Työhaastattelu ei ole mikä tahansa rento keskustelu, mutta parhaimmillaan se on miellyttävä, turvallinen ja mahdollisimman luonteva tilanne molemmille osapuolille. Millaisista palikoista koostuu erinomainen työhaastattelun toteutus haastattelijan näkökulmasta?
1. Riko jää ja selkeytä haastattelun kulku
Hyvä työhaastattelu alkaa jo ennen varsinaista haastattelutilannetta. Kertomalla hakijalle lisätietoja haastattelun kulusta etukäteen annat hänelle parhaat mahdolliset eväät onnistumiseen. Kertaa ainakin haastattelun kesto, kuinka monta henkilöä on paikalla, keitä he ovat ja miten haastatteluun tulisi valmistautua etukäteen. On myös hyvä mainita, mikäli haastattelutilanteessa on jotakin tavanomaisesta poikkeavaa – esimerkiksi ryhmähaastattelutilanteista on ehdottoman tärkeää kertoa ehdokkaalle etukäteen.
Lähihaastatteluissa on helppo aloittaa keskustelu esimerkiksi siitä, kuinka matka haastattelupaikkaan sujui. Etähaastattelun alussa voi kysyä, millainen päivä hakijalla on ollut. Kameroiden päällä pitäminen on etähaastattelussa ensisijaisen tärkeää. Varmistathan myös ennen haastattelua, ettei teknologia petä kesken kaiken.
On hakijan kannalta ystävällistä käydä alkuun läpi perusasioita. Jos haastateltava on jännittynyt, helppo alku tarjoaa hänelle mahdollisuuden rentoutua ja terästäytyä kiperämpiä kysymyksiä varten. Muista, että työhaastattelu ei ole kuulustelu. Vaikka haastattelussa pyritään selvittämään olennaisia asioita ehdokkaasta, olet myös itse tarjoamassa lisätietoa potentiaalisesta työpaikasta. Jos haastattelutilanne tuntuu ehdokkaasta epämiellyttävältä tenttaukselta, työpaikkakaan tuskin vaikuttaa houkuttelevalta.
2. Suunnittele ja valmistaudu hyvin
Rento haastattelutilanne ei tarkoita sitä, ettei sitä tulisi suunnitella etukäteen. Haastattelijana sinun tulee viedä keskustelua eteenpäin suunnitelmasi mukaan. Paras keino tähän on selkeä kysymyspatteristo, jossa on tilaa tarkentaville kysymyksille. Valmis haastattelurunko takaa järjestelmällisen tiedonkeruun ja edesauttaa ehdokkaiden keskinäistä arviointia sekä antaa kaikille ehdokkaille saman mahdollisuuden kertoa itsestään ja vahvuuksistaan. Varaa aikaa myös lisäkysymyksille puolin ja toisin.
Haastatteluista kannattaa parhaansa mukaan yrittää tehdä muistiinpanoja. Hyvät muistiinpanot auttavat ehdokkaiden vertailussa, varsinkin jos haastattelukierroksella pyörii useampi lupaava ehdokas. Muista kuitenkin aina mainita muistiinpanojen kirjaamisesta, jotta keskittymisesi ei vaikuta herpaantuvan haastattelun aikana.
3. Unohda kiire hetkeksi
Kiireetön tunnelma on hyvä kasvualusta eläväiselle keskustelulle. Kukaan meistä ei halua olla haastattelussa, joista haastattelijalla on selkeästi kiire pois. Suunnittele haastattelun runko huolellisesti, niin kiireelle ei varmasti jää sijaa.Haastattelukysymykset kannattaa mitoittaa varattuun aikaan, jotta et aiheuta itse kiirettä liian suurella kysymysmäärällä. Aikataulutusta suunnitellessasi varaa riittävästi ylimääräistä aikaa yleiselle jutustelulle ja hakijan kysymyksille.
Mikäli pidät päivän aikana useamman haastattelun, jätä myös tarpeeksi aikaa niiden väliin, jotta ehdit tutustua hakudokumentteihin, viimeistellä muistiinpanot ja aikatauluttaa prosessin seuraavat vaiheet kalenteriisi.
Muista pistää kaikkilaitteet äänettömälle, sillä haastattelulle omaa aikaansa varannut ehdokas ansaitsee myös sinun täyden huomiosi – sekä kiireettömän ja rauhallisen tunnelman, jossa antaa parastaan.
4. Muista, ettet etsi “hyvää tyyppiä”, vaan oikeanlaista osaajaa
Rekrytoijana on tärkeää olla tietoinen omista ennakkoasenteistaan ja -oletuksistaan ehdokkaiden suhteen. Muista, että et etsi tyyppiä, jonka kanssa juttu luistaa parhaiten, vaan oikeanlaista osaajaa, joka soveltuu tarjolla olevaan positioon kokemuksensa ja taitojensa vuoksi.
Myös kysymyksiä kannattaa miettiä tältä kantilta: Millaista substanssiosaamista positiossa pärjääminen vaatii? Tarvitseeko hakija osaamista joltain tietyltä alalta? Hyvä tasapaino löytyy yleensä sekä mittaamalla soveltuvuutta ja kompetenssia että tutustumalla ihmiseen osaamisen takana.
Persoonaan ja työskentelytyyliin liittyviä kysymyksiä kannattaa siis myös kysyä, jotta saa paremman käsityksen hakijan soveltuvuudesta rooliin ja organisaatioon. Muista kuitenkin pysytellä kaukana paljon puhutuista kielletyistä aiheista: politiikka, uskonto, perhetilanne ja terveys ovat aiheita, joista ei saa kysyä.
5. Käytä järkeä case-tehtävän kanssa
Monissa asiantuntijarooleissa vaaditaan myös näyttöä spesifistä ja relevantista osaamisesta esimerkiksi case-tehtävän muodossa. Avainasiat case-tehtävissä ovat niiden aihepiiri, laajuus ja suoritusaika. Mieti ainakin, teetätkö tehtävän ennen haastattelua tai sen aikana, testaako tehtävä varmasti oikeaa asiaa ja kuinka työläs se on suhteessa haetun paikan kiinnostavuuteen sekä vaatimustasoon, eli kuinka paljon hakijat ovat oikeasti valmiita käyttämään caseen aikaa.
On tärkeää, että ehdokas tietää haastattelurumban aloittaessaan, sisältyykö prosessiin case-tehtäviä, mitä niillä selvitetään ja kuinka aikaavieviä ne ovat. Mikäli case-tehtävät osoittautuvat yllättäen liian työläiksi, ehdokkaat saattavat jättää leikin kesken. Hyvä ja sopivasti mitoitettu case-tehtävä sen sijaan saattaa sytyttää hakijassa erityisen kiinnostuksen.
Ensimmäistä kertaa esihenkilönä ja rekrytoimassa? Lue toimitusjohtajamme Niklas Huotarin vinkit siihen, kuinka menestyt ensimmäisessä esihenkilöroolissasi.