aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Verohallinto – harmaa ja kankea virasto vai sittenkin Suomen suurin IT-talo?

26.03.2018 | Mika Räsänen | Lukuaika 6 min
Monilla meistä on mielikuva työskentelystä valtion virastossa: kellokortteja leimataan, työ on yhtä papereiden pyörittelyä, byrokratian määrä hukuttaa kaiken luovuuden ja arki on kerrassaan ankeaa ja harmaata. On aika murtaa tämä mielikuva.

Haastattelin Heli Heikkistä ja Pekka Paanasta, jotka työskentelevät Verohallinnolla ICT-järjestelmäasiantuntijoina. Heli siirtyi Verohallinnolle puolisen vuotta sitten työskenneltyään yli 6 vuoden ajan IT-konsultointitalossa sovelluskehittäjänä sekä asiakasrajapinnassa projektitehtävissä, kun taas Pekka on työskennellyt eri IT-tehtävissä Verohallinnolla vuodesta 2015 lähtien. ”Kaveri kun kuuli, että aloitan Verohallinnolla niin hänhän totesi, että sehän on sopivan tylsä paikka.”, Pekka naureskelee. Työnantajana Verohallinto on kuitenkin kaikkea muuta kuin tylsä, kuten keskustelustamme käy ilmi. Verohallinto onkin moderni työnantaja, joka tarjoaa työntekijöilleen uusimmat työvälineet ja teknologiat käyttöön monimuotoisessa työympäristössä. Se on talo, jossa yrityskulttuuri tukee itsensä kehittämistä.


aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Verohallinnolla työskennellessä tuntuu siltä, kuin olisi osana jotain tärkeätä

Verohallinnolla on kerätty jo pitkän ajan valtava määrä dataa. Pekka ja Heli ovat työssään ICT-järjestelmäasiantuntijoina tottuneet olemaan liiketoiminnan apuna tämän kerätyn datan hyödyntämisessä. Vaikka tarvittaessa koodia väännetään, pitää työ sisällään myös paljon eri sidosryhmien kanssa työskentelyä ja ohjeistusten, mallien sekä raamien tekoa. Tehtävässä käydään paljon keskustelua eri sidosryhmien kanssa siitä, vastaako tekninen toteutus sitä mitä he halusivat ja jos ei, miten asia voidaan korjata. Työssä siis korostuvat myös ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot.

Työn merkityksellisyys syntyy, kun liiketoiminta saa Pekan ja Helin tuottaman datan ja analytiikan avulla tehostettua konkreettisesti omaa toimintaansa. ”Meidän työssä on se hankala puoli, kun koodaa, niin ei välttämättä näe sitä arvoa mikä omalla työllä on. Sitten kun valmis ratkaisu on käytössä niin kyllä se tuntuu tärkeältä”, Heli toteaa.

”IT-sektorilla vaatimukset ovat ihan eri kuin mitä ne olivat vuosia sitten.”

aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Myös Verohallinnossa IT- ja ICT-sektorilla työskentelevien ihmisten tehtävänkuvat ja edellytykset työssä onnistumiseen ovat muuttuneet viime vuosien aikana. Sekä Pekalla, että Helillä on taustallaan tekninen koulutus, mutta pelkkä tekninen tietotaito ei riitä esimerkiksi heidän työssään ICT-järjestelmäasiantuntijan roolissa. Teknisen tietämyksen lisäksi pitää olla tiimipelaaja. Pitää pystyä käymään keskusteluita sidosryhmien kanssa jossa on hyvin erilaisia ja eri tavalla ajattelevia ihmisiä ja osata selittää asioita myös ei-teknisestä näkökulmasta.

”Pitää pystyä laskeutumaan sieltä teknisestä pilvestä maan tasalle ja selittämään asioita käytännönläheisesti.”

Miksi sitten työskennellä valtiolle yksityisen sektorin sijaan?

”Joskus yläasteella olin jollain tunnilla ilmoittanut, että lempiammattini on verokarhu, että ei tämä nyt kovin kauas mennyt”, Pekka naurahtaa. Pekka on tyytyväinen siihen, että hän on päässyt juurikin työskentelemään datan ja analytiikan parissa, jotka ovat häntä aina kiehtoneet. Jos verrataan työskentelyä julkisella sektorilla yksityiseen sektoriin, ei suuria eroja sinänsä ole, Helin mukaan. Yksi merkittävä ero on kuitenkin se, että täällä työskennellessä sitä on osana tätä porukkaa, kun taas konsulttina ollessa asiakkailla samanlaista yhteenkuuluvuuden tunnetta ei välttämättä synny vaan saattaa olo jäädä hieman ulkopuoliseksi, Heli lisää.


aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Työnantajana Verohallinto toimii vakaalla pohjalla. Talouden heilahdukset eivät vaikuta yhtä voimakkaasti julkisen sektorin toimijoihin, joten Verohallinnon työntekijöiden päivittäisissä kahvipöytäkeskusteluissa ei ainakaan ole aiheena YT-neuvotteluiden alkamisen mahdollisuudet. Heli mainitsee myös sen, että isokokoisena organisaationa Verohallinto tarjoaa monia erilaisia mahdollisuuksia oman uran ja osaamisen kehittämiseen. Täällä on mahdollista siirtyä hyvinkin erilaisiin rooleihin talon sisällä, mikä ei välttämättä olisi mahdollista pienemmässä organisaatiossa. Heli kertoo lisää: ”Täällä pääsee kokeilemaan työskentelyä erilaisissa rooleissa. Olet vastuussa omasta urastasi. Jos sinusta tuntuu siltä, että haluat jotain uutta, niin kun uskaltaa avata suunsa niin yleensä organisaation sisältä löytyy niitä vaihtoehtoja. Ei tarvitse jumittua yhteen tehtävään, yhteen rooliin tai yhteen teknologiaan vaan voi laajasti hankkia kokemusta.” Tämä kokemusten laajentaminen on myös positiivinen asia oman urakehityksen kannalta. Myös modernit työnteon mahdollisuudet ja välineet sekä mukavat työkaverit edesauttavat Verohallinnolla viihtymistä.

”Enemmän start-up-meininkiä kuin byrokraattisuutta ainakin tässä meidän porukassa.”

Mielikuva kankeasta organisaatiosta ja hitaasta paperien pyörittelystä ei vastaa Helin ja Pekan arkea Verohallinnossa. He pääsevät työskentelemään jatkuvasti uusien projektien ja teknologioiden parissa ja kokeilemaan uusia keinoja vastaan tulevien haasteiden ratkaisemisessa. Uuden kokeileminen on mahdollista, sillä talon sisältä löytyy valtava määrä asiantuntijuutta. ”Ei ainakaan vielä tähän mennessä ole yksin jäänyt minkään asian kanssa vaan aina löytyy joku jonka kanssa puhua”, Pekka mainitsee. Aina löytyy henkilö, jolta saa tarvittaessa apua ja tukea. Heli on samaa mieltä tästä. ”Meillä on parhaita asiantuntijoita ollut pitämässä koulutuksia.”

Haluatko sinä olla mukana purkamassa kuluneita stereotypioita virastoelämästä ja olla mukana hyvinvointiyhteiskuntamme palveluiden turvaamisessa? Katso myös Nickin ja Minnan uratarinat ja mistä he pitävät työskentelystä Verohallinnossa.

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja