Nuorena Matias Merenmiestä kiinnosti opettaminen ja terveydenhoito sekä filosofia, mutta hän päätyi opiskelemaan Tampereelle tietojenkäsittelytiedettä. Matiakselle aTalent on tullut vuosien varrella tutuksi, sillä hän on meidän kautta aikoinaan työllistynyt koodariksi pelialalle, josta hän lopulta vaihtoi nykyiseen työhönsä Virtaan.
Mikä sai aikoinaan Matiaksen lähtemään lähes kahden vuoden jälkeen pelialalta? ”Peliteollisuus ei ollut mua varten. Siinä on kärjistetysti sanottuna hieman riistomeininkiä.” Tuntui, että ala ei enää ideologisella tasolla antanut tarpeeksi. Pelkkä ilon tuominen arkeen ei ollut riittävää, sillä ihminen voi tuottaa iloa muille monella eri tavalla muutenkin. Matias alkoi katsella uusia vaihtoehtoja ja huomasi Virran, joka kolahti heti. ”Virta on vahvalla ideologisella pohjalla tekemässä juttuja. Täällä on kiinnostusta välittää ympäristöstä ja millaisessa maailmassa me eletään ja millainen maailma voidaan jättää jälkipolville.”
Virta vei mennessään
Matias aloitti Virralla koodarina, mutta hirveästi hän ei lopulta koodia päätynyt hakkaamaan, vaan siirtyi nopeasti käyttöliittymäsuunnittelun pariin sekä vetämään mobiilipuolen kehitysprojekteja. Nykyään UX Leadinä Matias vastaa käyttäjäkokemuksesta Virran sisällä sekä heidän mobiilikehityksestä kautta linjan. Tämä työtehtävien kehitys talon sisällä on ollut melko nopeaa,mikä ei ole yllättävää, kun kyseessä on startup-yritys, tai pikemminkin kasvuyritys, kuten Matias kuvailisi Virtaa. Valtaosa Matiaksen työstä on kommunikointia asiakkaiden sekä Virran kehitystiimien kanssa siitä, että ollaan yhteisymmärryksessä mitä tehdään ja miten tehdään. Työ pitää käytännössä sisällään näiden tiimien tukemista heidän töissään. Tukeminen voi tarkoittaa esimerkiksi keskustelua siitä, miten design tulisi implementoida ja mitä sekä miten teknologioita käytetään projektissa, konseptien pallottelua ja ihmisten lietsomista ja ohjaamista oikeaan suuntaan heidän visiossaan.
Miten UX ja UI eroavat toisistaan ja miksi ne niputetaan usein yhteen?
UX ja UI ovat termejä, joita näkee tällä hetkellä avoimissa työtehtävissä paljon ja puhutaan, että ne ovat rooleja, joita varmasti tarvitaan tulevaisuudessakin. Usein nämä kaksi termiä nähdään kuitenkin samassa tittelissä. Heti aluksi on tärkeätä osata erottaa nämä kaksi – UX ja UI – toisistaan. “Silloin kun nämä niputetaan täysin yhteen, se riistää molemmilta vähän jotakin.” UI on osa UX:ää, mutta UI keskittyy käyttöliittymien suunnitteluun ja siihen ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutukseen, jota Matiaskin on aikoinaan opiskellut. Tämä on tietenkin tärkeä osa UX:ää eli käyttökokemusta ja sen suunnittelua. “Käyttökokemus on kuitenkin paljon abstraktimpi asia ja se pitää sisällään sen mitä käyttäjä kokee eri kosketuspisteissä ja niiden välillä. Se on asia, johon kiinnitetään liian vähän huomiota.” Nämä molemmat ovat yhtäläisen tärkeitä osa-alueita suunnittelussa. Jokin mikä näyttää hyvältä, mutta on vaikeasti käytettävissä, on hyvä esimerkki hyvästä UI:sta ja kehnosta UX:stä. Kun taas jokin helposti käytettävissä oleva, mutta kamalalta näyttävä on esimerkki hyvästä UX:stä ja huonosta UI:stä. Käyttöliittymiä tullaan varmasti myös aina tarvitsemaan, mutta mikä tai kuka sitten niitä kehittää? Se on sitten oma kysymyksensä, Matias pohtii.
“Ei tarvitse olla kiinnostunut autoilusta ollakseen kiinnostunut sähköautoilusta”
Matias siirtyi isosta organisaatiossa, jossa alkoi jo olemaan kankeutta nähtävissä, pieneen Virtaan, jossa ei ollut vielä valmiita prosesseja tai rakenteita. Tällainen muutos voi olla kulttuurishokki jollekulle, mutta ei Matiakselle. “Ihmiset, jotka pystyvät muovaamaan ympäristöään omien näkemysten mukaiseksi pärjäävät kaikista parhaiten tämän kaltaisessa startupissa.” Jos jokin tapa tehdä ei ole kaikista tehokkain tai jotain prosessia ei ole vielä mietitty, niin silloin otetaan härkää sarvista, mietitään toimintamalli ja aletaan toteuttaa sitä. Tätä on Virralla korostettu. Jos huomataan jokin kehityskohde, sen sijaan että sanoo asiasta ja jää odottelemaan jonkun tekevän asialle jotain, kaikista parasta on, että itse tekee jotain asian eteen.
Jos sinua kiinnostaa kestävä kehitys, Virta voisi olla sopiva työpaikka sinulle. “Ei tarvitse olla kiinnostunut autoilusta ollakseen kiinnostunut sähköautoilusta”, Matias naurahtaa. Häntä itseään ei esimerkiksi kiinnosta pätkääkään autot. Tulevaisuus tuo mukanaan Virralle kasvua. Se on jo selvää. Markkina kehittyy kovaa vauhtia ja se tulee räjähtämään käsiin muutaman vuoden sisällä. Jos siis kiinnostaa olla kehittämässä uutta markkinaa ja olla puskemassa markkinaa uuteen suuntaan, on Virta juuri sellainen firma, jossa sitä pääsee tekemään. “Jos keksii jonkun hyvän idean, niin ei muuta kun run with it”, Matias tiivistää.