aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Miten kirjoittaa hyvä CV – 7 vinkkiä

21.02.2018 | Mika Räsänen | Lukuaika 10 min
Ennen kuin ryhdyt kirjoittamaan CV:tä tai työhakemusta, on syytä miettiä miksi ja kenelle olet sitä tekemässä. CV ei lopulta ole sinua itseäsi varten, vaan sen tarkoituksena on toimia esittelynä rekrytoijalle, head hunterille tai palkkaavalle esimiehelle. Tästä johtuen jokainen hyvä CV on rakenteeltaan sellainen, että voit muuttaa ja kohdistaa sen sisällön eri työtehtäviin sopiviksi.

Tee suunnitelma

CV:n tulisi olla samaan aikaan tiivis, mutta myös informatiivinen. Pidä CV maksimissaan kahden A4-sivun pituisena. Urasi alkuvaiheessa on syytä pitää CV tiiviinä ja helposti selattavana. Kerromme lisää CV:n rakentamisesta ilman oman alan työkokemusta täällä.

CV:n tarkoitus ei ole kattaa koko elämääsi, vaan enemmänkin nostaa esiin merkitykselliset kokemukset ja osaaminen jota olet kerryttänyt tähän mennessä. CV:ssä tulisi mainita ainakin yhteystietosi, koulutuksesi (viimeisin suorittamasi tutkinto, nykyisten opintojen vaihe, mahdollinen pääaine, sivuaine ja oletettu valmistumisaika), aikaisempi työkokemus sekä kieli- ja IT-osaaminen. Rekrytoijat ovat myös kiinnostuneita mahdollisista vastuutehtävistä joissa olet ollut. On myös hyvä mainita lyhyesti harrastuksesi mikäli näissä opitut taidot tukevat sinua tulevassa työssäsi. Viimeisenä on syytä mainita suosittelijat aikaisemmista töistä tai projekteista. Jos et saa lupaa laittaa heidän nimeään suoraan CV:hen, voit mainita että suosittelijoiden yhteystiedot toimitetaan erikseen pyydettäessä.

“Jotta voit loistaa omalla CV:llä, on sinun syytä selvittää kohdeyrityksesi tarpeet ja pyrkiä vastaamaan niihin omalla osaamisellasi.”

On tärkeää huomioida, että listaamasi taidot ovat täyttämässä tulevan työnantajasi tarpeita. Tämän takia on oleellista, että suunnitelmaa tehdessäsi etsit sinua kiinnostavia tehtäviä ja selvität mitä taitoja työnantaja arvostaa. Ota selvää onko kukaan tuttusi työskennellyt kyseisellä työnantajalla tai ovatko he kenties kuulleet kokemuksia kyseisestä yrityksestä. Voit myös googlata tietoa hakemastasi yrityksestä. Pohdi myös hakemaasi tehtävää. Haetko kenties myyntiin? Jos kyllä, sinun pitää todennäköisesti opetella käyttämään asiakashallintajärjestelmää (CRM). Harkitse kyseisen ohjelmiston lataamista ilmaisena testiversiona netistä ja pyri opettelemaan sen perusteet ennen hakemista. Entä jos haet ohjelmistokehittäjäksi? Tiedätkö mitä teknologioita yritys käyttää päivittäisessä työssään. Jotta voit loistaa omalla CV:llä, on sinun syytä selvittää kohdeyrityksesi tarpeet ja pyrkiä vastaamaan niihin omalla osaamisellasi.


Myy itsesi tiivistelmällä

On tärkeää, että saat rekrytoijan huomion heti kun hän avaa CV:si. Tämän takia CV on hyvä aloittaa tiivistelmällä itsestäsi, joka kertoo kaiken tarpeellisen sinusta työnhakijana parissa sekunnissa. Tiivistelmässä kerrot itsestäsi, taidoistasi ja siitä mitä voit tarjota potentiaaliselle työnantajalle. Kerro myös opinnoistasi ja tavoitteistasi, mutta vältä käyttämästä turhaa jargonia (alakohtaista sanastoa). Nämä eivät kerro rekrytoijalle paljoa eivätkä siten palvele tarkoitustaan. Muista räätälöidä etenkin tämä osuus hakemasi työpaikan mukaisesti – jokainen työnantaja odottaa sinulta erilaista asioita.

Työkokemus on enemmän kuin titteli siis kerro mitä opit työssäsi

Riippuen kokemuksesi määrästä, kannattaa miettiä mitkä tehtävät CV:hen listaat. Mikäli sinulla ei ole vielä paljoa tai kenties yhtään alan kokemusta, on hyvä merkata kaikki aikaisemmat työtehtäväsi CV:hen. Kun työkokemusta kertyy, kannattaa lukion aikaiset kiskan myyntityöt ja ruohonleikkuut poistaa tai vähintäänkin niputtaa yhdeksi lyhyeksi kappaleeksi. Koita astua potentiaalisen työnantajasi saappaisiin – mitkä tehtävät kertovat hänelle osaamisestasi kyseisellä alalla?

Listaa työkokemukset kronologiseen järjestykseen aloittamalla uusimmasta vanhimpaan. Merkkaa CV:hen ainakin työtehtävä (-nimike), työaika ja työnantaja. Tämän lisäksi kannattaa ehdottomasti kertoa jokaisesta tehtävästä virkkeen tai parin verran. Näin konkretisoit kokemuksesi ja kerrot rekrytoijalle miten ja miksi kyseinen työkokemus on relevantti nyt hakemaasi tehtävään. Jos mahdollista, keskity tehtävien kuvauksissa onnistumisiin, esimerkiksi kertomalla hyvästä asiakaspalautteesta, suoriutumisesta puhelinmyyjänä tai kenties siitä mitä vastuita sinulle myönnettiin muiden työtehtävien ohella. Jos mahdollista, pyri kertomaan näistä onnistumisista numeroilla. Rekrytoijan näkökulmasta numerot ovat helposti tulkittavissa ja verrattavissa toisten työnhakijoiden osaamiseen.

Älä vain listaa IT-taitojasi – kerro mitä olet niillä saavuttanut

IT-taidot ovat nykyään entistä tärkeämmässä roolissa työelämässä ja sinun onkin syytä käyttää aikaa pohtien mitä IT-taitoja olet kehittänyt aikaisemmissa tehtävissä tai kenties harrastustesi kautta. Lue täältä miten harrastukset voivat johtaa unelmiesi työpaikkaan. Nykyään kannattaakin pohtia IT-taitoja laajemmin kuin mitä käyttöjärjestelmiä osaat käyttää. Eri tehtävät vaativat hyvin laajaa kirjoa eri taitoja, joita et osaa välttämättä edes ajatella.

Avain IT-taitojen tunnistamisessa on jälleen miettiä mitkä taidot ovat relevantteja hakemiesi työpaikkojen osalta. Ohjelmistokehittäjänä powerpointin hallitseminen on tuskin prioriteettilistalla ylimpänä. Sen sijaan pohdi mitä kaikkia teknologioita ja ohjelmointikieliä olet käyttänyt koulussa, mihin olet tutustunut kotona harrastusten parissa ja mitkä näistä voisivat olla tärkeimpiä hakemasi tehtävän kannalta.

Kielitaidon esittäminen CV:ssä

Kun listaat kielitaitosi, muista kertoa miten hyvin hallitset kunkin kielen. Hallitsetko perusteet, omaatko kyvyn keskustella päivittäisistä asioista, onko kielitaitosi sujuva vai kenties ammattitasolla tai onko kyseinen kieli äidinkielesi. Mainitse myös jos olet viettänyt aikaa ulkomailla hyödyntämässä jotain kieltä.

Vapaaehtoistoiminta kertoo kyvystäsi sitoutua

Vapaaehtoistyö on loistava tapa osoittaa omaa aktiivisuutta ja sitoutuneisuutta palkkatyön ulkopuolisiin projekteihin. Monet työnantajat eivät näe vapaaehtoistyötä vain hyvänä kokemuksena, mutta myös tapana erotella motivoituneet työnhakijat toisistaan. Tämän takia suosittelemme, että nostat CV:ssä esiin kaikki relevantit vapaaehtoisuuteen perustuvat työsi. Kyseessä voi olla esimerkiksi opiskelijoiden kerhotoimintaa tai voittoa tavoittelemattomien yhdistysten projekteja. Tämän lisäksi urheiluseuroissa tapahtuva toiminta on hyvin arvostettua, joten mainitse mikäli valmennat nuorten jalkapalloa tai olet esimerkiksi aktiivinen partiolainen

On todennäköistä, että hakemustasi käsittelevä rekrytoija ei tunne organisaatiota jossa olet toiminut. Heillä ei myöskään ole aikaa googlata niitä syvällisesti. Kerro siis lyhyesti mistä on kyse, mitä tehtäviä sinulla oli ja mitä saavutit. Opitko kenties johtamisen, projektisuunnittelun tai viestinnän taitoja ja saitko palkintoja tai huomionosoituksia? voit lukea lisää muun kuin työkokemuksen hyödyntämisestä CV:ssä.

Pitääkö minun lisätä valokuva CV:hen?

Tutun sanonnan mukaan kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tämän takia onkin suositeltavaa lisätä hyvä profiilikuva CV:hen. Työnantajat etsivät nykyään pelkän osaamisen lisäksi yrityksen työkulttuuriin sopivia työntekijöitä. Massasta erottuva kuva voikin kertoa sinusta paljon työnhakijana ja työntekijänä. Tämä mielessä pitäen, kun valitset kuvaa CV:hen, muista pitää hakemasi työpaikka mielessä. Huppari päällä otettu selfie ei varmastikaan herätä oikeita tunteita pankin tai konsulttitalon rekrytoijan mielessä. Toisaalta rennompi asustus voi sopia paremmin kontekstiin, mikäli haet töihin nuorekkaaseen startupiin. Käytä eri kuvia riippuen hakemastasi positiosta ja yrityksestä.

“Huono kuva voi olla pahempi kuin ei kuvaa ollenkaan!”

Viimeisenä huomiona, muista käyttää vain korkealaatuisia kuvia. Huonossa valossa otettu selfie ei yksinkertaisesti näytä hyvältä, vaan saattaa antaa kuvan huolimattomasta valmistautumisesta. Huono kuva voi olla pahempi kuin ei kuvaa ollenkaan! Sinun ei kuitenkaan tarvitse maksaa ammattikuvaajalle potretista, vaan riittävän laadukkaan kuvan voit saada, kun pyydät kaveriasi nappaamaan kuvan kännykällä hyvässä valossa. Kirjoitimme valokuvista CV:ssä ja Linkedinissä aikaisemmassa blogissa, jonka pääset lukemaan täältä.


Hyvän CV:n rakennuspalikat

Työnhaku, kuten muutkin taidot on asia, jota pitää harjoitella. Jokainen hakemus, haastattelu, onnistuminen ja epäonnistuminen opettaa sinulle uusia asioita muuttuvista hakuprosesseista ja yritysten tarpeista. Me haluamme antaa sinulle hyvät työkalut tämän opettelun aloittamiseen, mutta tärkeintä on että ryhdyt tekemään ja hakemaan töitä.

Hyvä CV koostuu seuraavista asioista:

  1. Tiivistelmä: Herätä rekrytoijan huomio lyhyellä tiivistelmässä, jossa kerrot kaiken olennaisen itsestäsi ja taidoistasi. Tiivistelmä tulisi voida lukea muutamassa sekunnissa.
  2. Työkokemus: Älä kirjoita vain titteliäsi vaan kerro lyhyesti mitä tehtäväsi sisälsi, mitä opit ja mitä saavutit työssäsi. Saavutukset kannattaa avata numeroilla mikäli mahdollista.
  3. Vapaaehtoistoiminta: Osoittaa että kykenet käyttämään aikaasi jonkun muun aatteen hyväksi. Tämä osoittaa sitoutumista ja uhrautuvaisuutta, kun rekrytoija vertaa sinua muihin hakijoihin.
  4. Kielitaito: Kerro meille miten olet käyttänyt kieliosaamistasi eri tilanteissa. Asuitko vuoden ulkomailla lukion jälkeen tai olitko kenties kielileirillä ennen opintojesi alkua.
  5. IT-taidot: Älä vain listaa eri teknologioita tai käyttöjärjestelmiä. Mieti miksi kyseinen työnantaja arvostaa kutakin osaamisaluetta. Kerro myös miten ja missä olet niitä käyttänyt.
  6. Profiilikuva: Keskity laatuun ja kontekstiin. Unohda Facebookin bilekuvat ja huonolaatuiset selfiet. Mieti miten haluat esittää itsesi työnantajallesi tai tulevalle asiakkaallesi.

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja