Asiantuntijoiden, esihenkilöiden ja päälliköiden osaaminen kehittyy koko ajan, mutta työnhakutaidot jäävät usein sille tasolle, jolla ne olivat työuran alussa tai kun työnhaku oli edellisen kerran ajankohtaista. Samalla kilpailu työpaikoista kiristyy – asiantuntija- ja päällikkötason rekrytointeihin on jo jonkin aikaa tulvinut hakijoita. Pelkästään 2024 ensimmäisen kvartaalin aikana aTalentin kautta eri työtehtäviä haki jopa 11 300 ehdokasta. Lisäksi parhaat asiantuntijat usein rekrytoidaan suorahaun eli headhuntingin keinoin. Enää ei siis riitä soveltuva tausta, vaan työtä pitää myös osata hakea oikeaoppisesti. Miten kokenut osaaja sitten voi erottua työnhakijamassasta edukseen? Nappaa vinkkimme hakudokumenttiesi hiomiseen.
Erottaudu kokonaisvaltaisesti
Rekrytoijat etsivät motivaation lisäksi kulloisessakin työpaikkailmoituksessa eriteltyä soveltuvaa taustaa: kokemusta, osaamista ja persoonaa. Työpaikkailmoituksissa jokaisella toiveella ja vaatimuksella on syynsä. Erottautumisessa avainrooliin nousevatkin sisälukutaito sekä kyky kohdentaa työhakemusdokumentit haettuun paikkaan, kunhan kohdentaminen ei vaikuta päälleliimatulta. Muista ainakin nämä vinkit, kun seuraavan kerran laadit työhakemusta:
- Tallenna työpaikkailmoitus, listaa avainsanat, ja peilaa omaa osaamistasi niihin – Kirjoita relevantti kokemuksesi auki käyttäen konkreettisia esimerkkejä tekemisestäsi ja ajattelustasi, mutta ennen kaikkea saavuttamistasi tuloksista – työsi vaikuttavuudesta. Hyvä nyrkkisääntö on välttää adjektiiveja ilman konkreettisia perusteluja, sillä adjektiivit eivät sellaisenaan kerro rekrytoijalle mitään osaamisestasi tai soveltuvuudestasi.
- Mitä vastuullisempaa tehtävää haet, sitä tärkeämpää on käydä läpi omat vastuualueesi ja niissä saavutetut tulokset – Muista myös, että rekrytoija ei välttämättä osaa pelkän roolin ja yrityksen perusteella sanoa onko taustasi relevantti, ellei yritys ole iso ja tunnettu. Hakudokumenteissa kannattaakin kertoa tarkemmin yrityksen ja roolin ympäristöstä (toimiala, liiketoiminta-alue ja startup, pk-yritys vai pörssilistattu korporaatio).
- Huomioi yritys ja toimiala – Tämä on asia, joka kokeneemmiltakin usein unohtuu. Erottautua voi sanallistamalla oman motivaationsa yritystä, roolia ja toimialaa kohtaan. Pelkkä kiinnostuksen ilmaiseminen ei riitä.
- Persoona saa ja sen kuuluukin näkyä – Hakukirje on erinomainen paikka tuoda esiin myös omaa persoonaa. Yritys ei tunne sinua vielä, joten miksi et auttaisi heitä tutustumaan sinuun?
Asiantuntijalle ansioluettelo on yksi tärkeimmistä työnhakutyökaluista – Ota seuraavasta talteen nostot, joilla päivität ansioluettelosi ajan tasalle.
5 teesiä, joiden avulla ansioluettelosi on täyttä asiaa
Ansioluettelon merkitystä ei voi liioitella – se on yleensä ensimmäinen dokumentti, johon rekrytoija tutustuu. Huolehdi siis, että ansioluettelosi on ajanmukainen, napakka ja aina hakemaasi työpaikkaan kohdennettu. Kokeneiden hakijoiden helmasynti on ansioluettelon kohdentamatta jättäminen. Siksi se on myös erinomainen paikka erottautua joukosta edukseen.
- Tee pohjatyösi
Jotta voit kohdentaa ansioluettelosi parhaalla mahdollisella tavalla, tutustu ensin huolellisesti paitsi haettavaan tehtäväkuvaukseen ja sen vaatimuksiin, myös yrityksen kotisivuihin ja mahdollisiin somekanaviin sekä ajankohtaisiin uutisiin ja ulostuloihin mediassa. Oman motivaation ja sitoutuneisuuden varmistamiseksi on usein paikallaan myös tutustua yrityksen tunnuslukuihin. - Käytä relevanssigiljotiinia Kun kokemusta on kertynyt usean vuoden ajalta, on ansioluettelossa pakko priorisoida. Relevanssigiljotiini auttaa tässä. Käy kokemuksesi läpi, ja pysähdy kohta kohdalta kysymään, onko kyseinen kokemus relevanttia ja lisäarvoa tuottavaa tehtävän, organisaation ja toimialan näkökulmasta. Kyllä tai ei ei riitä: sinun on pystyttävä sanallistamaan, mistä lisäarvo syntyy. Jos tämä ei onnistu, giljotiini tipahtaa. Älä myöskään listaa pelkkiä tehtävänimikkeitä, vaan avaa lyhyesti mitä kussakin roolissa teit – mahdollisimman konkreettisesti ja aina mieluiten saavutettamiesi tulosten kautta.
- Kirjoita napakka novelli, älä rönsyilevää romaania Kokeneenkin osaajan ansioluettelon ehdoton maksimipituus on kaksi sivua.
- Listaa muita taitoja harkiten Jaa ansioluettelossa vain sellainen kielitaito, jota pystyt hyödyntämään ammatillisessa kontekstissa. Perustason IT-taidot ovat lähtöoletus, eli lukiossa suoritettua ATK-ajokorttia ei ansioluettelossa tarvitse mainita – mainitse ainoastaan työn kannalta relevanttien ohjelmistojen hallinta. Vapaaehtoisroolien tai muun vastaavan kokemuksen nostamisessa käytä edellä mainittua relevanssigiljotiinia; opiskeluvuosien järjestötoiminnasta ei kenties ole tarpeen mainita, mutta esimerkiksi hallitusvastuu voi silti olla asia, jonka potentiaalinen tuleva työnantaja katsoo sinulle eduksi.
- Älä keksi pyörää uudelleen – hyödynnä ansioluettelon peruspalikoita
- Aloita työpaikkaa varten räätälöidyllä tiivistelmällä, jonka voi silmäillä muutamassa sekunnissa.
- Listaa relevantti työkokemuksesi tuoreimmasta vanhimpaan. Avaa tehtävänkuvasi lyhyesti ja mainitse saavuttamasi konkreettiset tulokset, käytä numeroita aina kun mahdollista.
- Listaa harkiten muualta hankittu kokemus, kuten vapaaehtoistyö. Sanoita selvästi, kun kyseessä on vapaaehtoisrooli.
- Listaa kielitaitosi siinä määrin, kuin pystyt hyödyntämään sitä ammatillisessa kontekstissa.
- Listaa IT-taitosi siltä osin, kuin koet ne hyödyllisiksi hakemasi työpaikan osalta. Avaa kunkin taidon tai ohjelmiston osalta lyhyesti, miten ja missä olet sitä käyttänyt.
- Jos sinulla on itsestäsi hyvälaatuinen ja asianmukainen valokuva, voit lisätä sen ansioluetteloon. Tämä ei kuitenkaan missään nimessä ole välttämätöntä.
- Älä myöskään unohda sitä kaikkein yksinkertaisinta asiaa, eli yhteystietojasi!
Kiinnostaako uusi työpaikka? Katso aTalentin avoimet paikat täältä ja tilaa sinulle sopivat työpaikat suoraan sähköpostiisi täältä.