Selvitimme vuoden 2022 perhe- ja työelämätutkimuksessa suomalaisten ajatuksia ja kokemuksia työelämän ja perheen yhteensovittamisesta. Iloiset perheuutiset ovat myös aTalentilla ajankohtaisia. Miten työelämän ja perheen yhdistämiseen suhtaudutaan meillä? Kokemuksistaan kertovat vanhempainvapaalle jäävät Marketing Manager Mikko Matikka ja COO Mia Paatsalo, sekä vanhempainvapaalta palanneet HR Manager Annika Katajisto ja Key Account Manager Olli Hopeasaari.
Miten perheystävällisyys näkyy aTalentilla?
“Erityisesti esihenkilöt ja johto ovat ääneen sanoneet, kuinka hienoa on, että otan aikaa olla perheen kanssa – se on viestinyt meidän ilmapiiristämme sitä, että perhe nähdään meillä työntekijöiden henkireikänä ja voimavarana”, kertoo Mikko. Vanhempien perhevapaat nähdään aTalentilla luonnollisena asiana, ja niiden pitämiseen kannustetaan. aTalentilla halutaan myös tukea tasa-arvoista vanhempainvapaiden käyttöä. Perhevapaille voi jäädä ja niiltä palata mistä roolista tahansa, eivätkä ne vaikuta urakehitykseen negatiivisesti.
“Uutiseni perheenlisäyksestä otettiin vastaan riemulla ja onnitellen, ja voinnistani on kyselty raskauden edetessä. Tämä on tosi tärkeä juttu!”, kiittelee Mia. Lisäksi vanhempainvapaalle jäämistä juhlistetaan läksiäisten merkeissä koko firman voimin ja uutisista iloitaan yhdessä kollegoiden kanssa. Poissaolon ajaksi tehdään tarvittavat ja kunnolliset sijaisjärjestelyt, jolloin tuore vanhempi saa rauhassa keskittyä perheeseen.
Itse työarjessa joustavat työskentelyajat ja -paikat helpottavat perhe-elämän ja työn yhdistämistä.
Ymmärrystä löytyy niin sairaan lapsen hoitamiseen kuin työpäivän katkaisemiseen neuvolakäynnin vuoksi. Lomien ajankohtien suhteen ollaan joustavia, mikä tekee niiden yhteensovittamisen muun perheen aikataulujen kanssa helpoksi. Jälkikasvu on aina myös tervetullut toimistolle vierailemaan. Työyhteisön yhteisessä tekemisessä, kuten koulutuksissa ja virkistystapahtumissa pyritään myös huomioimaan perheellisten aikatauluja ja toiveita.
Lisäksi oman roolin ja työajan mukauttamisesta uuteen elämäntilanteeseen on aina mahdollista keskustella esihenkilön kanssa. Esihenkilöitä koulutetaan aTalentilla työn ja muun elämän yhdistämisen tukemiseen liittyen.
Minkälaisia tunteita vanhempainvapaalle jääminen herättää?
“Olen innoissani, vaikka toki töiden ja niihin liittyvien rutiinien poisjäänti pidemmäksi aikaa hieman jännittääkin. Vauvan tai taaperon kanssa vietettyä aikaa ei saa takaisin elämässä, joten elän ainutlaatuista elämänvaihetta – töitä ehtii tekemään vielä monta vuotta!”, hehkuttaa Mikko.
“Tuntuu hyvin ristiriitaiselta! Toisaalta elämäni suurin haave perheenlisäyksestä on toteutumassa, mutta toisaalta koen luopumisen tuskaa rakkaasta työstä. Odotan kuitenkin kovasti sitä, että pääsen ottamaan hengähdystauon työelämästä sekä tuulettamaan omia ajatuksia tekemällä jotain ihan muuta. Luotan suuresti tuuraajien osaamiseen, joten voin jäädä hyvillä mielin pois töistä, kun sen aika koittaa”, pohtii Mia.
Miltä tuntui palata töihin vanhempainvapaan jälkeen?
“Paluu tuntui rehellisesti sanottuna aika oudolta, sillä arki muuttui hyvin radikaalisti. Uuteen arkeen kuitenkin tottui nopeasti. Rooliin uudelleenperehdytys oli suunniteltu huolellisesti ja minulle varmistettiin pehmeä lasku takaisin työhön. Minulle mahdollistettiin myös nelipäiväinen työviikko, mikä helpottaa perheen ja työn yhdistämistä”, kuvailee Annika.
Perhevapaan aikana luonnollisesti pohtii myös oman elämän prioriteetteja sekä sitä mihin haluaa käyttää ajan, jota ei vietä perheen kanssa. “Minulle oli itsestään selvää palata töihin aTalentille, sillä työkaverit sekä asiakkaani ovat niin mukavia, etten halua heistä luopua. Lisäksi myynti on pitkäjänteistä työtä ja olin vasta päässyt kunnolla vauhtiin”, kertoo Olli.
Haluatko kuulla meistä lisää? Lue aTalentilla työskentelystä täällä.