aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Kesätyöt 2019 – miten haet ja miten rekrytoit? [podcast + tiivistelmä]

12.02.2019 | Oliver Rotko | Lukuaika 8 min
Kesätöihin rekrytoiminen alkaa vuosi vuodelta entistä aikaisemmin. Samaan aikaan rekrytointimenetelmät ja rekrytoinnin viestintä muuttuu enemmän hakijalähtöiseksi. Rekrytoivien yritysten sekä työnhakijoiden on syytä ymmärtää, että rekrytointi on parhaimmillaan dialogi, jossa osapuolet etsivät toistensa tarpeet ja haasteet ja muotoilevat oman arvolupauksensa niiden pohjalta.

Uusimmassa #rekrycast podcastin jaksossa Jesse Kinnunen ja Outi Mäkinen keskustelevat vuoden 2019 kesätöistä. Jesse ja Outi vastaavat muun muassa kysymyksiin, miten haet kesätöitä ja miten onnistut kesätyöntekijöiden rekrytoimisessa. Voit katsoa koko podcastin YouTubesta tai kunnella sen Soundcloudista. Kiireiselle lukijalle alla myös tiivistelmä tärkeimmistä nostoista.

Rekrytoiva esimies, muista nämä asiat

  1. Varaa tarpeeksi aikaa ja resursseja. Rekrytointi vie aikaa ja ajatusta eikä sitä voi hoitaa puolivalolla.
  2. Hallitse odotuksia niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Pidä realiteetit hallussa yrityksen sisällä ja muista olla aktiivinen työnhakijoiden suuntaan.
  3. Pidä huoli hakijakokemuksesta! Ole proaktiivinen palautteen antamisessa ja muista viestiä prosessin etenemisestä.

Työnhakija, muista nämä asiat

  1. Kohdenna hakudomenttisi. Rekrytoijat tietävät, että haet useaan tehtävään, mutta mieti silti miksi sopisit juuri kyseiseen työhön ja miksi juuri sinut pitäisi valita.
  2. Jos sinulla on kysyttävää työtehtävästä, ole rohkeasti yhteydessä yrityksen edustajaan. Älä kuitenkaan soita vain koska se on mahdollista.
  3. Pyydä apua hakudokumenttiesi oikolukemisessa. Tulet helposti sokeaksi omille virheille ja pienet kirjoitusvirheet on helppo välttää jos annat kaverin lukea CV:si.

Nostoja podcastista:

[00:34] Jesse: Jos aloitetaan yrityksistä, kesätyönhaut ovat jo käynnissä. Milloin kesätyönhaut oikeastaan alkavat vuosittain?

[00:40] Outi: Tuntuu siltä, että kesätöihin ryhdytään rekrytoimaan joka vuosi aina kuukautta aikaisemmin. Etenkin IT-alalla aloitettu rekrytoinnit jo ennen joulua, mutta tämä koskee vain tiettyjä kohderyhmiä. Suurin osa rekrytoinneista alkaa näin tammi-helmikuun aikana.

[01:50] Outi: Tammikuun ja helmikuun väli on loistava ajankohta muun muassa siksi, että silloin järjestetään suuri määrä rekrytointitapahtumia ja -messuja, joihin osallistuu suuri määrä niin työnhakijoita, kuin myös työnantajia. Tällöin massat ovat liikkeellä.

[02:20] Jesse: No nyt kun meillä on tiedossa paras hetki rekrytoida, mitä riskejä myöhäisessä rekrytoinnissa on?

[02:25] Outi: Jos tiivistää asian kärjistäen, parhaat työnhakijat on jo palkattu. Yritykset jotka aloittavat rekrytoinnit ensin, saavat valita parhaat päältä. Hakijan näkökulmasta ajateltuna, kukaan ei jää odottamaan “jotain parempaa” vaan töitä haetaan, kun kiinnostava tehtävä osuu silmään. Jos odottelet rekrytointien kanssa maaliskuun puolelle, parhaat osaajat ovat jo menneet.

[03:20] Jesse: Eli kannattaa olla ajoissa liikkeellä ja ottaa parhaat pois päältä. On turhaa olla jälkiviisas ja miettiä olisiko saanut paremman tuloksen myöhemmin.

[04:10] Outi: Juuri näin. Jos olet tammikuussa liikkeellä, et ole myöhässä. Toisaalta jos et ole vielä edes miettinyt kesätöitä, voi tulla kova kiire allokoida tarpeeksi resursseja rekrytointiprosessiin.

[04:30] Jesse: Kannattaa ottaa myös mallia yrityksistä, jotka tekevät seuraavan kesän työsopimukset kuluvan kesän lopussa allekirjoittamalla sopimukset tämän vuoden kesätyöntekijöiden kanssa. Tällä tavalla saat seuraavalle kesälle valmiiksi validoidut kandit, joita ei pidä perehdyttää ja jotka ovat sitoutuneet organisaatioosi. Kannattaa myös harkita heidän ottamista osa-aikaiseen työhön opintojen ohessa.

[05:35] Outi: Kyllä, tällainen tilaisuus on oikea lottovoitto opiskelijalle, joka saa kivan kesätyön, oman alan kokemusta ja mahdollisuuden tulla töihin samaan organisaatioon myös seuraavana vuonna.

[06:00] Jesse: No nyt kun ollaan liikkeellä, mitä pitää muistaa kesätyöntekijöitä rekrytoidessa?

[06:05] Outi: Varaa tarpeeksi aikaa. Onnistunut rekrytointi vaatii tarpeeksi aikaa ja sitoutuneen tiimin. Pyri myös hallitsemaan odotuksia sisäisesti, jotta rekrytoivilla esimiehillä on realistiset odotukset tuloksista. Hakijakokemus on myös todella tärkeä muistaa.

[07:20] Jesse: On myös tärkeä huomioida, että vaikka saisitte suuren määrän hakijoita kesätöihin, tämä ei tarkoita, että kyseessä on työnantajan markkinat. Hakijoista kannattaa ehdottomasti pitää huolta ja jos avaatte haut jo tammikuussa, älkää herranen aika jättäkö hylkäämiskirjeitä toukokuulle. Tätä kuulee vielä valitettavan paljon ja siitä jää hakijoille todella huono maku suuhun. Kyllä fiksu työnhakija tietää, että ei saa paikkaa jos haku on päättynyt tammikuussa eikä huhtikuuhun mennessä ole kuullut mitään. Tähän kun lisätään päälle toukokuussa lähetettävä “Kiitos, mutta valitettavasti valinta ei kohdistunut sinuun” -viesti, tulee todella surkea olo.

[08:05] Outi: Kun taas puhutaan työnhakijoiden valmistautumisesta, kannattaa työnhaun dokumentit kohdentaa hyvin. Kyllä rekrytoijat tietävät, että haet myös muihin tehtäviin, mutta kannattaa silti miettiä pari minuuttia miksi sopisit kyseiseen tehtävään ja mitkä argumentit nostat esiin kullekin yritykselle. Kun saat hakudokumenttisi valmiiksi, laita aina joku muu lukemaan ne. Tulet helposti sokeaksi omille virheille ja pienet virheet on helppo välttää toisilla silmäpareilla.

[09:18] Jesse: Entä milloin on liian myöhäistä rekrytoida kesälle?

[09:22] Outi: Helppo vastaus olisi maaliskuussa, mutta tämä ei pidä paikkansa. Tyäpaikkoja aukeaa kyllä vielä pitkälle kesän aikana, mutta jos haluat vaikuttaa mihin voit hakea, ole ajoissa liikkeellä. Sama koskee työnantajia. Kyllä vapaita työnhakijoita löytyy vielä kesälläkin, mutta valinnanvaraa on vähemmän.

[11:00] Outi: Suosittelemme käynnistämään rekrytoinnit viimeistään helmi- maaliskuun aikana. Tällöin et ole myöhässä ja tilanne on hyvä.

[11:17] Jesse: No mistä ne parhaat kesätyöpaikat löytyvät?

[11:21] Outi: Kyllä Google on ystävä tässä. Sosiaalisessa mediassa on myös suuri määrä erilaisia tyäpaikkaryhmiä, jotka kannattaa katsoa.

[12:35] Jesse: Kannattaa myös kysellä omilta kavereilta, jotka ovat jo töissä kiinnostavissa yrityksissä. Kysy heiltä milloin heillä aukeaa työpaikat, ketä he hakevat ja kehen olla yhteydessä.

[13:15] Jesse: On myös fiksua miettiä omia mahdollisuuksia jatkaa osa-aikaisena kesätöiden jälkeen. Osa yrityksistä etsii nimenomaan henkilöitä, jotka voivat tehdä töitä esimerkiksi opintojen ohella ja tästä voi olla selvää etua työnhaussa.

[14:58] Outi: Yleisellä tasolla kannattaa pohtia työntekoa opintojen välissä. Työnhakijoilla, joilla ei ole yhtään työkokemusta opintojen ajalta, on oikeasti huonommat lähtökohdat ensimmäistä oman alan työpaikkaa hakiessa.

[14:48] Jesse: Juuri näin. Ja vaikka ei saisi oman alan työtä, ei kannata jättää kokonaan hakematta töitä. Kaikesta työkokemuksesta on hyötyä.

[16:24] Jesse: Vielä kertauksena, mitkä ovat tärkeimmät asiat kun haet kesätöitä?

[14:58] Outi: Asenne kuntoon ja työnhakudokumentit kuntoon. Muista oikoluettaa ne kaverilla. Kun olet tämän päälle proaktiivinen niin kyllä työpaikkoja löytyy.

[17:20] Jesse: Juuri näin. Aloita siitä, että laitat perusasiat kuntoon. Meidän blogista löytyy siihen hyvät materiaalit. Pitää myös ymmärtää, että työnhaku on volyymipeliä etenkin alussa. Hakemuksia tulee lähetettyä paljon, mutta se ei ole tekosyy tehdä asioita huolimattomasti.

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja