Kannattaako korona-aikana rekrytoida?

06.07.2020 | Mikko Matikka | 3 min luettava

Poikkeustilan aiheuttama epävakaus markkinoilla ja yritysten arjessa on heijastunut luonnollisesti myös rekrytointeihin. Me aTalentilla olemme seuranneet silmä kovana tilanteen kehittymistä. Tässä artikkelissa vastaamme meiltä useimmin kysyttyihin kysymyksiin lähitulevaisuuden rekrytoinneista.

Millainen aika nyt on rekrytoida? 

Hyvä aika! Töitä hakee nyt poikkeuksellisen suuri määrä osaavia tekijöitä, jotka eivät normaalioloissa olisi houkuteltavissa uusiin haasteisiin. Vaikka joillakin aloilla työvoiman tarve on laskussa ja rekrytointeja asetetaan tauolle, toisilla kilpailu huippukandidaateista käy entistä kiihkeämpänä. Tämä on tilanne esimerkiksi hoito-, logistiikka- ja liiketoiminta- ja IT-alan työmarkkinoilla.

Uuden työvoiman hankkimisessa asiantunteva rekrytointikumppani tulee tarpeeseen, kun johdon ja HR:n voimavarat suuntautuvat yhä enemmän ydintoimintaan. Työnantajabrändin vaaliminen, viestintä ja työsuhde-edut voivat olla ratkaisevia parhaiden tekijöiden saavuttamiseksi.

Millaisia kandidaatteja on liikkeellä juuri nyt?

Lisääntyneiden lomautusten ja irtisanomisten vuoksi hakijamäärät ovat kasvussa myös toimialoilla, joilla osaajien tavoittaminen on perinteisesti ollut vaikeampaa. Olemme huomanneet, että esimerkiksi myyjiä on ollut kevään ja alkukesän työmarkkinoilla liikkeellä poikkeuksellisen paljon. Senior-osaamistason kandidaatteja on yleisesti ottaen saatavilla enemmän, mikä tarkoittaa poikkeuksellista kilpailuetua nyt rekrytoiville firmoille.

Kumpi kannattaa, suorarekrytointi vai henkilöstövuokraus?

Suorarekrytointi sopii tällä hetkellä niille yrityksille, joiden HR tarvitsee tukea oikean kohderyhmän ja passiivisten hakijoiden tavoittamisessa, sekä suurten hakijajoukkojen hallinnoimisessa. Mikäli toimitte alalla, joka on hyötynyt korona-ajan aiheuttamista mullistuksista, tämä on oikea vaihtoehto. Avoimia hakemuksia tulee nyt enemmän, joten suorarekrytointiin ja ihanneprofiilin kartoittamiseen kannattaa panostaa.

Henkilöstövuokraus on sopiva vaihtoehto, kun halutaan rekrytoida uusia työntekijöitä, mutta heitä ei voida ottaa omille palkkalistoille. Tämä vaihtoehto ei myöskään lisää hallinnon ja HR:n työkuormaa. Rekrytointikumppanina huolehdimme kaikista työnantajan velvollisuuksista ja asiakkaana säästät aikaa, resursseja ja maksat vain tehdyistä työtunneista.

Lue myös: Usein kysyttyä aTalentin rekrytoinneista

Miten työnantajabrändiä kannattaa huoltaa korona-aikana?

Tiedostamme, että osalle yrityksistä on taloudellisesti järkevintä, että rekrytointiprosessit asetetaan tauolle. Mikäli näin tapahtuu, nyt jos koskaan on tärkeää, että työnhakijaviestintä toteutetaan avoimesti ja selkeästi. Näin työnantajamielikuva säilyy uskottavana myös mahdollisen taantuman aikana.

On hyvä muistaa, että ajat ovat epävarmoja kaikille. Kynnys työpaikan vaihtamiselle poikkeustilassa tai lomautuksen aikana voi olla kandidaateille hyvin korkea. Vakaus on tällä hetkellä valttia. Avointen työpaikkojen mainostaminen viestii elinvoimaisesta yrityksestä ja turvallisuudesta. Uusista rooleista ja sopimusehdoista kannattaa viestiä mahdollisimman läpinäkyvästi:

  • Mikä on roolin työnkuva?
  • Mikä on työsuhteen kesto?
  • Mitä osaamista työhön vaaditaan ja toivotaan?
  • Missä työ sijaitsee?
  • Mitkä ovat yrityksenne turvatoimet korona-aikana?
  • Miten suhtaudutte etätyöhön?

Muista pitää yhteyttä aktiivisesti hakijoihin! Tiedottamalla uutisista, hakuprosessista, työnkuvan muutoksista sekä poikkeustilan vaikutuksista yritykseenne luot luotettavaa mainetta ja varmistat kiinnostuksen säilymisen pidempään.

Kannattaako rekrytoida nyt vai myöhemmin?

Nyt kannattaa rekrytoida, mikäli resurssit sen sallivat! Vielä tämän vuoden alussa rekrytointimarkkinat olivat nousukiidossa. Kun tilanne koronan jälkeen palautuu tähän vanhaan normaaliin, kilpailu huippuosaajista kiristyy. Ajoissa liikkeellä olevat yritykset pääsevät valitsemaan parhaat hakijat muiden nenän edestä.

Mitä nopeammin elpymistä on odotettavissa yrityksessänne, sitä tarkemmalla suurennuslasilla kannattaa hakijamarkkinoita tarkastella. Jos rekrytointi asettaa taloudellisia haasteita, kannattaa ottaa huomioon henkilöstövuokrauksen tuomat helpotukset. Poikkeusajan voi myös käyttää talent poolin rakentamiseen loppuvuotta varten, jotta parhaat tekijät ovat tiedossa hyvissä ajoin ennen uusien hakujen aukeamista.

Voiko rekrytoinnin hoitaa täysin etänä?

Kyllä voi! Etärekrytoinnit ovat tulleet jäädäkseen. Poikkeustilan alussa suomalaiset yritykset siirtyivät työskentelemään videoyhteyden päähän hallituksen määräämien rajoitusten vuoksi. Vaikka niitä on sittemmin höllennetty, yhä useampi on tullut sinuiksi kotoa käsin työskentelyn kanssa. Suuria välimatkoja ei nähdä enää samanlaisina esteinä töiden hakemiselle, saati suorittamiselle, kuin ennen.

Etärekrytoinnin onnistumisen kannalta on tärkeää, että prosessi on suunniteltu tarkasti etukäteen. Näin sopivin kandidaatti löytyy tehokkaasti ja aikaa tuhlaamatta. Onhan teillä Zoom, Teams, Google Meet tai Skype jo hallussa? Lue blogistamme lisää vinkkejä etänä tehtäviin rekrytointeihin ja perehdytyksiin.

Mikäli pohditte kriisin vaikutuksia yrityksenne rekrytointeihin tai työnantajamielikuvaan, olettehan rohkeasti yhteydessä!

Ota yhteyttä

Niklas kertoo mielellään lisää rekrytoinnista. Ota rohkeasti yhteyttä!

Hyväksyn Tietosuojaselosteen

Lue seuraavaksi

IT-alan osaajamarkkinoita voi kuvailla villiksi länneksi, jossa parhaat talentit revitään käsistä keinoja kaihtamatta. T...

Tässä artikkelissa aTalentin kaupallisen alan rekrytointien liiketoimintajohtaja Salla Jortikka kertoo, miksi yritysten ...

Tässä artikkelissa aTalentin rekrygurut Laura Isosomppi ja Milla Saari kertovat, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun rekr...

Tilaa uutiskirjeemme

Tuoreimmat uutiset nuorten ammattilaisten rekrytoinnista, employer brandingista ja rekrytoinnin kehityksestä.

Hyväksyn Tietosuojaselosteen