Kesätyöhauissa kilpailu avoimista työpaikoista on erittäin kovaa ja paikkoja on tarjolla vähän. Kovan kilpailun takia unelmien kesätyö saattaa kuitenkin mennä ohi, vaikka olisikin ollut potentiaalinen ja sopiva hakija kyseiseen tehtävään. Mitä tehdä, jos unelmien kesätyöpaikka jää nappaamatta? Miten tilanteen voi kääntää eduksi?
Ensimmäisenä ohjenuorana täytyy muistaa, ettei tilanteen saa antaa aiheuttaa liikaa sydämentykytystä ja unettomia öitä. Moni huolehtii, miten aukko CV:ssä vaikuttaa työnsaantiin tulevaisuudessa. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, ettei yksi kesä ilman töitä vaikuta vielä radikaalisti tulevaan uraan tai työllistymismahdollisuuksiin. Erityisesti nuorena ja uran alkuvaiheessa on normaalia, että lukukausien välissä on lyhyitä jaksoja ilman töitä ja tämä on täysin normaalia.
Helposti myös unohtuu, että vaikka työpaikka ei suoranaisesti olisi omalta alalta, ei työmahdollisuutta esimerkiksi ruokakaupassa kannata vähätellä vain sen takia. Moni opiskelija viettää opiskeluaikansa ensimmäiset vuodet täysin erilaisissa töissä, kuin mihin on kouluttautumassa. Tämä johtuukin usein siitä, ettei tarvittavaa kokemusta vielä ole ehtinyt kertyä. Huolimatta positiosta tai alasta, jokaisessa työssä on mahdollista kehittää tärkeitä taitoja, kuten esimerkiksi asiakaspalvelutaitoja, paineen alla työskentelyä tai tiimityöskentelyä, joista voi olla hyötyä tulevaisuudessa. Tätä osaamista ei kannata myöskään vähätellä esimerkiksi työnhaussa, vaan kannattaakin rohkeasti tuoda esille töissä opittuja taitoja.
Yksi hyvä vaihtoehto on myös viedä koulua eteenpäin. Monet yliopistot ja AMK:t tarjoavat kesäkursseja, joita voit suorittaa kesän aikana ja näin viedä opintojasi eteenpäin. Myös avoimet yliopistot tarjoavat kesän ajan kursseja, joita voidaan hyväksilukea valinnaisiksi kursseiksi. IT-alalla voi myös edistää omia projekteja GitHubissa tai kontribuoida muiden projekteja, mikä voi myöhemmin auttaa erottumaan työnhaussa. Kesäkurssien lisäksi monet koulut tarjoavat kesän ajaksi erilaisia kesäohjelmia tai mahdollisuuden opiskella kursseja muualta, joten kannattaa ehdottomasti tutustua oman koulun mahdollisuuksiin myös lukukauden ulkopuolella!
Yhtään hullumpi idea ei myöskään ole asettaa itselleen jotain omaa kehitysprojektia ja osallistua kursseille, joita työväenopistot järjestävät. Nämä voivat olla kursseja ruoanlaitosta videokuvaukseen. Etenkin jos haluaa tehdä jotain työelämän kannalta hyödyllistä, tarjoavat monet työväenopistot erilaisia mediakursseja sekä esimerkiksi erilaisia koodauksen tai kirjoittamisen kursseja.
Vapaaehtois- tai hyväntekeväisyystyö on myös hyvä ajanviete, joka tarjoaa hyvän mielen lisäksi oivaa tekemistä ja voi jopa saada CV:n erottumaan työnhaussa paremmin. Lions Club järjestää esimerkiksi useita hyväntekeväisyysprojekteja, joissa on mahdollista päästä kehittämään omia projektinhallintataitojaan, tapaamaan uusia ihmisiä ja tekemään samalla maailmasta hiukan paremman paikan.
Viimeisimpänä kannattaa myös muistaa, että kesäloma on opiskelijoilla syystä. Kouluvuosi on usein intensiivinen ja työntäyteinen, minkä seurauksena loma tulee usein tarpeeseen ja akkuja onkin hyvä ladata kesän aikana, jotta jaksaa taas tulevan kouluvuoden. Jos kuitenkin haluaa itselleen tekemistä, niin yläpuolella löytyvillä vaihtoehdoilla saa itselleen varmasti ajanvietettä kesäloman ajaksi!