Meriteollisuus saattaa antaa suurelle yleisölle mielikuvan ruostuneista telakoista ja loputtomista hitsaushommista. SeaKing tarjoaa virkistävän poikkeuksen näihin mielleyhtymiin. Tämä suomalaisyritys on kansainvälinen markkinajohtaja loistoristeilijöihin suunniteltavissa catering-järjestelmissä.
SeaKingin liiketoimintamalliin ja työympäristöön liittyy paljon erikoisuuksia, joita harva sähköalan ammattilainen pääsee urallaan kokemaan. Tässä jutussa listaamme syitä, miksi SeaKing on haasteita ja merkityksellisyyttä kaipaavalle “sähkärille” oiva uravaihtoehto.
Työskentelet ekologisemman matkustamisen puolesta
SeaKingin päätuote on laivakeittiöt. Ne rakennetaan eri laitetoimittajien tuotteista, joista syntyvää kokonaisuutta tukemaan yritys suunnittelee itseohjautuvat energiasäästöjärjestelmät. Niillä mitataan keittiölaitteiden sähkönkulutusta ja automatisoidaan laitteet toimimaan oikealla tavalla silloin, kun niitä tarvitaan.
Lead Automation Engineer Niko Pyörteen mukaan keittiöt ovat kulkemisen ja ilmastoinnin ohella laivojen yksiä isoimpia energiakulueriä. Valmista ruokaa ei tuoda maista, vaan kaikki tehdään laivalla ja niillä ruokitaan tuhansia matkustajia. Pyörteen mukaan laivoista pyritään tekemään kestävämpiä ekosysteemejä, joissa alihankkijoiden kuten SeaKingin tuotteilla on suuri merkitys. “SeaKingin toimittamat ratkaisut vähentävät keittiöalueiden energiankulutusta parhaimmillaan 15-20 prosenttia.”
Pääset suunnittelemaan isoja tuotekokonaisuuksia
SeaKingillä sähköammattilaiset eivät ainoastaan piirrä viivaa ja tuijota osaluetteloita. Sen sijaan kyse on massiivisten automaatiojärjestelmien suunnittelusta ja optimoinnista. Sähköinsinöörin tehtävänä on olla osana järjestelmien kokonaissuunnitteluun ja toteutukseen alusta loppuun. Työssä tehtävät päätökset vaikuttavat suoraan SeaKingin tuotteiden laatuun, laivajärjestelmien yhteistoimintaan ja käytännössä koko catering-operaatioon. Voit lukea lisää SeaKingin tuoteratkaisuista täältä.
Head of Research and Development Antti Laineen mukaan tulokkailla on tapana yllättyä Seakingin toimintakentän laajuudesta ja monipuolisuudesta. “Ensimmäisissä palavereissa puhutaan jokaisesta ristelijöitä valmistavasta telakasta ja niissä meneillään olevasta asiakasprojekteista. He ovat olleet ällikällä lyötyjä, että tekeekö meidän osasto näitä kaikkia?”
Sähköinsinöörin työ SeaKingillä on todella monipuolista – kahta samanlaista työpäivää saa hakea laivakissojen ja -koirien kanssa. Toisinaan yhteen työvuoroon saattaa sisältyä kattavan CV:n verran työtehtäviä: ”Aamupäivällä saattaa olla sähkösuunnittelua, kun taas iltapäivällä testataan järjestelmiä labrassa. Sekaan heitetään vielä asiakaskontaktointia ja sisäistä viestintää”, Laine kertoo.
Startup-henkinen työote kuvaa firman tekemistä hyvin. Omia ideoita ja kokemuksia pääsee soveltamaan matalalla kynnyksellä. ”Jos sinulla on mielessä jotain hyviä menetelmiä ja tapoja, miten asioita kannattaa tehdä, niitä pääsee tuomaan esiin,” Pyörre toteaa.
Pääset loistoristeilijäbisneksen ytimeen maailmalle
Seakingin sähköinsinöörinä pääset työskentelemään laiteasennusten ja -kehitysten parissa paikan päälle laivoille. Parhaimmillaan matkustuspäiviä kertyy vuodessa yli 50. Loistoristeilijöillä työskentelyn etu on myös se, että niiden reitit eivät kulje pelkästään tutunharmaan Suomenlahden vesillä. Pyörre kertoo vierailleensa useilla Karibian saarilla ja Singaporessa töidensä kautta.
Reissuille mahtuu myös seikkailuja ja kommelluksia, kuten Pyörteelle kävi eräällä Saksan työmatkalla. ”Myöhästyin laivasta, koska se lähti aikaisemmin kuin piti. Lopulta minut nostettiin kyytiin mukaan pelastusveneessä.” Sama komennus vei hänet vielä Groningenin, Amsterdamin ja Lontoon kautta työkeikalle toiselle laivalle.
Vaikka maailma on avoinna SeaKingin työntekijöille, ovat piirit marine-alalla yllättävän pienet. Laineen mukaan samat ihmiset tulevat ennen pitkää tutuksi ja verkostoituminen alan ammattilaisten kanssa hoituu helpommin kuin luulisi. ”Moni tällä alalla työskentelevä tuntee toisensa ja ehtii urallaan tutustumaan kaikenlaisiin tekijöihin asentajista johtajiin,” hän kertoo. Alalle on tyypillistä, että ammattilaiset tekevät monipuolisia rooleja ja ovat monessa mukana. ”Välillä ollaan kauluspaita päällä palaverissa ja välillä lappuhousut jalassa laivalla.”
Kansainvälisestä työkokemuksesta on hyötyä SeaKingille haettaessa, mutta sitä ei kuitenkaan pidetä pakollisena vaatimuksena. Hakijalta toivotaan ennen kaikkea avaraa maailmankatsomusta.
Kuulostaako SeaKing mielenkiintoiselta työnantajalta? Loistavia uutisia! Yritys etsii sähköinsinööriä. Hae tehtävää 25.11. mennessä.