskusteluun, oli sitten kyseessä töihin liittyvä brainstormaus tai matalan kynnyksen läpänheitto.

Tiimihenkeä voi luoda myös erilaisilla ryhmätehtävillä, jotka annetaan tulijoille yhdessä ratkottaviksi. Esimerkiksi tämän jutun kirjoittamiseksi minun oli proaktiivisesti pidettävä yhteyttä kanssani aloittaneisiin hengenheimolaisiini kokemusten vaihtamiseksi.

Parhaimmillaan etäperehdytys voi antaa hyvin ytimekkään käsityksen siitä, miten työkaverit kommunikoivat toisilleen niin ryhmässä kuin kahden kesken. Koemme, että olemme saaneet parhaimman otteen tiimikulttuuriin seuraamalla Slackissa eri kanavien keskusteluvirtaa sekä pitämällä säännöllisiä videopuheluja esimiestemme kanssa.

Viesti tavoitteista perusteellisesti

Etäperehdytys on haastavaa, koska video- tai ääniyhteyden välityksellä ei välttämättä näe toisen ihmisen sanattomia signaaleja kuten ilmeitä ja eleitä. Siksi on erityisen tärkeää varmistaa, että koulutettava on ymmärtänyt käsiteltävät asiat, rohkaista kysymään epäselvissä tilanteissa ja pyytää palautetta.

Emme ole näkemyksemme kanssa yksin, sillä Nuorten ammattilaisten johtaminen -tutkimuksen mukaan juuri vuorovaikutustaidot nousevat arvoon arvaamattomaan.

Jotta etäperehdytys auttaisi tulokasta menestymään uudessa roolissaan, huolehdi, että kommunikoit seuraavat asiat selkeästi:

  • mitä työntekijä tulee oppimaan perehdytyksen aikana
  • mitä hänen tulee tehdä niiden oppimiseksi, sekä
  • mikä merkitys hänen työpanoksellaan on yrityksen kasvutavoitteissa

Itseni kohdalla huomasin, että lyhyet catch-upit työpäivän aluksi ja lopuksi auttoivat hahmottamaan minuun kohdistuvat tavoitteet ja odotukset, sekä reflektoimaan niistä heränneitä ajatuksia. Tiedostan paremmin, missä asioissa voin heti auttaa tiimiä ja missä tulee olemaan opettelemisen sarkaa.

Hankalista ajoista selvitään yhteistyöllä. Kokemus siitä, että työyhteisö todella arvostaa ja on valmis auttamaan meitä tulokkaita on etäperehdytyksen onnistumisen tärkein edellytys. Se antaa uskoa, että pystymme suoriutumaan tulevista haasteista kunnialla tilanteessa kuin tilanteessa.

Ota yhteyttä

Niklas kertoo mielellään lisää etäperehdytyksestä. Ota rohkeasti yhteyttä!

Hyväksyn Tietosuojaselosteen

Lue seuraavaksi

Tässä #rekrycast podcastin jaksossa aTalentin markkinointijohtaja Outi Mäkinen ja toimitusjohtaja Niklas Huotari keskustelevat siitä mitä yritykset odottavat uransa alkuvaiheessa olevilta työntekijöiltä.

Niklas Huotari, aTalent Recruiting

Kävin hetki sitten puhumassa Boardmanin Liikkeenjohdon tutkimusverkoston 70-vuotisjuhlassa tulevaisuuden johtamisesta. H...

Tilaa uutiskirjeemme

Tuoreimmat uutiset nuorten ammattilaisten rekrytoinnista, employer brandingista ja rekrytoinnin kehityksestä.

Hyväksyn Tietosuojaselosteen