Palkka-avoimuusdirektiivi on Euroopan Unionin säätämä direktiivi, joka tulee osaksi kansallista lainsäädäntöä viimeistään kesäkuussa 2026. Direktiivi velvoittaa kaikkia työnantajia ja tavoitteena on torjua palkkasyrjintää ja edistää palkkauksen tasa-arvoa työpaikoilla sekä avointa palkkakeskustelua työhönottotilanteissa.
Mitä direktiivi sisältää?
Rekrytointi:
- Työpaikkailmoitusten ja tehtävänimikkeiden tulee olla sukupuolineutraaleja ja syrjimättömiä.
- Ehdokkaille on tarjottava tieto työtehtävän alkupalkasta tai palkan vaihteluvälistä ennen työhaastattelua, ilman erillistä pyyntöä.
- Työnantajat eivät saa kysyä työnhakijalta heidän aiempaa palkkaansa, mutta palkkatoiveen pyytäminen on sallittua.
Palkitsemisen ja palkkojen läpinäkyvyys:
- Henkilöstölle on annettava tieto käytössä olevasta palkkausjärjestelmästä sekä palkkojen määräytymisperusteista.
- Työntekijöillä on oikeus saada kirjallisesti tieto saman tai samanarvoisen työn keskipalkkatasosta sukupuolen mukaan jaoteltuna.
- Työnantajan on ilmoitettava tästä oikeudesta vuosittain ja toimitettava pyydetyt tiedot kahden kuukauden kuluessa.
- Palkkasalaisuutta ei voida määrätä työntekijälle sopimusehdoilla.
Raportointi
- Yli 100 henkilöä työllistävien yritysten on kerrottava palkkaerot työntekijäryhmien välillä peruspalkan ja palkanlisien mukaan eriteltynä. Siirtymäajan jälkeen vaaditaan julkinen raportti sukupuolten välisistä palkkaeroista, mikä toimitetaan kansalliselle valvontaviranomaiselle.
- Yli 100 henkilöä työllistävien yritysten on raportoitava joka kolmas vuosi, ja yli 250 henkilöä työllistävien yritysten on tehtävä raportointi vuosittain.
- Jos raportissa ilmenee yli 5% palkkaeroja, joita ei pystytä objektiivisesti perustelemaan, yrityksen on tehtävä palkka-arviointi yhteistyössä henkilöstön kanssa.
Milloin direktiivi tulee voimaan?
Palkka-avoimuusdirektiivi tulee osaksi kansallista lainsäädäntöä viimeistään kesäkuussa 2026. Vaikka monet yksityiskohdat, erityisesti palkkaraportoinnin osalta, tarkentuvat myöhemmin, yritysten kannattaa aloittaa valmistautuminen jo nyt varmistamalla, että tasa-arvolakia ja yhdenvertaisuuslakia noudatetaan sekä kehittämällä palkitsemiskäytänteitä.
Miksi direktiivi on tärkeä?
Direktiivin tarkoituksena on varmistaa, että työntekijät saavat samanarvoisesta työstä saman palkan riippumatta sukupuolesta. Tämä lisää työnantajien luotettavuutta ja työelämän oikeudenmukaisuutta. Direktiivi koskee kaikkia työnantajia ja työntekijöitä, edistäen tasa-arvoa ja läpinäkyvyyttä kaikenkokoisissa yrityksissä.
Miten valmistautua?
Yritysten kannattaa nyt arvioida, miten ne tällä hetkellä noudattavat tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakia . Jos yrityksessä on tehty palkkakartoitus tasa-arvolain mukaisesti, tilanne on hyvällä mallilla. Lisäksi kannattaa suunnitella palkkausjärjestelmien kehittämistä ja henkilöstön tiedottamista tulevista muutoksista. Valmistautuminen ajoissa varmistaa, että yritys on valmis noudattamaan uusia säännöksiä ja edistämään palkkatasa-arvoa työpaikalla.
Jos haluat lisätietoja tai jatkaa keskustelua palkka-avoimuusdirektiivistä, ota yhteyttä!