aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Trainee-jakso PAMissa innostaa, avartaa ja opettaa

21.05.2021 | Mikko Matikka | Lukuaika 5 min

Palvelualojen ammattiliitto PAMin trainee-paikat tarjoavat korkeakouluopiskelijoille loistavan tilaisuuden startata työura omalla alalla. PAMissa traineet saavat työstettäväksi tutkimusprojektin jonkin mielenkiintoisen, ammattiliiton toimintaa ja suomalaista yhteiskuntaa koskevan teeman parissa. Saimme trainee-jakson tiimellyksen keskeltä haastateltaviksi yliopisto-opiskelijat Matias Osipowin, Annina Rosenbergin ja Anna Kanervon. Kysyimme heiltä, millaisia mietteitä ja kokemuksia trainee-projektit ja työskentely ammattiliitossa on herättänyt.

Miten projektisi liittyy opiskelutaustaasi?

Matias: Opiskelen Helsingin yliopistossa valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Teen PAMissa selvitystä vieraskielisten jäsenten suhtautumisesta ammattiliittoon. Siihen kuuluu kyselytutkimuksen ja haastatteluiden tekemistä. Pääprojektin ohella olemme korkeakouluharjoittelijoiden kesken päässeet miettimään esimerkiksi palvelualan jäsenyyteen liittyviä kehitysehdotuksia.

Annina: Tulen Åbo Akademin kauppakorkeakoulusta, jossa opiskelen johtamista. Olen mukana PAMin, Kaupan liiton ja Kaupanalan esimiesliitto KEYn yhteistutkimuksessa. Päätavoitteena on esimiesten työhyvinvoinnin, työssä jaksamisen ja oman työn hallinnan edistäminen.

Anna: Opiskelutaustani on Oulun yliopistossa, jossa opiskelen kansainvälisen liiketoiminnan johtamisen maisteriohjelmassa. Teen PAMissa selvitystä digitalisaation vaikutuksista muutosjohtamiseen ja organisaatiokulttuuriin.

aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Anniina Rosenberg

Mikä tekee projektistasi mielenkiintoisen?

Annina: Työssä jaksaminen ja uupumuksen ehkäiseminen ovat keskeisiä teemoja työelämässä tällä hetkellä ja tulevaisuudessa. Projektin idea ja sitä toteuttava työryhmä syntyivät viime vuoden TES-kierroksella. Toivon, että parannusehdotuksiamme tullaan käsittelemään tulevalla kierroksella.

Anna: Projekteillemme on selkeästi suurta tarvetta. Tutkimustyölleni ei ollut valmiita raameja, vaan olen saanut itse vaikuttaa sen näkökulmiin. Tulokset ja kehitysehdotukset tuntuvat herättävän paljon kiinnostusta organisaation sisällä jo nyt.

Matias: Olen päässyt haastattelemaan ihmisiä ja kuulemaan heidän kokemuksiaan. Yliopistolla käsitellään maahanmuuttoa teoreettisena ilmiönä, jolloin on helppo unohtaa sen vaikutukset yksilötasolla. Olen kohdannut ihmisiä kuplani ulkopuolelta, mikä on ollut avartavaa ja hienoa.

Miten työntekoa ja oppimista tuetaan harjoitteluaikana?

Anna: Meillä kaikilla on omat ohjaajat, jotka auttavat projektien kanssa. Olen saanut paljon tukea ja sparrailuapua niin kysymysten laatimisessa, tulosten purkamisessa kuin johtopäätösten tekemisessä. Meillä on ollut myös viikoittaisia tapaamisia harjoittelijoiden ja henkilöstökehittäjien kesken.

Matias: Hierarkia on täällä matalalla – jos sellaista edes on. Jo pelkästään kuunteluoppilaana oleminen erilaisissa asiantuntijakeskusteluissa on ollut arvokasta. Alusta asti on myös tuntunut, että apua saa tilanteessa kuin tilanteessa.

Annina: Muihin verrattuna työnkuvani on hieman erilainen, koska kyseessä on kolmen ammattiliiton yhteistyö. Olen oppinut paljon sekä kuuntelemalla että kysymällä kollegoilta ja muilta sidosryhmiltä.

aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Matias Osipow

Miten teidät otettiin vastaan tulokkaina?

Annina: Kulttuurimme on avoin ja vastaanottava. Perehdytys on sujunut hyvin eikä asioita ole jätetty pois etätyöskentelyn vuoksi. Toimistolla itsensä voi löytää ties minkälaisista mielenkiintoisista keskusteluista, vaikka ne eivät liittyisi omaan projektiin.

Anna: Meidät otettiin lämpimästi vastaan alusta lähtien. Kaikki ovat olleet aidosti kiinnostuneita mistä tulemme ja mitä teemme.

Matias: Missään kohtaa ei tullut oloa, että olisin muiden tiellä. Päinvastoin, minut heitettiin heti ekalla viikolla PAMin ystävänpäiväspesiaaliin YouTube-striimiin juontajaksi. Se oli hauska tervetuliasjuttu tähän hommaan!

Miksi PAMiin kannattaa hakea traineeksi?

Matias: Jos järjestötyö ja suomalainen yhteiskuntajärjestelmä aiheina kiinnostavat, mahdollisuuksia perehtyä niihin on monia. Harjoittelun aikana pääsee näkemään, miten työmarkkinoihin liittyvät poliittisista päätöksistä sovitaan ja miten ne saavutetaan käytännössä – kenttä on auennut tosi hyvin.

Anna: Tämä on yhteiskunnallisen vaikuttamisen näköalapaikka varsinkin työmarkkinajärjestöjen puolesta, mutta myös siksi, että pääsee itse vaikuttamaan ja tekemään merkityksellistä työtä. Olen hyötynyt täällä opinnoistani paljon ja työ on liipannut läheltä sitä, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä.

Anniina: Komppaan Matiasta ja Annaa, ja lisäisin vielä, että harjoittelijoiden mielipiteitä kuunnellaan oikeasti ja harjoittelusta pyritään tekemään mielekästä ja hyödyllistä. Meiltä kysytään tasaisin väliajoin mielipiteitä minkälaiset tehtävät, tiimit tai teemat kiinnostavat, ja onko oma projekti vastannut odotuksia.

aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Anna Kanervo

Kuvaile trainee-kokemustasi yhdellä sanalla:

Annina: Monipuolinen

Anna: Innostava

Matias: Avartava

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja