Oletko tehnyt samalla alalla töitä jo yli viisi vuotta, kokeillut eri työnantajia ja eri tehtäviä, mutta et tunne alaasi kohtaa kipinää? Ehkä olet pohtinut alanvaihtoa? Ajatus voi tuntua uhkarohkealta, mutta se voi tuoda mukanaan täysin uusia mahdollisuuksia.
Monilla on käynyt mielessä ajatus alanvaihdosta työuran aikana. Usein se kolkuttelee takaraivossa, kun uraa on tehty jo pidempään. On luonnollista alkaa pohtia minäkuvaa ja sitä, onko nykyinen työ sellaista, jota haluaa tehdä koko loppuelämänsä.
Mieleen saattavat hiipiä alanvaihdon mukanaan tuomat epävarmuudet: Mitä jos uusi ala ei ole sopiva? Joudunko joustamaan palkkatasossa? Mitä jos uranäkymät ovat nykyistä huonommat? Jos hyödyt tuntuvat pienemmiltä kuin haitat, kannattaa vielä kokeilla vaikka uutta työpaikkaa tai -tehtävää. Jos toimiala ei sittenkään anna enää mitään uutta, alanvaihto voi olla paras vaihtoehto.
Joudunko aloittamaan työurani alusta?
Alanvaihto ei aina tarkoita täysin tyhjästä aloittamista, vaan voit pystyä soveltamaan monia oppeja ja tehtäviä uraltasi. Peilaa aikaisempia työtehtäviäsi uuden alan valossa ja mieti mitä niistä opittua pystyt hyödyntämään uudella alalla. Toisin sanoen katso toimialaosaamisesi sijaan, mitä taitoja olet kartuttanut. Jos olet esimerkiksi vastannut projektin aikataulusta, olet saanut kokemusta projektijohtamisesta tai jos yrityksen uutiskirjeiden ja muiden materiaalien laatiminen on sinulle tuttua, voit olla tottunut kirjoittaja. Lisäksi pitkä työura kertoo paljon työmoraalista ja luotettavuudesta, joita voit hyödyntää uutta paikkaa hakiessasi.
Tarkastele osaamistasi myös työkokemuksesi ulkopuolella, esimerkiksi harrastuksissasi ja vapaa-ajan toiminnassasi. Edetessämme työuralla alamme usein kiinnittämään vähemmän huomiota taitoihin, joita kerrytämme työn ulkopuolella, vaikka sieltä voi löytyä hyvinkin olennaista kokemusta. Taloyhtiön hallituksessa toimineella on vähintään vainu kiinteistöasioista ja jalkapallojoukkueen kapteenilla on vahvaa näyttöä tiimin johtamisesta. Tärkeintä on näyttää rekrytoijalle, miten pystyt soveltamaan taitojasi.
Tarkoittaako alanvaihto paluuta koulunpenkille?
Jotkut alanvaihdot vaativat paluuta koulunpenkille – esimerkiksi jos vaihdat henkilöstöasiantuntijasta lääkäriksi tai ravintolapääliköstä asianajajaksi. Myös vähemmän radikaalissa alanvaihdossa esimerkiksi samassa yrityksessä roolista toiseen vaihdettaessa täydennyskoulutus voi lisätä mahdollisuuksia menestyä uudessa roolissasi. Nettisivujen suunnittelusta haaveilevan voi olla hyvä käydä koodauksen perusteet läpi, vaikka graafiset taidot ovat loistavat. Täydennyskoulutus myös todistaa intohimosi uutta alaa kohtaan sekä saattaa toimia ovenavaajana uuden osaamisen parissa työskentelyyn.
Muista myös hyödyntää opiskelun tuomat edut. Varsinaisten opintojen ohella voit kartuttaa myös muita taitoja. Ehkä liityt opiskelijajärjestöön ja suunnittelet tapahtumia tai virkistät ruotsintaitojasi – melkein kaikkea toimintaa pystyy hyödyntämään joissain vaiheessa uraa.
Mitä jos en tiedä, mille alalle haluan?
Välillä alanvaihtoa saattaa edeltää pidemmän ajan tuumaustauko, jolloin haetaan inspiraatiota seuraavaan askeleeseen. Sapattivapaa voi olla hyvinkin hyödyllinen, jos sen aikana löytää uuden tien uralleen. Vapaasta ei ole mitään haittaa, kunhan ajan on käyttänyt järkevästi ja voi perustella sen seuraavaa työpaikkaa hakiessa. Myös pidempi loma kaukokohteessa voi olla järkevästi käytettyä aikaa, jos sen on käyttänyt palautumiseen ja itsensä löytämiseen.
Sapatin aikana voi tehdä esimerkiksi vapaaehtoistyötä tai downshiftata löytääkseen uuden suunnan tulevaisuudelleen. Kun palaat takaisin työnhaun pariin, on tärkeää olla rehellinen sapattivapaan syistä mieluummin kuin peitellä sitä tai olla kommentoimatta sitä.
Alanvaihtoa ei kannata pelätä
Riippumatta siitä oletko ollut urallasi viisi tai neljäkymmentä vuotta, alan vaihtoa ei tule missään vaiheessa elämää pelätä. Aina on mahdollista aloittaa alusta ja luoda itselleen toisenlaista uraa. Jos tiedät, ettet pidä työskentelystä nykyisellä toimialalla, mutta et tiedä mihin seuraavaksi suuntaisit kokeile vaikka jotain aTalentin listaamista kolmesta työstä, joita jokaisen kannattaisi tehdä urallaan.