aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Kollegasta johtajaksi – ohjeet sujuvaan muutokseen

09.03.2023 | Niklas Huotari | Lukuaika 6 min

Omien kollegoiden esihenkilöksi siirtyminen voi olla kinkkinen paikka ja tuntua jopa kiusalliselta. Vaikka ylennys on ansaittu, vaatii vaivannäköä saada päivittäinen tiimityö toimimaan ja alaisten luottamus uudessa roolissa. Näiden ajatusten myötä toivomme, että matkasi esihenkilönä alkaa hyvin:


Näin nostat potentiaalisi esiin, kun toivot ylennystä


Tao tulosta: Yksinkertaisimmillaan tärkeintä on, että teet tulosta, mitä se tehtävässäsi tarkoittaakaan. Ylenemistoive on helpompi perustella, kun voit esittää konkreettisia tuloksia. Tärkeää on myös, että ajattelet tulosta koko tiimin kannalta, ja näin osoitat, että sinulla on hyvän yksilösuorittamisen lisäksi liiketoiminnallista näkemystä.


Ota kokonaiskuva haltuun: Kokonaiskuva nivoutuu edellä mainittuun laajempaan näkemykseen liiketoiminnasta. Varmista ja näytä, että osaat johtaa itseäsi ja muita, ja että ymmärrät kokonaiskuvan. Moni esihenkilö kompastuu siihen, ettei strategista osaamista ole vaikka substanssipuoli olisi täysin hallussa.


Tunne itsesi: Itsereflektio on jopa aliarvostettu taito. Kun esität rehellisesti vahvuuksiesi lisäksi kehityskohteesi, osoitat kykyä analysoida omaa osaamistasi realistisesti ja myöntää virheesi. Kukaan ei ole täydellinen, ja hyvä johtaja tietää sen myös omalla kohdallaan.


Näin näytät olevasi vastuun arvoinen


Tee töitä, älä ajattele titteliä: Kun ylenet esihenkilöksi, tee aina hieman enemmän kuin muut, auta tiimiläisiäsi omien töidesi ohella äläkä odota vastapalvelusta. Vastuunkato on ensisijaisen tärkeää: johtajana olet vastuussa paitsi oman työsi laadusta, myös viime kädessä kaikesta tiimin tekemästä työstä.


Anna tiimille tilaa: Voit haastaa ja olla rohkeasti eri mieltä, mutta sinun täytyy olla myös valmis luopumaan omasta kannastasi ja luottamaan alaistesi ammattitaitoon. Ideaalitilanteessa hyvä esihenkilö kerää tarkoituksella ympärilleen ihmisiä, joiden tietää olevan erinomaisia omassa työssään.


Osoita hyötysi muille: Saadaksesi tiimisi luottamuksen sinun kannattaa viestiä heille, miten sinä voit esihenkilönä auttaa heitä kehittymään. Kun olet itse avoin, nöyrä, ahkera ja kehittymishaluinen, tiimisi seuraa perässä. Saat olla ylpeä urasaavutuksestasi, mutta älä nouse muiden yläpuolelle.


Näin aloitat käytännön johtamistyön


Muista hyvät tavat: Helppo vinkki on olla pidettävä ja reilu. Käytännössä tämä tarkoittaa ainakin kiitoksen ja arvostuksen antamista, hyvän tunnelman luomista ja sitä, että on kiinnostunut tiimiliäisistään ihmisinä, etkä ainoastaan työntekijöinä.


Panosta yhteispeliin: Nöyryys omien entisten kollegoiden edessä äärimmäisen tärkeää – kerro, jos et osaa jotain ja täydennä omaa osaamistasi kollegoidesi osaamisella. Pyydä sekä anna palautetta ja ota apua ja ideoita vastaan, vaikka viimeinen sana onkin sinulla.


Osallista tiimiä: Erittäin tärkeää on, että jokainen tietää oman roolinsa ja ymmärtää, millainen merkitys sillä on kokonaisuudessa. Päivittäisessä työnteossa kannattaa myös osallistaa tiimiä päätöksentekoon silloin, kun se on mahdollista.


Näin teet uudesta normaalia


Ole avoin: Avoimuus on avain onneen. Keskustele muutoksesta alaistesi kanssa ja kysele tiimin fiiliksiä. Tiedosta tilanne ääneen tekemättä muuttuneesta hierarkiasta suurta numeroa.


Kysy, älä oleta: Erityisesti jos kollegastasi tulee oma alainen, puhu rohkeasti kaikkien osapuolten odotuksista ja toiveista yhteistyötä ajatellen. Muistuta, että pelaatte edelleen samaan maaliin ja olet edelleen – ellet entistä vahvemmin – heidän puolellaan. Mene pintaa syvemmälle ja ota selvää tiimisi motivaatiotekijöistä. Tunnet kollegasi työkavereina, mutta nyt on aika johtaa heitä.


Hyväksy tosiasiat: On tervettä hyväksyä, että suhteenne todennäköisesti muuttuu etäisemmäksi, ja sinun täytyy pystyä johtamaan tiimiäsi myös tiukoissa tilanteissa. Ota omalle johtamisellesi rohkeasti tilaa ja tee asioita, joiden takana voit seistä. Hyödytät muita olemalla jämäkkä päätöksissäsi: sinulta toivotaan nyt selkeää linjaa ja muiden ohjaamista.


Tieteestä apua muutoksen vaiheisiin


Vaikka kyse on ihmisistä ja heidän välisistään suhteista, osviittaa voi saada myös tieteestä. Muutosta kollegasta johtajaksi voi ajatella johtamisteorian kolmivaiheisen change management -mallin kautta:


1. Sulatus


Aiempi ammatillinen suhde kollegoina "sulatetaan" ja aloitetaan jossain määrin alusta. Yhdessä luodaan raamit, toiveet ja tavoitteet uudelle esihenkilö–alaissuhteelle.


2. Muutos


Muutosvaiheessa suunnitellut asiat ja rutiinit saatetaan käytäntöön. Kannattaa jatkaa avointa keskustelua siitä, mikä toimii ja mikä ei. Tässä vaiheessa luodaan perusta luottamukselle.


3. Jäädyttäminen


Uuteen ammatilliseen suhteeseen totutaan ja toisten toimintatavat tulevat tutuiksi. Keskinäinen luottamus lujittuu ja palautteenanto kulkee molempiin suuntiin.


Entäs se käytännön johtamistyö? Kurkkaa täältä toimitusjohtajamme vinkit uuden esihenkilön ensimmäiseen sataan työpäivään: Niklas Huotarin vinkit uudelle esihenkilölle.

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja