aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Kuukauden aTalentti – Niklas Huotari, Y-sukupolven johtajana kasvuyhtiössä

25.04.2018 | Mika Räsänen | Lukuaika 6 min
Tämän kuukauden talentti onkin kuukauden aTalentti! Viime aikoina on ollut paljon pinnalla Y-sukupolven asenteet ja arvot työelämässä sekä heidän johtamiseen liittyvät haasteet. Päätimme jututtaa toimitusjohtajaamme Niklas Huotaria, joka on itse myös tätä ikäpolvea ja toimii esimiehenä joukolle muita Y-sukupolven sankareita. Niklas on myös sattumoisin kirjoittanut gradunsa Y-sukupolven johtamisesta, joten hän on kerennyt syventymään aiheeseen monesta eri näkökulmasta. On aika tutustua tarkemmin tähän mieheen, joka kasvuyhtiömme puikoissa touhuaa.

Niklas on alun perin Tampereelta, mutta 19-vuotiaasta lähtien hän on asunut Helsingissä. Tässä ajassa Niklas on mm ehtinyt kadottamaan Tampereen murteensa lähes kokonaan ja luovinut läpi Aallon kauppakorkeakoulun. Työurallaan hän on päässyt työskentelemään niin valtakunnallisessa opiskelijajärjestössä, HR-alalla kuin globaalin lääketeollisuuden palveluksessa. Viimeiset pari vuotta Niklas on, graduaan hyvin sivuten, johtanut Y-sukupolvea meillä täällä aTalentilla. Miten tie lopulta toi hänet nykyiseen tehtäväänsä? ”Seurasin aTalentin meininkiä jo opiskeluaikoina ja moni tuttu oli täällä töissä. Bongasin hakuilmoituksen toimitusjohtajaksi ja sain myös vinkkauksen firman sisältä ja päätin hakea. Tällöin en tullut valituksi – olin omastakin mielestäni vielä ehkä hieman liian junnu”, Niklas naurahtaa. ”Kun toimaria muutamaa vuotta myöhemmin haettiin, minut muistettiin edelliseltä kierrokselta ja jatkoimme keskustelua. aTalentista oli jäänyt niin hyvä kuva, että päätin olla mukana skabassa uudestaan. Sekä firma että minä olimme molemmat kasvaneet ja tällä kertaa matchi tuntui olevan kohdallaan.” Ja niinhän se oli.


aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Y-sukupolven tekijät haastavat perinteiset johtamismenetelmät

Nyt puhutaan paljon siitä, että Y-sukupolven johtaminen on haastavaa monelle esimiehelle. He ovat vaativia tekijöitä, jotka haastavat perinteiset johtamisen mallit. Hierarkkinen johtaminen ja käskyttäminen eivät toimi heidän kanssaan. Mahdollisuudella itsenäiseen työskentelyyn, aktiivisella palautteen annolla ja luottamuksella heidät saa puhkeamaan kukkaan. Millä tavoin aTalentilla näkyy se, että tekijät edustavat Y-sukupolvea? “Ainakin siten, että jengi on sydämellä mukana. Täällä on jokaisella poikkeuksellinen halu kehittää itseään ja firmaa paremmaksi. Muutoksiin suhtaudutaan myös normaalina osana päivittäistä elämää, eikä turhaa muutosvastarintaa esiinny. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kritiikkiä huonoista ehdotuksista tai päätöksistä ei tulisi. Täällä puhutaan suoraan ja otetaan kantaa, eikä kumarrella titteleitä käyntikortissa. Se on täysin oikein”, Niklas toteaa. Haastavaa nuoressa tiimissä voi olla se, että tekijöillä ei ole usean kymmenen vuoden kokemusta josta ammentaa oppeja liike-elämään. “Onneksi Advisory Boardista ja hallituksestamme saamme myös kokeneemmilta henkilöiltä selkänojaa, joten yksin ei tarvitse koskaan kamppailla”, hän muistuttaa.

Nuoremmalle sukupolvelle työn merkityksellisyys ja työn mieluisuus ovat tärkeässä osassa. Työtä tehdään elämää varten, eikä eletä työtä varten. Tätä on painotettu myös aTalentilla omia rekrytointeja tehtäessä ja mietittäessä millainen ihminen sopii tiimiin. “Henkilö, joka lisäksi ymmärtää, että elämä on niin lyhyt, että sitä ei kannata tuhlata ikävissä työyhteisöissä puurtamiseen”, Niklas komppaa.


aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

“Kasvuyhtiössä ollaan ikään kuin yhteisellä seikkailulla kohti tuntematonta.”

Kasvuyhtiössä harvoin ollaan täysin stabiilissa tilanteessa. Muutos on varma asia, mutta se toisaalta myös sopii mainiosti Y-sukupolven tekijöille, sillä he harvemmin viihtyvät pitkään ympäristössä, jossa työtehtävät muuttuvat rutiininomaisiksi nopeasti. Urakehityksen sijaan nuoret ammattilaiset etsivät usein mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan mahdollisimman monipuoliseksi. Moniosaajille on aina käyttöä työmarkkinoilla. Kasvuyhtiössä työskentely vaikuttaa tietenkin myös toimitusjohtajan arkeen. “Kasvuyhtiössä ollaan ikään kuin yhteisellä seikkailulla kohti tuntematonta. Välillä mutkan takaa paljastuu uutta, joka kääntää päivän tekemisen tai prioriteetit uusiksi. Tärkeimpänä arkeani määrittävistä tekijöistä on ihmiset. Toimitusjohtajan työ on ainakin mulle todella sosiaalista”, Niklas toteaa. Kasvu aTalentilla viime vuosina on ollut erittäin vauhdikasta. “aTalentin tulevaisuus näyttää valoisalta. Olemme löytäneet reseptin, joka toimii ja johon sekä asiakkaat että korkeakoulutetut työnhakijat tuntuvat olevan jatkuvasti tyytyväisiä. Kasvu jatkuu”, Niklas vielä lisää.

Entä sitten rekrytointialan tulevaisuus? Mitä kristallipallosta näkyy? Mediassakin viime aikoina on ollut näkyvillä tiettyjen alojen osaajapula. Niklas pohtii tätä hetken aikaa. “Rekrytointialalla yrityksille jatkuvaa painetta luovat osaajien puute tietyillä aloilla, kuten IT-rekrytoinneissa, mikä kiristää kilpailua jatkuvasti. Facebookin ja Googlen mahdolliset työnhakusoftat voivat muuttaa koko markkinaa yllättävälläkin tavalla. Muutamia yksittäisiä softia on koittanut mullistaa työnhakumarkkinaa, mutta ainakaan vielä mitään älyttömän suurta disruptiota ei ole tapahtunut.” Sitä odotellessa.

3 vinkkiä johtajille, joilla työskentelee tiimissä milleniaaleja

  1. Kysy ja kuuntele. Menestyksesi varmistava uusi toimintatapa saattaa jossain muodossa olla jo milleniaalin päässä.
  2. Anna selvät tavoitteet, vastuu ja vapaus. Ikäpolvemme arvostaa individualismia ja vapautta järjestää oman työnsä. Konkreettiset tavoitteet ovat kuitenkin elinehto tässä ideaalissa onnistumiseen.
  3. Coachaa. Ruoki yksilön halua kehittyä ja onnistua. Tue ja haasta aktiivisesti tällä matkalla.

Kiitos Niklas näistä vinkeistä! Jos haluat lukea lisää, mitä Y-sukupolven edustajat odottavat työnhaulta ja työnantajilta, käy lukemassa blogimme Miten sitoutat Y-sukupolven työntekijän yritykseesi?.

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja