Miten ympäristö- ja pohjavesigeologista tulikin Digital Workforcen Solutions Consultant? Tässä kuussa kerromme Kristiina Kääriäisen matkasta hydrogeologiasta ohjelmistorobotiikan pariin.
Tie geologian laitokselta Digital Workforcelle ei ole se kaikista yleisin reitti. – “Kyllä sitä työhaastattelussa hieman joutui selittelemään miksi hakee näin erikoista paikkaa omaan alaan nähden”, Kristiina naurahtaa. Kristiina alkoi maisterivaiheen opinnoissaan painottamaan myös tietojenkäsittelytiedettä ja ohjelmointia, sillä datan käsittely ja tietokoneet ovat aina kiinnostaneet häntä. Myös geologian saralla tiedon käsittelyn merkitys on korostunut, joten nämä tukivat myös erinomaisesti työtä sen parissa. Opinnot pitivät sisällään muun muassa ohjelmointikielten opettelua, kuten Pythonia ja Javaa sekä lisäksi prosessien mallintamista, josta on erityisesti ollut hyötyä hänen nykyisessä työssään. Kristiina pitää geologiasta, mutta erilaisten ongelmien ratkaiseminen tuottaa hänelle todellista iloa. Tietotekniikka ja ohjelmointi, jotka ovat oikeastaan luovaa pulman ratkaisua, onkin sitä tekemistä josta hän nauttii.
“Tosi mukavaa, kun ei ikinä tarvinnut odotella mitä sieltä kuuluu vai kuuluuko mitään…”
Kristiina katseli valmistumisensa jälkeen töitä hyvin avoimin mielin ja laajalla skaalalla jolloin Digital Workforcen ilmoitus tuli vastaan. Aluksi hän ajatteli, että oma osaaminen ei riittäisi mihinkään näin tekniseen rooliin, mutta ilmoituksessa Digital Workforcen työntekijä juurikin kertoi siitä, miten hän on pärjännyt työssään, vaikkei ollutkaan tietotekninen tausta. Tästä syystä Kristiina itsekin rohkaistui hakemaan tehtävää.
Rekrytointiprosessi eteni hyvin nopeasti ja sujuvasti, Kristiina kiittelee, “Aika monessa paikassa mitä olen hakenut, tuntuu että sitten kun on käynyt haastattelussa, niin menee vain viikkoja ja sitten miettii et onkohan sieltä kuulumassa mitään vai ei. Tässä ei ainakaan ollut sitä ongelmaa.” Kristiina piti siitä, että aTalentilta ja Digital Workforcelta pidettiin aktiivisesti häneen yhteyttä ja missään vaiheessa ei syntynyt epätietoisuuden tunnetta siitä mitä tapahtuu seuraavaksi.
Pulmanratkaisua ja vuorovaikutusta eri sidosryhmien kanssa
Solutions Consultantin arki on monipuolinen yhdistelmä työskentelyä asiakkaiden parissa, dokumentointia ja itse robotiikkaan liittyvää kehitystyötä ja ongelmanratkaisua. Konkreettista koodin kirjoitusta tämä tehtävä ei käytännössä pidä sisällään, vaan kehitystyö tapahtuu mallintamisen kautta valmiiden palikoiden ja vuokaavioiden avulla. “Tässä korostuu juuri se pulmanratkaisu. Pitää vaan keksiä miten tekee asian ja sitten kun on keksinyt tavan, se on nopeata toteuttaa.” Myös yhteistyötaidot ovat suuressa roolissa Solutions Consultantin työtä. Kehitystyötä tehdään välillä tiimeissä ja asiakkaiden parissa tehtävät workshopit ovat myös osa arkea.
“Tässäkin työssä on niin paljon sellaisia asioita mitkä pätevät oikeastaan kaikkeen työelämään ja kehittyy sellaisia taitoja millä pärjää kyllä missä vaan.”
Kristiina motivoi se, että hän on mukana projekteissa alusta loppuun asti. Hän ei pelkästään kehitä robotteja vaan hän on mukana alusta asti määrittelemässä asiakkaiden kanssa sitä, mikä prosessi ollaan automatisoimassa sekä myös loppuvaiheessa testaamassa ja siirtämässä tuotantoon tehdyt robotit. Projektien ollessa lyhyitä ja nopeatempoisia tuntuu, että saa paljon aikaiseksi ja myös asiakkaat ovat positiivisesti yllättyneitä miten nopeasti automatisointi onnistuu, kun he juuri ovat taistelleet jonkin järjestelmäintegraation kanssa vuosia. Tämä onkin Kristiinan mielestä hänen työssään erityisen palkitsevaa.
Kristiinan vinkit työnhakijoille:
- Älä stressaa siitä mitä et tiedä, koska teknologiat kehittyvät kaiken aikaa, joten pitää sietää pientä epävarmuutta ja olla valmis koko ajan oppimaan uutta.
- Työtä hakiessa älä pelästy pitkää vaatimuslistaa vaan hae rohkeasti paikkaa. Älä myöskään annan koulutustaustasi rajoittaa hakemiasi työtehtäviä.
- On hyvä, jos pystyy näyttämään jonkinlaisen konkreettisen todisteen, että on tehnyt koodaamista. Kaikki näytöt omista projekteista ovat ehdottomasti plussaa töitä hakiessa.