aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Kuinka saada enemmän naisia ohjelmistoalalle? ft. Milja Köpsi [podcast]

17.12.2019 | Outi Mäkinen | Lukuaika 6 min
“Kun lähdettiin tekemään #mimmitkoodaa ohjelmaa, toimitusjohtajamme Rasmus Roiha oli sitä mieltä, että 100 mimmiä olisi kiva saada workshoppeihin. Näkemys siitä, että tästä voi tulla jotain oli matala ja vaatimaton. Nyt kaksi vuotta myöhemmin #mimmitkoodaa yhteisössä on jo yli 5000 mimmiä. Tarve ja halu on ollut valmiina, joten meidän on ainoastaan tarvinnut tarjota jäsenyritystemme kautta se väylä, jonka jälkeen mimmejä on tullut tapahtumiin ovista ja ikkunoista.”

Kuinka saada enemmän naisia ohjelmistoalalle? Mistä ratkaisu osaajapulaan IT-alalla? Miksi koodaaminen ei vetoa naisiin, vai vetoaako? Onko tarjolla tarpeeksi tietoa siitä, mitä koodaaminen on? Miten yhä nuoremmat tytöt ja naiset saataisiin harkitsemaan ohjelmointia uravaihtoehtona?

Muun muassa kaikkea tätä käydään läpi #rekrycast podcastin uusimmassa jaksossa, jossa Outi Mäkisen vieraaksi saapui #mimmitkoodaa hankkeesta mainio Milja Köpsi!

Kuuntele podcast kokonaisuudessaan SoundcloudissaSpotifyssaApple Podcastissa tai alla olevan YouTube-linkin kautta:


Mikä on #mimmitkoodaa?

Mimmit koodaa -ohjelman tarkoitus on kannustaa ohjelmistokehityksestä kiinnostuneita naisia opettelemaan koodaamista ja työllistymään ohjelmistoalalle. Ohjelma tarjoaa yhdessä jäsenyritystensä kanssa maksuttomia ja käytännönläheisiä workshoppeja alasta kiinnostuneille naisille, joilla ei ole aiempaa koodauskokemusta.

Kahdessa vuodessa on järjestetty useita tapahtumia ja yhteensä workshop paikkoja on ollut tarjolla huimat 1609. Tapahtumat ovat jo niin suosittuja, että aina kun ilmoittautuminen tapahtumaan aukeaa, paikat täyttyvät alle 10 minuutissa ja pahimmillaan yhteen workshoppiin on ollut yli 800 mimmiä jonossa. Kysyntää siis on, ja reilusti.

“Tarkoitukseni oli kysyä miten saada kannustettua enemmän naisia ohjelmistoalalle, mutta tämä ei taidakaan olla se ongelma, vaan sen sijaan kiinnostusta ja halua oppia on valtavasti, mutta fasiliteetit ja mahdollisuus päästä alalle on se mikä puuttuu.”

Miksi ohjelmistoalalla on niin vähän naisia?

Vain arviolta kymmenen prosenttia ohjelmistoasiantuntijoista Suomessa on naisia, kertoo Yle. Milja Köpsi taustoittaa, että tämä usein juontaa juurensa ymmärryksen puutteesta. “Yhä enenevissä määrin taustalla on se, että softaa ei ymmärretä. Koodaaminen on niin ylätason käsite, että ei aidosti ymmärretä toimialaa, sitä minkälaisia työpaikkoja toimialalla on, millaisia vahvuuksia täällä tarvitaan, ja miten tänne voisi kontribuoida. Kaikesta tästä muodostuu iso summa, joka estää naisia hakeutumasta ohjelmistoalalle.

Naisten pientä prosentuaalista osuutta ohjelmistoalalla selittää moni tekijä, mm:

  1. Työelämän segregaatio
  2. Arjessa sukupuolittunut puhe, ‘miesten työt’ ja ‘naisten työt’
  3. Lähipiirin merkittävä vaikutus nuoren uravalintoihin
  4. Työpaikan periytyminen ‘isältä pojalle’ ja ‘äidiltä tyttärelle’
  5. Stereotypioiden sitkeys, “IT-ala on miehille”
  6. Asuinalueen vaikutus vaihtoehtoihin ja uramahdollisuuksiin eri kaupungeissa
“Ei ole olemassa yhtä tahoa jonka vastuulla tämä on, haluaisin sormella osoittaa ihan jokaista. Koulumaailmaan pitäisi saada enemmän tietoa, toimialalla on vastuu siitä, että luodaan ymmärrettävää sisältöä, ja niin pois päin. “

Miten saada naiset kiinnostumaan ohjelmistoalasta?

Monet rekryilmoitukset kulkevat tällä hetkellä otsikolla “Etsitään neroa!” “Ninja hakusessa!” “Oletko etsimämme supersankari?” Näistä kaikista puuttuu samaistuttavuus täysin. Alasta kiinnostunut, potentiaalinen mutta aloitteleva osaaja ei helposti uskalla tarttua tähän.

Entä mitä sitten pitäisi tehdä, jotta yhä useampi nainen saataisiin kiinnostumaan alasta ja uramahdollisuuksista? Miten brändityötä pitäisi tehdä? “Tietoahan on, siitä ei ole kiinni, pitäisi vaan saada herätettyä kiinnostus.”

  1. Tarvitaan samaistuttavia esimerkkejä
  2. Vastuu on kaikilla, ei ole yhtä ainoaa tahoa jonka on ratkaistava tämä haaste
  3. Enemmän rohkaisua ja ymmärryksen lisäämistä ohelmistoalasta
  4. Yrityksille rohkeutta rekrytoida junioireita kasvamaan
  5. Viestin vieminen yhä nuorempien silmille ja tietoisuuteen, koulujen, eri kanavien ja eri keinojen kautta
  6. Kiinnostavaa, hauskaa ja silmiä avaavaa sisältöä alalta – vaikuttajamarkkinoinnin keinoin?
  7. Vertaistuki ja kokemusten jakaminen helpommaksi
“Sankaritarinat on ihania, mutta samaistuttavia tarinoita olisi tarve saada enemmän. Niin kutsuttuja ‘tavallisia ihmisiä’ jotka koodaavat. Henkilö- ja uratarinoita joihin voi samaistua, ja jonka saappaissa voit nähdä itsesi.”

Lue lisää Mimmit koodaa -ohjelmasta ja tapahtumista täältä.

Mietitkö uraa ohjelmoinnin parissa? Jos et vielä tiedä, mitä kaikkia mahdollisuuksia ohjelmistoala tarjoaa, voit aloittaa mm. kurkkaamalla Navigating to your next job in IT -blogisarjamme Part 1 ja Part 2 ja avoimet IT-alan työpaikat täältä.

Kuuntele tai katso jakso yllä olevien linkkien kautta ja kerro meille mitä mieltä sinä olet! Miten sinä ratkaisit haasteen?

Uusi #rekrycast jakso ilmestyy joka toinen tiistai. Joululomalla kuitenkin rentoudutaan, joten seuraava jakso tiistaina 7.1.

#rekrycast #mimmitkoodaa #työelämä #osaajapula

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja