aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Tekoäly työnhaussa – 5+5 tärkeää huomiota

26.07.2024 | Mikaela Johansson | Lukuaika 7 min

Tekoäly mullistaa työnhaun. Tutustu 5 tapaan hyödyntää chatbot-työkaluja työhakemusten, ansioluetteloiden ja työpaikkailmoitusten laadinnassa sekä vältä 5 yleisintä sudenkuoppaa tekoälyn käytössä.

Yhä useampi työnhakija kääntyy tekoälypohjaisten chatbottien puoleen helpottaakseen ja nopeuttaakseen työnhakuprosessiaan.

OpenAI:n kehittämä ChatGPT on ollut kaikkien huulilla jo pari vuotta, mutta todellisuudessa markkinoilla on tarjolla nykyään yli kymmenen erilaista laajoihin kielimalleihin perustuvaa chatbot-ratkaisua, joista moni tarjoaa ilmaisversion käyttäjilleen. Runsaasta ja ilmaisesta valikoimasta huolimatta kaikki eivät vielä käytä tekoälyn apua työhakemusten, ansioluetteloiden ja työpaikkailmoitusten laatimiseen.

Tekoälyn tuottaman sisällön laatu on kehittynyt ilmiömäisesti sitten ChatGPT:n vuoden 2022 lanseerauksen. Nykyiset mallit ovat multimodaalisia, eli ne pystyvät tekstin lisäksi kuuntelemaan ja tuottamaan ääntä ja analysoimaan kuvia. Uusimmat mallit ovat loistavia työkaluja tukemaan ja haastamaan omaa ajattelua niin kirjoitetussa kuin puhutussa muodossa.

Onko tekoälyn käyttö työhaussa sitten suositeltavaa? Tekoälyn hyödyntäminen kertoo yritykselle hakijan muutoskyvykkyydestä ja halusta oppia uusia työkaluja ja taitoja, mikä on arvostettua monella alalla. Lightcastin tutkimuksen mukaan tekoälytaitojen kysyntä on kasvanut merkittävästi. Vuonna 2022 työpaikkailmoituksia, joissa vaadittiin generatiiviseen tekoälyyn liittyviä taitoja, löytyi tutkimuksen mukaan 519. ChatGPT:n julkaisun jälkeen ilmoitusten määrä oli kasvanut yli 10 000:een, mikä merkitsee huikeaa 1848 prosentin kasvua.

Tekoälyn käyttö ei ole kuitenkaan itseisarvo työnhaussa. Oleellista on oppia hyödyntämään tekoälytyökaluja niin, että saat korostettua vahvuuksiasi mahdollisimman hyvin. Tekoäly on siis apuväline, joka voi nostaa esiin parhaat puolesi tulevan työnantajan silmissä.

5 tapaa, joilla tekoäly voi auttaa sinua työnhakuprosessissa

Oman osaamisen sanoittaminen ja kiteyttäminen

Monen työhakijan perisynti on edelleen vaatimattomuus. Tämä estää hakijaa tuomasta esiin omia vahvuuksiaan ja saavutuksiaan riittävän vahvasti. Tekoäly voi auttaa sinua ilmaisemaan ydinosaamisesi myyvästi. Se toimii ajattelun apuvälineenä ja haastaa sinua tarjoten tapoja muotoilla ja tiivistää osaamisesi uudella tavalla. Omien taitojen ja kokemuksen esille tuominen ei ole itsekehua vaan ammattitaitoista itsensä markkinointia!

Sopivien työpaikkojen löytäminen

“Hyvät työpaikat ovat kiven alla”. Vai oletko vain etsinyt vääristä paikoista tai ehkä etsiminen on rajoittunut muutamaan tuttuun nettisivuun ja LinkedInin selaamiseen? Tekoäly voi toimia virtuaalisena työelämävalmentajana – se voi analysoida osaamisprofiiliasi ja kiinnostuksen kohteitasi ja suositella sinulle työtehtäviä, jotka vastaavat parhaiten kykyjäsi ja uratavoitteitasi. Tämä auttaa sinua harkitsemaan uusia, kiinnostavia “boksin ulkopuolisia” työpaikkoja.

Työnantajaan tutustuminen

Tekoäly voi olla salainen aseesi, kun haluat tehdä vaikutuksen tulevassa työhaastattelussa. Käytä tekoälyä tutkimusassitenttina haastattelun valmistautumisessa. Yrityksen historia ja arvot, taloustilanne, kilpailijat ja markkina-asema sekä yrityskulttuuri ovat asioita, joista olisi hyvä olla perillä ennen haastattelua. Tekoälyanalyysi auttaa sinua olemaan askeleen edellä, ja voit osoittaa potentiaaliselle työnantajalle, että olet motivoitunut nappaamaan unelmiesi työpaikan.

Hakemusten räätälöinti ja viimeistely

Kamppailetko oikean sanamuodon kanssa? Iskikö tenkkapoo hakemustekstiä laatiessa? Tekoäly voi auttaa sinua räätälöimään ja tuunaamaan työhakemuksesi lähetysvalmiiksi. Se voi ehdottaa parempia muotoiluja, tarkistaa oikeinkirjoituksen ja kieliasun sekä auttaa sinua korostamaan osaamistasi juuri kyseiseen työpaikkaan sopivalla tavalla.

Työhaastatteluvalmennus

Mitä paremmin olet valmistautunut haastattelutilanteen, sitä rennommin ja varmemmin pystyt esiintymään. Multimodaaliset chatbotit voivat auttaa haastatteluun preppaamisessa – ne voivat simuloida realistisia haastattelutilanteita ja harjoitella kanssasi vastauksia tyypillisiin kysymyksiin. Voit pyytää chatbottia analysoimaan vastauksiasi ja antamaan rakentavaa palautetta, jotta voit hioa esiintymistäsi ja uratarinaasi paremmaksi.

5 tekoälyn sudenkuoppaa työnhaussa

Tiedon rajallisuus

Chatbotit perustuvat laajoihin kielimalleihin, joita on koulutettu valtavalla tietomäärällä – satoja gigatavuja tekstiä ja miljardeja sanapareja eri lähteistä. Tästä huolimatta mallit eivät tiedä kaikkea eivätkä aina ymmärrä pyyntöjä yhdeltä istumalta. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi käyttäjän tulee olla kärsivällinen: ohjeista chatbottia tarkasti, kysy tarkentavia kysymyksiä ja anna palautetta. Kokeile rohkeasti eri yritysten tarjoamia chatbotteja ja vertaile niiden tuotoksia.

Kulttuurilliset ja kielelliset rajoitteet

Monet kielimallit ovat toistaiseksi kulttuurillisesti ja kielellisesti rajoittuneita, sillä niiden tieto perustuu pääasiassa englanninkieliseen dataan. Nämä kielimallit eivät välttämättä ymmärrä suomalaisen kulttuurin erityispiirteitä ja saattavat sisältää ennakkoluuloja. Suomen kieli on ollut haasteellinen kielimallien kehittäjille pienemmästä datamäärästä ja monimutkaisesta kieliopista johtuen. Tilanne kuitenkin paranee jatkuvasti, kun kielimalleihin lisätään yhä enemmän suomenkielistä dataa.

Persoonattomuuden riski

Tekoälyn avulla tuotetut tekstit voivat olla selkeitä ja hyvin muotoiltuja, mutta ne saattavat vaikuttaa juuri siltä – tekoälyn avulla generoidulta tekstimassalta. On tärkeää muistaa, että tekoälyn tuotos on ikäänkuin luonnos, joka voi toimia inspiraationa tai lähtölaukauksena hyvälle hakemustekstille. Usko tai älä: rekrytoija tunnistaa tekoälyn tuotokset melko hyvin, joten käytä chatbotteja harkiten ja muista tehdä teksteistä henkilökohtaisia. Lopullisen tuotoksen pitää näyttää ja kuulostaa sinulta!

Virheiden tarkistaminen

Chatbotit eivät ole täydellisiä, ja niiden generoima teksti voi sisältää virheitä. On tärkeää käydä tekoälyn tuottama teksti huolellisesti läpi ja varmistaa, että kielioppi on oikea ja teksti looginen. Näin vältät mahdollisia kömmähdyksiä, jotka voisivat vaikuttaa negatiivisesti työnhakuusi. Älä lataa tekoälyn tuottamaa tekstiä suoraan hakujärjestelmiin.

Tietoturvan huomioiminen

Tietoturva on tärkeä seikka, joka tulee aina pitää mielessä tekoälyä käytettäessä. Ole huolellinen ja muista turvata oma yksityisyytesi äläkä jaa omia henkilötietoja tekoälyalustalla. Varmista, että käyttämäsi alustat ovat luotettavia ja että tietosi pysyvät turvassa.

Tekoäly vauhdittaa työnhakua – mutta ihmissuhteiden voima säilyy

Tekoäly tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia työnhakuprosessin tehostamiseen – se voi toimia hakemustekstien tarkistajana, työvalmentajana ja tutkimusassistenttina. Siksi kannattaa opetella hyödyntämään tekoälyä sen eri muodoissa. Myös työnantajat, henkilöstöpalveluyritykset ja rekrytointijärjestelmien toimittajat tutkivat tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia rekrytointiprosessien virtaviivaistamiseksi. Mikset siis sinäkin hyödyntäisi näitä uusia työkaluja? Muista kuitenkin verkostoitumisen voima, sillä tekoäly ei korvaa ihmissuhteita – ainakaan vielä!

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja