Olympiastadion, tuo yksi Suomen ja Helsingin merkittävimmistä maamerkeistä on nyt muutaman vuoden ajan ollut peruskorjauksessa. Stadionia ympäröi punakeltaisin logoin huputetut telinerakennelmat. Näiden rakennelmien takana on Hyvinkääläinen PERI Suomi, joka vuokraa ja myy emoyhtiönsä valmistamia betonimuotti-, tuenta- ja telinejärjestelmiä sekä näihin liittyviä oheistuotteita ja palveluita.
Janne Suntio – PERIllä telineistä
2006 vuoden alussa Janne Suntio aloitti PERI Suomella telinemyynnin parissa ja tällä hetkellä hän vastaa kokonaisuudessaan tästä tuoteryhmästä. Jo lähes 13 vuoden ajan hän on ollut mukana tuomassa telineitä eri kokoisiin rakennusprojekteihin ympäri Suomea. PERI on kasvanut vahvasti tänä aikana niin liikevaihdon kuin henkilömääränkin osalta. Jannen titteli on PERIlä työskennellessä päivittynyt useampaan otteeseen, mutta perustyö telineiden ja asiakastyön äärellä on säilynyt yhtä mielenkiintoisena, sillä eri projektit ja asiakkaat tuovat vaihtelevuutta hänen työhönsä. “Vaikka projektin elinkaari on aina hyvin samanlainen, sen koko, kesto ja tarvittavat ratkaisut vaihtelevat hyvinkin paljon”, Janne toteaa. Telinemyynti on mielenkiintoista juurikin siksi, että se on toisaalta tuttua ja turvallista, mutta kohteet harvoin ovat samanlaisia.
Vaikka PERIn tuottamat ratkaisut toimivat hyvin erilaisiin rakennusprojekteihin, täysin ulkopuoleltakin tuleva kaveri voi oppia tarvittavat taidot telinemyyntiin 6-12 kuukauden aikana. PERIllä tuetaan työntekijöiden kehittymistä, jos vain halua oman osaamisen kasvattamiseen löytyy. Myös työaika on myyntitehtävissä joustavaa. Varsinkin projektien alku- ja suunnitteluvaiheessa töitä painetaan enemmän, mutta hankkeen edetessä tilanne rauhoittuu.
Jo perehdytyksensä aikana, työntekijät saavat tuntumaa PERI identiteettiin. Uusi työntekijä otetaan heti PERIn perheeseen sisälle. Vaikka PERI-konserni on maailmanlaajuinen toimija, on kyseessä edelleen yhden perheen omistama yhtiö. PERIn sisäinen koulutus kuuluu vahvana kaikille uusille työntekijöille ja mm. myynti- ja suunnittelutehtävien parissa työskentelevät pääsevät tutustumaan 2 viikon ajaksi PERIn maailmanlaajuiseen toimintaan sekä tehtaaseen Saksassa. Tämän tiiviin työyhteisön vuoksi työsuhteet PERIllä ovat usein pitkiä, Janne mainitsee. “Kun ensin menet sinne Saksaan uutena työntekijänä ja sinne tulee samassa tilanteessa olevia ihmisiä Venezuelasta, Italiasta, Kiinasta ja Pohjois-Amerikasta ja olet kaksi viikkoa heidän kanssaan, niin kyllä siinä avautuu se, että ei olla vain Hyvinkäällä töissä vaan PERIläisiä löytyy ympäri maailmaa.”
Telineala on kuin aikuisten legopalikoilla leikkimistä
Asiakastyö telineiden ja telinesuunnittelun parissa vaatii mielikuvitusta ja hyvää hahmotuskykyä. Tässä työssä aikuisellakin on mahdollisuus käyttää luovuutta. Telinesuunnittelu on kuin jättimäisillä legopalikoilla rakentamista. Vain mielikuvitus on rajana siinä, miten rakenteet lopulta voidaan suunnitella rakennuksen ympärille. “On tärkeätä osata hahmottaa se lopputulos, millainen siitä pitäisi lopulta tulla. Usein projekti on vain paperilla, tai jos kyseessä on korjausprojekti niin lopputulema on täysin erilainen kuin miltä rakennus näyttää sillä hetkellä, joten pitää pystyä miettimään, mitä siinä välissä tapahtuu ja miten sen sitten esittää PERIn omille suunnittelijoille, jotka tekevät sitten tarkat suunnitelmat”, Janne selittää. 80% projektin työstä tehdään etukäteen ja kun projekti lähtee käyntiin, on kaikki jo valmisteltu ja suunniteltu. Myyntityö telineprojekteissa on pitkälti asiakkaan kuuntelua ja heidän toiveisiin ja tarpeisiin asianmukaisesti vastaamista.
Tällä alalla myynnissä on se hyvä tilanne, että asiakkailla on selvä tarve telineille, sillä muuten rakennus ei valmistuisi. “Vaikka toimijoita alalla on paljon, niin on myös projektejakin. Rakentaminen on tässä taloustilanteessa ollut hyvässä nousussa joten “ruokaa” riittää hyvin kaikille toimijoille, eikä tarvitse kovasti kamppailla.”
Olympiastadionin hanke on ainutlaatuinen Suomen mittakaavassa
PERI Suomi on ollut mukana monissa helsinkiläisille tutuissa rakennusprojekteissa, kuten Pasilaan tulevassa Triplassa, Clarion-hotellissa, Musiikkitalon sekä uuden tulevan pääkirjaston, Oodin rakentamisessa. Meneillään oleva Olympiastadionin peruskorjaus on kuitenkin PERI Suomen suurin yksittäinen hanke telinepuolella. “Olympiastadion on PERI Suomen mittakaavassa valtava hanke. Se on selvästi yksittäisistä telineprojekteistamme suurin”, Janne kertoo esitellessään projektin etenemistä. Olympiastadionin työmaalla on ollut enimmillään noin 155 000 kappaletta eri telineosia, ja telinekaluston kokonaispaino on noin 1 115 tonnia. Tämän kaiken kaluston kuljettaminen kerralla vaatisi noin 45-50 täysperärekallista. Tämä määrä rekkoja muodostaisi noin kilometrin pituisen jonon, jos kaikki autot laitettaisiin peräkkäin Mannerheimintielle. Siinä olisikin ollut aamuruuhkassa istuville katselemista.
Olympiastadionin hanke on PERIlle pitkäkestoinen projekti. Kaikki alkoi jo 3-4 vuotta sitten Jannen ja kumppanien olemalla yhteydessä eri sidosryhmiin ja tekemällä valmiiksi omia kehityshankkeita ja tutkimuksia. Ennakkotyön, tarkan alkuvalmistelun ja esisuunnittelun myötä saavutetulla kokonaisuudella PERI lopulta vei voiton kilpailutuksessa. “Aluksi oli epäuskoinen fiilis. Pidän tätä kyllä saavutuksena ja palkintona omalle työuralle, mutta myös PERIn toimintamallille. Se, että päätimme että teemme asioita eri tavalla kuin muut toimijat. Tämä oli hyvä osoitus siitä, että markkinat ovat samaa mieltä siitä meidän toimintatavasta.” Tällainen projekti on harvinainen Suomen mittakaavassa. Maailmassa on tehty aiemmin ainoastaan yksi vastaavanlainen korjausprojekti, Berliinin olympiastadion.
Ensi keväänä kun kalusto alkaa palautumaan Hyvinkään varastolle Olympiastadionilta, Jannekin uskaltaa lopulta avata kuohuviinipullon. Vaikka tämä projekti onkin hieno meriitti hänen uralleen, ei tämä tähän jää, vaan seuraavat projektit ovat jo mielessä.