aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Esihenkilön etsikkoaika – aTalentin CEO Niklas Huotarin vinkit sataan ensimmäiseen päivään

28.06.2022 | Niklas Huotari | Lukuaika 7 min

Oli kyseessä sitten uusi työpaikka tai tuttujen työkavereiden esihenkilöksi siirtyminen, johtotehtävät voivat olla alkuun kova luu jokaiselle. Vältä turhaa päälliköintiä ja aloita aina ihmisistä, tietää aTalentin toimitusjohtaja Niklas Huotari.


Aluksi – ensimmäiset kaksi viikkoa johtaja on pesusieni

Aivan ensimmäisinä päivinä tärkeimpiin rutiineihin tulisi kuulua jatkuvien strategiapalaverien sijaan ihmisiin tutustuminen. Tapaa henkilökohtaisesti tutustumiskeskusteluiden merkeissä jokainen tiimin jäsen, jos se on mahdollista.

“Kaikki lähtee ensimmäisinä päivinä luottamussuhteista. Keskity alkuun siis käyttämään reilusti aikaa ihmissuhteiden rakentamiseen. Tämä tutustuminen näyttää toki erilaiselta, jos tiimissä on 20 hengen sijasta 500 jäsentä, mutta perusperiaatteet ovat samat," Niklas neuvoo.

Ensimmäisissä kohtaamisissa on tärkeää olla mahdollisimman suora ja avoin.

“Kerro myös itsestäsi jotakin henkilökohtaista – toki niissä rajoissa, missä se tuntuu mukavalta. Mistä olet tulossa? Millaisia oppeja olet kerännyt matkasi varrella, ja miten aiot niitä hyödyntää? Muista, että olet tiimillesi uusi ihminen, et vain uusi esihenkilö. Itsestään kannattaa jakaa myös jotain henkilökohtaista ja näyttää rohkeasti omaa persoonaa, eikä vain pitää haarniskaa yllä. Haavoittuvuudenkin näyttäminen ympäristöön sopivalla tavalla on tärkeää.”

Alusta asti toimivat ihmissuhteet helpottavat myös ensimmäisten viikkojen tiedonkeruu-urakkaa. Ensimmäisten viikkojen aikana johtajan tehtävänä on nimittäin olla varsinainen informaatiopesusieni.

Odota siis suurten linjavetojen kanssa ja pidä lakki kourassa, sillä nyt on aika kuunnella työntekijöiden kokemuksia ja ajatuksia yrityksen prosesseista, toiminnasta, ja tilanteesta.


Päivät 14–40: Kivireestä kontribuutioon, mutta ei päälliköintiin

Kahden viikon jälkeen kukaan ei toki tiedä kaikesta kaikkea, mutta tässä vaiheessa esihenkilön olisi hyvä olla jo kiinni henkilökohtaisissa rutiineissaan ja auttaa siellä, missä pystyy.

Viimeistään nyt on aika edetä kyytiläisestä ja kivireestä aktiiviseksi kontribuoijaksi.

Esihenkilöasema voi olla monelle jopa shokki, tai vähintäänkin pienen kriisin paikka. Uusi asema tuo mukanaan uudenlaiset sosiaaliset dynamiikat, eivätkä vanhat työkaveruudet välttämättä säily aivan ennallaan.

“Esihenkilöys on monelle suuri henkisen kasvun paikka, ja onnistumisen edellytyksenä on kyky ottaa nämä muutokset vastaan hymyssä suin,” Niklas neuvoo.

“Liiallista tilan ottamista ja päällikkömeininkiä on syytä välttää. Et ole millään voinut sisäistää vielä kaikkea. Liika itsevarmuus voi yhä kostautua."

Älä siis kahden viikonkaan jälkeen ala pistää kaikkea remonttiin, vaan jatka rauhassa tilanteen tarkkailua: esimerkiksi kriisitilanteissa saattaa olla tarpeen toimia uusilla ja odottamattomilla tavoilla.

“Toki voit alusta asti alkaa rakentaa pakettia uusiksi, jos muutoksen johtaminen tuntuu hyvältä ajatukselta. Tämä vaatii alaisilta valtavaa luottamusta ja uskoa tekemisiisi,” Niklas muistuttaa.


Päivät 40–60: Puolivälissä katse ylöspäin ja ympärille

Puolivälissä sadan päivän matkaa sinulle on varmasti muodostunut jo melko hyvä kuva siitä, mitä tuleman pitää – ja mitä sinun tulisi saada aikaan. Olet tunnistanut tärkeimmät muutoskohteet ja askelmerkit siihen, miten homma sinun alaisuudessasi lähtee pyörimään.

Tässä kohtaa on myös tärkeää saada jo edes pieniä voittoja vyölle: olet jo onnistunut auttamaan tiimiäsi ja näyttänyt saavasi edes jotain aikaan.

Viimeistään tässä vaiheessa ala hakea aktiivisesti tukea organisaation muilta esihenkilöiltä – erityisesti omaltasi. Et ole tullut johtamaan yksin; tarvitset varmasti tässä vaiheessa sekä vertaistukea että ylempien sparrausta.

“Rakenna hyvät ja toimivat yhteydet ylöspäin, sekä keskeisiin muihin sidosryhmiin ympärilläsi,” Niklas toteaa.

“Tarvitset onnistuaksesi tukea ja arvokasta informaatiota ylhäältäpäin ja horisontaalisesti. Johtaminen on usein yksinäistä puuhaa, mutta sen ei tarvitse olla.”


Päivät 60–90: Osallista ja anna palautetta

Kahden kuukauden jälkeen niin tiimi kuin omat esihenkilötkin ovat tulleet suurin piirtein tutuiksi, tärkeimmät muutoskohteet tunnistettu ja mandaatti niiden toteuttamiseen hankittu.

Tässä vaiheessa on erityisen tärkeää muistaa jatkuva, aktiivinen dialogi ja palautteen tärkeys.

“Onnistumisen kannalta on hyvin tärkeää saada kaikkien ajatukset käyttöön. Pienistäkin onnistumisista tai asioiden esiin nostamisesta kannattaa antaa positiivista palautetta, sillä se rohkaisee tiimiäsi nostamaan esiin myös epäkohtia ja puhumaan asioista kanssasi avoimesti,” Niklas kertoo.

Pidä siis päätöksenteko osallistavana ja palauteluuppi nopeana.

“Parhaimmillaan johtaminen on sitä, että saat tiimisi jäsenet oivaltamaan, että sinun työsi on ottaa huomioon heidän ajatuksiaan.”


Päivät 90–100: Aktiivisesti palautetta myös omalle pöydälle

Sata lasissa! Hyvä esihenkilö kerää palautetta ympäriltään jatkuvasti, mutta sadan päivän kohdalle voi asettaa vedenjakajan.

Ota tässä vaiheessa mahdollisimman paljon korjaavaa palautetta vastaan niin tiimiltä kuin omilta esihenkilöiltäkin.

Tässä vaiheessa kannattaa myös kiinnittää huomiota henkilöstötyytyväisyyskyselyiden tuloksiin ja tiimin yleiseen ilmapiiriin.

Kuinka paljon alaisesi kertovat sinulle omista asioistaan? Uskaltavatko he kertoa avoimesti virheistään; kysyvätkö he sinulta apua? Se, ettet kuule tiimisi hämmennyksestä tai epäonnistumisista, ei missään nimessä tarkoita, etteikö niitä olisi.

Lopuksi kaikessa on alasta riippumatta aika lailla kyse ihmisistä. Se on hyvä muistaa myös seuraavan sadan päivän kohdalla.

“Kun aloitin aTalentin toimitusjohtajana, mietin ensimmäisinä päivinä paljon myynti- ja rekrytointiprosesseja, tuotetta ja asemaamme markkinoilla. Silloinen myyntijohtajamme antoi minulle kultaisen neuvon – aloita ihmisistä. Tämä oli todella tärkeä neuvo. Huomasin aika pian, että lopulta työntekijät ja meidän yhdessä luomamme kulttuuri määrittää tulevat onnistumisemme."


aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Parhaimmillaan johtaminen on sitä, että saat tiimisi jäsenet oivaltamaan, että sinun työsi on ottaa huomioon heidän ajatuksiaan.

Niklas Huotari, aTalentin CEO

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja