Tiedätkö, kuinka paljon kollegasi tienaavat? Keskustellaanko kaveripiirissäsi avoimesti palkoista? Palkka-avoimuudesta keskustellaan enemmän kuin koskaan ennen, mutta tosiasiassa harva on perillä työkavereiden palkoista. Tämä on ongelma erityisesti silloin, kun on tarkoitus esittää esihenkilölle sopiva palkkapyyntö.
Puolet Palkkatutkimukseemme vastanneista korkeakoulutetuista miehistä ja naisista oli samaa mieltä siitä, ettei palkoista puhuta työpaikoilla tarpeeksi avoimesti. Suunnilleen kolmasosa (naisista 33 % ja miehistä 32 %) ei tiedä yhdenkään kollegansa palkkaa.
Työpaikan hämärä palkkataso vaikeuttaa palkkaneuvotteluja
Palkkaneuvotteluihin lähteminen ilman selkeää kuvaa oman työpaikan palkkatasosta voi tuntua varsin vaikealta. Vaikka oma osaaminen olisi kehittynyt hurjasti ja työnkuva muuttunut aiempaa vaativammaksi, palkankorotuksen pyytäminen esihenkilöltä voi palkkapimennon vuoksi tuntua haastavalta.
“On ymmärrettävää, ettei tunnu luontevalta alkaa tiedustella puolitutun kollegan palkkaa kahvinkeittimen ääressä. Tärkeämpää – ja työläämpää – on yleinen ilmapiirin muutos. Keskustelua voi avata tunnustelemalla kepillä jäätä sivuten aihetta kevyesti. Jos on johtavassa asemassa, kannattaa ehdottomasti edistää palkka-avoimuutta koko yrityksessä, sillä se on kaikkien etu”, aTalentin toimitusjohtaja Niklas Huotari pohtii.
Avoimempi palkkakeskustelu työpaikoilla monen toiveena
Avoimuutta palkasta keskustelemiseen toivottiin vastanneiden joukossa laajalti. Selkeä enemmistö sekä miehistä (61 %) että naisista (79 %) toivoi avoimempaa palkasta keskustelemisen kulttuuria omalle työpaikalleen – ja omalle alalle (miehet 89 %, naiset 74 %).
“Palkat vaikuttavat edelleen olevan jonkinlainen tabu työelämässä, vaikka niistä puhutaankin koko ajan enemmän. Kyselyn mukaan tätä hiljaisuutta halutaan kuitenkin selvästi rikkoa. Moni kertoo puhuvansa palkasta muille joko avoimesti tai hyvin avoimesti,” Huotari sanoo.
Entisaikaan palkka saattoi hyvinkin olla visusti vaiettu, erittäin yksityinen tieto; nykyään harva pitää tulojaan salassa kumppaniltaan, läheisiltä ystäviltään tai vanhemmiltaan. On siis oletettavissa, että avoimempi palkkapuhe on matkalla myös työpaikan sosiaalisiin piireihin.
“Uskon, että tulevaisuudessa palkasta puhutaan avoimemmin myös kollegoiden ja esihenkilöiden kanssa ja rohkeimmat omalla nimellään julkisesti. Palkka-avoimuus voi olla yritykselle sekä ylpeydenaihe että merkittävä kilpailuetu,” Huotari arvelee.
Kenelle palkasta puhutaan työpaikan ulkopuolella?
Ystäville ja kavereille palkasta puhuu viidesosa niin miehistä kuin naisistakin. Kumppanilleen palkasta puhuu lähes sama määrä vastaajista (miehet 20 % ja naiset 19 %). Vanhemmat ovat tietoisia jälkikasvunsa palkkatasosta 17 % vastaajista kohdalla.
Suurin osa suomalaisista tietää 3-5 ystävänsä palkan. On todennäköistä, että palkkaa kehdataan kysyä suoraan läheisimmiltä ystäviltä, sillä enemmistö tutkimukseen vastaajista ei ollut koskaan etsinyt tuttavien verotietoja julkisista verotiedoista.
Toisaalta – kuten leikillisesti kansalliseksi kateuspäiväksikin nimetystä verotietojen julkistamispäivästä voi päätellä – kanssaihmistemme tulot kiinnostavat meitä kovasti. 39 % miehistä ja 37 % naisista myöntää joskus etsineensä tuntemansa ihmisen verotietoja.
“Ystäviemme palkat eivät välttämättä liity omaan alaamme lainkaan, minkä takia niistä on lähtökohtaisesti helpompi keskustella. Kollegoidemme palkat voivat aiheuttaa kateutta, epävarmuutta tai jopa riittämättömyyden tunnetta, koska ne vertautuvat suoraan omaan työhömme”, Huotari arvioi.
“Selkein vinkkini palkkaneuvotteluja ajatellen on, että kannattaa yrittää avata keskustelua palkasta kollegojen kanssa, jos palkkataso ei ole yrityksessä yleisessä tiedossa. Jos tuntuu, ettei ilmapiiri anna periksi avoimelle keskustelulle, on täysin sallittua tiedustella veroviranomaiselta kollegojen vanhoja tulotietoja. Vaikka tietoja ei saakaan edelliseltä vuodelta, ne voivat antaa jonkinlaista osviittaa palkkakehityksestä.”
Tutkimuksen metodiikka
Korkeakoulutettujen työelämätutkimus on yli 1400 vastaajan kyselytutkimus, jonka tarkoitus on selvittää ja tuoda julki korkeakoulutaustaisten henkilöiden kokemuksia ja odotuksia työelämän kysymyksiin, kuten palkkaan ja työpaikkaan sitoutumiseen liittyen.Taustalla on halumme toimia sillanrakentajana työnantajien ja työntekijöiden välillä sekä lisätä ymmärrystä ja keskustelua merkittävistä työelämän ilmiöistä.
Lataa tutkimus tästä ja lue tarkemmin palkkakyselyn tuloksista.