Onneksi olkoon, kesäduuni on plakkarissa! Silmissä siintävät opiskelijabudjettia helpottavat kesäkuukaudet ja lepotauko talven opiskelupuristuksesta. Vaikka erityisesti uran alkuvaiheessa muutaman kuukauden mittainen kesätyörupeama ei välttämättä tunnu oman uran tai osaamisen kannalta merkitykselliseltä, kesästä voi saada yllättävän paljon irti. Tsekkaa alta vinkit seuraavien kuukausien varalle ja ota kaikki irti saamastasi mahdollisuudesta!
Kesätyöntekijät usein palkataan nimensä mukaisesti avustamaan kesän ajan tehtävissä, jotka muuten hoituvat vakituisten työntekijöiden voimin. Koska kesätyö yleensä kestää vain muutaman kuukauden, on ymmärrettävää, ettei kesätyöntekijää voida laittaa niihin kaikista strategisimpiin ja pisimmän perehdytyksen vaativiin tehtäviin. Tästä johtuen voi myös käydä niin, että työtehtävät saattavat tuntua nopeasti helpoilta ja rutiininomaisilta. Vaikka esimiehen varpaille astuminen tai kollegan tontille tunkeminen ei tietenkään ole suotavaa, voi pienellä valppaudella ja aktiivisuudella osoittaa hyvää asennetta työyhteisössä ja samalla tehdä omasta työstään mielekkäämpää. Tietenkään aina tämä ei ole mahdollista, mutta jos omien hommien valmistuttua pystyy esimerkiksi jeesaamaan työkaveria, jää varmasti aktiivisena ja avuliaana tyyppinä mieleen. Ota myös ajoissa ja avoimesti puheeksi, mitä haluaisit kesätyöjaksosi aikana tehdä ja oppia. Kerro myös rohkeasti, jos työtehtävät mielestäsi vaativat viilausta.
“Ota ajoissa ja avoimesti puheeksi, mitä haluaisit kesätyöjaksosi aikana tehdä ja oppia.”
Kuluipa kesäsi sitten varastohommissa tai asiakaspalvelun parissa, kaikki työtehtävät kannattaa aina tehdä sillä ajatuksella, että mahdollisuudesta voi poikia jotain tulevaisuudessa. Vaikka työtehtävien suorittaminen tunnollisesti, ahkera työskentelyote ja aktiivisuus työyhteisössä saattavat tuntua itsestäänselvyyksiltä, kannattaa omaa suoriutumista tehtävässä kuin tehtävässä miettiä myös pidemmällä tähtäimellä. Nykyisessä somen maailmassa joku tuntee aina jonkun ja on hyvinkin mahdollista, että kesätyöaikojesi esimies tai kollega tulee sinua vastaan myöhemmin työurallasi. Kesätyön aikana osoitettu ahkera työskentelyasenne ja hyvän tiimipelaajan maine voivatkin osoittautua hyödyksi hakiessasi tulevaisuudessa uusiin tehtäviin joko samassa yrityksessä tai jossain aivan muualla. Kannattaakin siis mahdollisuuksien mukaan lisätä työkaverit kontakteiksi LinkedInissä ja myös hyödyntää palvelua seuraavan kerran, kun olet hakemassa töitä. Yrityksen sisäisestä suosittelijasta voi olla valtava hyöty työnhakuprosessissa, mutta myös negatiiviset mielikuvat saattavat vaikuttaa tulevaisuuden mahdollisuuksiisi vuosienkin päästä.
“Nykyisessä somen maailmassa joku tuntee aina jonkun ja on hyvinkin mahdollista, että kesätyöaikojesi esimies tai kollega tulee sinua vastaan myöhemmin työurallasi.”
Erityisesti opintojen alussa voi olla hieman kuutamolla siitä, millaisiin hommiin oma tutkinto taipuu ja millaiset tehtävät toisaalta olisivat itselle kaikkein mieluisimpia. Oman alan kesätyö, tai edes läheltä liippaava kesäduuni onkin erinomainen tapa selvittää, onko kyseinen toimiala sinua varten ja voisitko kuvitella tekeväsi vastaavia hommia tulevaisuudessa. Kesätyö on myös erinomainen mahdollisuus tutustua eri kokoisiin yrityksiin ja lähteä pohtimaan, millaisessa yrityksessä haluaisit olla tulevaisuudessa töissä. Ovatko suuret yritykset vai pienet startupit enemmän sinua varten, nautitko yhdessä tekemisestä vai ennemmin yksilötyöskentelystä, ja millaiset asiat sinua työssä motivoivat? Millainen organisaatiokulttuuri saa sinut tuntemaan olosi kotoisaksi? Tekemällä töitä erilaisissa yrityksissä pystyy pikkuhiljaa löytämään itselleen tärkeitä asioita, jotka tekevät työstä mielekästä ja työpaikasta mukavan paikan olla. Työssä viihtyminen on äärimmäisen tärkeää niin oman hyvinvoinnin, kuin tehokkuudenkin kannalta ja siksi näitä tekijöitä olisikin tärkeää pohtia niin nykyisessä työssä, kuin seuraavan kerran töitä hakiessa.
“Mieti, mitä haluaisit esimerkiksi ensi vuonna työhaastattelussa kertoa oppineesi kyseisestä työstä?”
Kesätyö on mahdollisuus kartuttaa konkreettista työkokemusta, joten siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Riippumatta siitä, mikä oma titteli on, kannattaa pyrkiä työstä kuin työstä löytämään mahdollisimman monipuolisesti asioita, joissa voi kehittyä. Mieti, mitä haluaisit esimerkiksi seuraavalla kerralla työhaastattelussa kertoa oppineesi kyseisestä työstä? Myös palautteen pyytäminen esimerkiksi kesän loppupuolella työkavereilta auttaa sinua tulevaisuudessa toisaalta kehittymään ja toisaalta tunnistamaan asioita, joissa olet hyvä. Vähintäänkin esimieheltäsi voit pyytää palautetta niin onnistumisista kuin kehityskohteistakin, mutta myös muilta työkavereilta voi pyytää palautetta. Tulevia työhaastatteluita ajatellen on hyvä pystyä kertomaan, miten olet aikaisemmissa työtehtävissäsi onnistunut ja työkavereilta saatu konkreettinen palaute toimiikin hyvänä perusteluna omalle osaamiselle.
Kesätyö on monipuolinen mahdollisuus oppia uutta, kehittyä oman alansa osaajana ja tietysti kerryttää tärkeää työkokemusta. Vaikka työ saattaisi tuntua ensimmäisissä oman alan hommissa joskus simppeliltä, voi samalla oppia tärkeitä asioita itsestään työntekijänä, ympäröivästä organisaatiosta ja omasta alasta. Joka tapauksessa kesätyö on aina kokemusta, jonka voit hyödyntää tulevaisuudessa, tavalla tai toisella. Paljon tsemppiä kesän haasteisiin!