”Valitettavasti valintamme ei kohdistunut sinuun” – palautteen avulla paremmaksi työnhakijaksi

22.03.2018 | Mika Räsänen | 5 min luettava

“Hei <insert name here>, kiitos hakemuksestasi, mutta valitettavasti et tällä kertaa edennyt prosessissa eteenpäin.” Kuulostaako tutulta? Lähes jokainen meistä on joskus saanut vastaavanlaisen, verenpainetta kohottavan sähköpostiviestin, joka jättää työnhakijan täysin tietämättömäksi: ”Miksi rahkeeni eivät riittäneet tähän tehtävään? Oliko kyse osaamisestani, eikö naama miellyttänyt rekrytoijaa vai palkattiinko tehtävään lopulta kuitenkin esimiehen sukulainen?” Ei kiitos -viesti harmittaa varmasti aina, mutta siinä voi piillä myös erinomainen mahdollisuus kehittyä työnhakijana ja napata seuraavassa työnhakuprosessissa unelmien työpaikka!

Työnhakuprosessi ei koskaan saisi olla yksipuolista stressaamista ja suorittamista, vaan työnhakijalla on oikeus kysyä lisää ja saada palautetta suoriutumisestaan hakuprosessissa. Syy siihen, miksi juuri sinua ei valittu tehtävään, ei välttämättä liity osaamiseesi mitenkään, vaan kyse voi olla esimerkiksi kulttuurifitistä tai rekrytarpeen yhtäkkisestä katoamisesta. Ei kiitos -viestin saaminen ei siis välttämättä tarkoita, että olisit ollut muita hakijoita heikompi.

Jos hakemasi paikka ei osunut tällä kertaa kohdallesi, kannattaakin vetää henkeä ja kysyä rohkeasti rekrytoijalta perusteita tälle. Rekrytoija on kuitenkin lukenut dokumenttisi ja parhaimmillaan päässyt tutustumaan sinuun myös haastattelussa. Palautetta pyytämällä voit saada tärkeää tietoa siitä, mikä sinussa hakijana erityisesti kiinnosti, mitkä ovat vahvuutesi ja mitkä taas kehityskohtasi, joita parantamalla voit menestyä työnhaussa paremmin tulevaisuudessa. Usein palautetta pyydettäessä on myös mahdollista kysyä tarkemmin, millaisesta osaamisesta olisi ollut tehtävässä ratkaisevasti hyötyä ja miten itseään voisi kehittää, jos vastaavanlaiset hommat kiinnostaisivat tulevaisuudessa. Palautteen pyytäminen osoittaa myös työnhakijan motivaation ja sen, että haluat aidosti kehittyä.

”Omalle tekstilleen tulee helposti sokeaksi, joten ulkopuolinen lukija saattaa huomata asioita, joita itse et ole edes tullut ajatelleeksi.”

Henkilökohtaisen palautteen saaminen toimii myös tukena, peilinä ja silmien avaajana. Omalle tekstilleen tulee helposti sokeaksi, joten ulkopuolinen lukija saattaa huomata siinä asioita, joita itse et ole edes tullut ajatelleeksi. Vaikka oletkin varmasti käyttänyt paljon aikaa hakudokumenttien tekemiseen, henkilökohtaisen palautteen avulla pystyt peilaamaan dokumenttiesi toimivuutta rekrytoijan näkökulmasta. Ehkä omasta mielestäsi nokkelat sanankäänteet eivät tuokaan osaamistasi parhaiten esille tai epärelevanttina pitämäsi osaaminen, jonka päätit jättää mainitsematta, olisikin laskettu sinulle eduksi. Kysymällä rekrytoijalta, tai parhaimmassa tapauksessa useammalta, suoraan mistä kielteinen päätös johtui, pystyt välttämään vastaavat ongelmat tulevaisuudessa.

”Pyydä kommentteja hakudokumenteistasi: mitä kannattaa korostaa, mitä muuttaa, miten niistä saa rekrytoijan mielestä paremmat?”

Bongatessasi mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen, kannattaakin aina tallentaa se itsellesi. Tehtäväkuvauksen lopussa on usein yhteystiedot lisäkysymyksiä varten, ja kyseiseltä henkilöltä voit varmasti kysyä myöhemmin myös palautetta. Tämä tietysti tilanteessa, jossa saat automaattisen viestin ilman yhteystietoja. aTalentilla uskomme, että henkilökohtaisen palauteviestin lähettäminen, ja lisäpalautteen antaminen pyynnöstä on yksi erinomainen keino kehittyä kohti oman alan asiantuntijuutta. Tästä syystä annammekin aina palautetta hakudokumenteista ja suoriutumisesta hakuprosessissa tätä pyydettäessä.

Mistä ja miten palautetta kannattaa sitten pyytää?

  • Kysy, mitkä tekijät prosessissa etenemiseen vaikuttivat
  • Pyydä kommentteja hakudokumenteistasi: mitä kannattaa korostaa, mitä muuttaa, miten niistä saa rekrytoijan mielestä paremmat?
  • Kysy, mitä rekrytoija jäi kaipaamaan hakemuksessasi tai osaamisessasi
  • Jos sinulla on paljon kysyttävää ja haluaisit keskustella laajemmin osaamisestasi, varaa soittoaika rekrytoijan kanssa. Usein palautteen läpikäyminen ja lisäkysymyksien esittäminen on helpompaa keskustelun kautta

Näiden kysymysten avulla saat toivottavasti paljon irti omasta hakutyylistäsi ja vinkkejä tulevaan. Vaikka rekrytoija ei toki pystykään olemaan jokaiselle hakijalle henkilökohtainen urakonsultti, hakijalla on oikeus saada tietää miksi hän ei tullut valituksi ja miten tästä voisi kehittyä eteenpäin. Ei kiitos -palautteesta todella kannattaa ottaa kaikki hyöty irti.

Tsemppiä työnhakuun ja oman unelmaduunin nappaamiseen! Lisää vinkkejä työnhakuun löydät työnhakijoiden omalta sivulta TÄÄLTÄ

Uutta blogissa

Millainen on hyvä työhakemus? Miten työhakemus tulee aloittaa? Tässä blogissa jaamme 7 vinkkiä hyvään työhakemukseen.

Tässä blogissa vastaamme kysymykseen miten valmistautua työhaastatteluun ja annamme 7 vinkkiä, joilla helpotat haastatteluun valmistautumista.

Jokaisen opiskelijan ja osa-aikaisesti työskentelevän unelma - täysipäiväinen kesäduuni! Mutta mitenkäs se kesäloma? Kun...

Tilaa uutiskirjeemme

Tuoreimmat uutiset nuorten ammattilaisten rekrytoinnista, employer brandingista ja rekrytoinnin kehityksestä.

Hyväksyn Tietosuojaselosteen